ÇOCUKLARI GÜVENDE TUTMA REHBERİ!

Çocuklar aile ortamından çıkarak, akran zorbalığı ve yabancılardan gelecek diğer tehlikelere karşı daha savunmasız hale geldi. Diyarbakırlı Narin olayını yakından takip eden ve acısını derinden hisseden velilerde ise kendi çocuklarını nasıl koruyacakları endişesi oluştu...
Haberin yayılanma tarihi:10 Eylül 2024, Salı

AKRAN ZORBALIĞI;

Okullarda veya arkadaşlık guruplarında çocukların maruz kaldığı en büyük risklerden birisi akran zorbalığıdır. Uyumsuz, şiddeti bir ifade biçimi olarak algılamış olan bazı çocuklar sınıflarında kendilerince zayıf gördükleri diğer çocuklara zorbalık uygulamaktadır. Bunların gurup, yani tabiri caizse “çete” haline gelmesi ise daha büyük bir sorundur. Çocukların harçlığına el koymaktan tutun da kişisel ve hatta cinsel tacize varan bir zorbalık söz konusudur. Fiziki ve psikolojik şiddetin her türlüsünün yaşanabildiği bu tür zorbalıklara genelde okul içinde veya okul yolunda rastlanılmaktadır.

CEZAİ SORUMLULUKLARI YOK

Her ne kadar eylemleri suç olarak nitelendirilse de zorbalık yapan çocukları cezalandırmak çoğunlukla mümkün olmamaktadır. Belli bir yaş sınırının altına ceza verilemeyeceği için, eziyet etmeyi pekâlâ iyi bilen bu çocuklara karşı bir disiplin soruşturma veya adli kovuşturma başlatılması neredeyse imkansızdır. Aynı şekilde yöneticiler ile velilerdeki “geleceği kararmasın” düşüncesi birçok zorbalık olayına yaptırım uygulanmasının önünde engeldir.

KÖTÜNÜN ÇEKİCİLİĞİ

Her ne kadar çocuklara aile içinde “ideal bir hayat” öğretilmeye çalışılsa da hayatın gerçekleri bundan daha farklı olabilir. Ne yazık ki kötü olarak nitelendirilen şeyler genelde insan ruhu için daha çekici olmaktadır. Akranları ideal bir hayat peşinde koşarken kendisi sigara veya yasaklı maddelere başlamış gençler, bu “cesaretleri” dolayısıyla arkadaşlarının arasında daha “havalı” görülebilmektedir. Çocuklar, kendi yetişme tarzlarına çok aykırı da olsa bu tiