'SİZİN ÇOCUĞUNUZ DA HASTA MI?'

Beşiktaş eski yönetim kurulu üyesi Murat ÇELİK'in, Posta gazetesi köşe yazısı...
Haberin yayılanma tarihi:23 Eylül 2022, Cuma

Okullar Açıldı Çocuklarda Hastalıklar Hemen Başladı;

Çevremizde kimle konuşsak çocuğu ya ishal, ya burnu akıyor, ya öksürüyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Sami Taner Aksoy’a durumu sordum.

İşte Ankara’nın Tecrübeli Çocuk Doktorlarından Aksoy’un Verdiği Yanıtlar:

- Hem okulların açılması hem de hava sıcaklıklarındaki dalgalanma, çocuklarda hastalık oranını gözle görülür şekilde artırdı.

- En çok nezle ve ishal vakaları geliyor.

- Okullar açılıp temas artınca, üstüne bir de maskeler çıkartılınca üst solunum yolu enfeksiyonları yoğunlaştı ve yaygınlaştı.

- Bu vakalar arasında COVID var mı, onu da bilmiyoruz çünkü çocuklara test önermiyoruz. Sadece eğer ailede ya da yakın çevredeki yetişkinlerde COVID varsa test istiyoruz. İşin açığı, büyükler de test yaptırıyor mu pek emin değilim. İnsanlar, hele aşıları tamsa, sanırım test yaptırmaktan kaçınıp hastalıklarını ayakta atlatmayı tercih ediyorlar.

- Bir de viral enfeksiyon kaynaklı ishal vakaları arttı.

- Tedavide ilaç kullanımından ziyade; üst solunum yolu enfeksiyonlarında, su ve ıhlamur başta olmak üzere bol sıvı tüketimi, sık burun temizliği ve istirahat öneriyoruz.

- İshal vakalarında da yiyecek desteği ve bol sıvı… Özellikle yoğurt, haşlanmış patates, muz ve şeftali.

KURUYEMİŞ ETİKETLERİ

Kuruyemişçiye gittim geçen gün Ankara’da. Antep fıstığının üzerindeki etikette 29.90 TL yazıyordu. Yanında daha iri olan Antep fıstığı vardı. ‘Jumbo Antep’ diye geçiyor. Onun üzerindeki etiket ise 49 TL’ydi. Anteplerin yanında kaju vardı. Çiğ kaju 47,50, kavrulmuş kaju 53 TL’ydi. Badem çeşitlerinin etiketleriyse şöyleydi: Datça bademin çiği 40, kavrulmuşu 45; ABD’den ithal bademin çiği 35, kavrulmuşu 37.50 TL. Yer fıstığı 14.50, fındık 19.90, çifte kavrulmuş jumbo fındık 29.50, ithal ceviz 34, yerli ceviz 32.90 TL’ydi. Etiketlerde yazan bu rakamları görünce duraksadım. İlk anda anlayamadım. “Ucuz olur da bu kadar ucuz olmaz, hele de bu dönemde” diye geçirdim aklımdan.

Mütereddit hâlimi gören satıcı imdadıma yetişti ve durumu netleştirdi. Etiketlerde yazan, ürünlerin 100 gramının fiyatıymış! Yani Antep fıstıklarının kilosu 299 ile 490 TL, kajuların kilosu 475 ile 530, bademlerin kilosu 400, 450, 350 ve 375, yer fıstığının kilosu 145, fındığın kilosu 199 ve 295, cevizlerin kilo fiyatıysa 340 ve 329 TL’ymiş. Firma, etiketlerden bir sıfır atmış. Sebebini sordum; tezgahtar “Kilo fiyatlarını gören ya almaktan vazgeçiyordu ya da çok az alıyordu. Merkez, geçenlerde etiketleri böyle değiştirdi” diye cevap verdi.

Sanırım ‘pazarlama tekniği’ dedikleri bu. Etiketten bir sıfırı atmak, müşteri algısını biraz etkilemiş. “Ama öyle çok da değil” dedi satıcı. Aynı firmanın internet sitesi üzerinden satış listesine baktım, orada da ürünler 150 gramlık paketlerde satılıyor. Hiçbir yerde ürünün bir kilosunun kaç lira olduğu yazmıyor. Hesaplamak size kalmış…

YorumlarHiç Yorum Yapılmamış.     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

2 + 5 = ?

 




En Son Haberler
AnketTümü
Yeni Sitemizi Beğendiniz mi?
 
haber yazılımı: buki