'SÜLEYMAN SEBA ÇOK FARKLIYDI ONUN GİBİ BAŞKAN YOK!'

Beşiktaş tarihine damga vuran isimlerden Recep Çetin, Siyah-Beyazlı camianın dün ve bugünü anlattı...
Haberin yayılanma tarihi:21 Temmuz 2021, Çarşamba

"Bu Yılı Atlatırsa Sergen Yalçın Çok Daha Büyük Hoca Olur"

“Bu sezon çok daha zor olacak. Çünkü her takım güçlenmeye, biraz daha üzerine koymaya başladı. Beşiktaş’ta da üzerine koyulması gereken mevkiiler var. Sergen bu seneyi de bu şekilde atlatırsa, bana göre artık çok daha iyi çok daha büyük bir antrenör sıfatına bürünmüş olacaktır. Sergen için önemli olan sene; bu sene.”

Sergen Yalçın geçen yıl Süper Lig ve kupada şampiyonluk yaşadı. Bu çıkışı nasıl değerlendiriyorsun?

''Hiç kimsenin beklemediği, hiç kimsenin büyük beklentisi olmadığı Beşiktaş’ı şampiyon yaptı. Müthiş bir çıkış. Sergen’i uzun yıllardır tanırım. Çok düzgün bir insandır. Kimseyle bir işi olmaz ama kimseyi de takmaz. Kendi dünyası, kendi hayatı vardır, onu yaşar. Fakat bu sezon çok daha zor olacak. Çünkü her takım güçlenmeye, biraz daha üzerine koymaya başladı. Beşiktaş’ta da üzerine koyulması gereken mevkiiler var. Sergen bu seneyi de bu şekilde atlatırsa, bana göre artık çok daha iyi çok daha büyük bir antrenör sıfatına bürünmüş olacaktır. Sergen için önemli olan sene; bu sene.''

Kadroda Topal’ın Olması Avantaj

Yerli ön libero pek yok. Oysa rotasyon yapacağın maçlar olacaktır. Lig, kupa, Şampiyonlar Ligi gibi kulvarlarda çok uzun bir maratona çıkıldığında en az 50-60 maç oynayacaksın demektir. Bu zorlu maratonda her oyuncuya ihtiyacın olacaktır. Bazen o kadar mecbur kalıyorsun ki; çok genç bir çocuğu sahaya atıyorsun ve kaybediyorsun. Belki çok yetenekli genç ama bir karşılaşmada belki de kaybolup gidebilir. Bu nedenle Sergen’in elinde Mehmet Topal gibi bir tecrübenin olması çok büyük bir avantaj.

SEBA ÇOK FARKLIYDI ONUN GİBİ BAŞKAN YOK

Süleyman Seba’yı bize anlatır mısın? Nasıl bir başkandı kendisi?

''Çok farklı bir insandı. Şu anda öyle bir başkan yok. Çünkü hayatını Beşiktaş’a adamış bir başkandı. Biz ondan insanlığı, insanlara davranışı, büyüğünle büyük, küçüğünle küçük olmayı, rakibe saygıyı, insana saygıyı, her şeyi ondan öğrendik.''

PARA DOĞRU HARCANSA KULÜPLERİN KİMSEYE İHTİYACI OLMAZ

Bizim dönemimizde şartlar farklıydı. Kulüpler için iyi yabancı transferi yapmak çok zordu. 3 oyuncu alınıyordu orada da gelen oyuncular Türkiye’ye Afrika ülkesi gibi muamele yapıyordu. Şimdi düzen değişti, sistem değişti. Futbolun o yıllarda getirisi azdı, şimdi ise fazlalaştı. Televizyon kulüplere daha fazla para veriyor kulüpler de futbolculara daha fazla para veriyor. Fakat kulüpler gelen paraları doğru şekilde harcamıyorlar, eğer doğru harcasalar kimseye ihtiyaçları olmaz.

GORDON, BEŞİKTAŞ’IN ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİRDİ

Gordon Milne deyince ne düşünürsün?

Beşiktaş’ın çehresini değiştiren adam. Gordon Milne’nin takımın başına geçmesinden sonra Beşiktaş’ın rotası değişti. Büyüklerin içinde Beşiktaş o gelene kadar hızla geriliyordu. Gordon ve onun getirdiği başarılarla hedefler, çizgi hep yukarı oldu.

Bu yılı atlatırsa Sergen Yalçın çok daha büyük hoca olur

‘O dönemin efsane kadrosu daha ünlü ve usta bir teknik adamın elinde olsa daha büyük başarılar gelirdi’ yorumu için sen ne dersin?

Herkes bir şey söyler. Konuşmak kolaydır ama uygulamak zordur. Kesinlikle bu fikir, doğru bir fikir değil. O dönem 3 yabancı oynatabiliyordunuz. İyi oyuncular Türkiye’ye gelmiyordu. 100 bin dolarlık oyuncu getirebiliyordun. O da hem takıma çok büyük katkılar sağlamıyor hem de altyapındaki genç oyunculara bir şey gösteremiyordu. Şimdi kaliteli oyuncular geliyor, altyapılara da örnek oluyorlar.

GÖKHAN, ZEKİ VE SABRİ

Senin de tanıklık ettiğin zaman diliminde Türkiye’ye gelmiş geçmiş en iyi sağ bekler sence kim?

Benden sonra gelenler içinde Gökhan Gönül var, Zeki Çelik var, insanlar beğense de beğenmese de Sabri Sarıoğlu var. Çünkü Galatasaray’a onun döneminde belki de 20 sağ bek alındı ama hep Sabri oynadı.

AVRUPA’DA GELiŞiYORLAR

Türkiye'de sağ bek ve sol bek pozisyonları için çok oyuncu yetişmediği iddia ediliyor. Sen ne düşünüyorsun?

Bek ve stoper mevkiine çok yabancı transferi yapılıyor, Türk gençleri Süper Lig’de oynama şansı bulamıyorlar. Oysa bekimiz Zeki Çelik, Lille’de şampiyonluk yaşadı, Mert Müldür, Sassuolo’da. Artık bizim çocuklarımız lejyoner oldu. Milli takımın yüzde 90’ı Avrupa’da oynuyor. Onlar Türkiye’de bulmadıkları şansı Avrupa’da buluyorlar. Bu sayede gelişimleri oluyor, doğru oynamayı öğreniyorlar.

BENİM DÖNEMİMİN EN İYİ OYUNCUSU LES FERDİNAND’DI

Senin döneminde gelen en iyi yabancılar kimlerdi?

Hiç tartışmasız Les Ferdinand. 19 yaşında Gordon sayesinde pişsin diye geldi. Beşiktaş’ta müthiş oynadı. Bir santrforda olması gereken her şey vardı.

METİN, ALİ FEYYAZ, RIZA... HEPSİ ÜST DÜZEYDİ

Senin oynadığın dönemde en beğendiğin futbolcu kimdi?

Metin, Ali, Feyyaz, Rıza... Hepsi çok üst düzey futbolculardı. Beşiktaş’ın tarihini değiştirmiş, ruhu değiştiren oyuncular. Elbette o yıllardaki tüm ekibi de işin içine katmak lazım.

BEŞİKTAŞ BENİM EVİM ÇAĞRILIRSAM GİDERİM

Hayallerinde bir gün Beşiktaş’ta çalışmak var mı?

Benim hayatımın en güzel 14 yılı Beşiktaş’ta geçti. Orası benim evim. Bazen acı, bazen tatlı hatıralarımız oldu. Namağlup şampiyonluğu da namağlup ucu ucuna kaçan şampiyonlukları da yaşadık. Ben Beşiktaşlıyım. Bana ihtiyaç olduğunda çağırırlar, gideriz.

Hürriyet

YorumlarHiç Yorum Yapılmamış.     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

1 + 4 = ?

 




En Son Haberler
AnketTümü
Yeni Sitemizi Beğendiniz mi?
 
haber yazılımı: buki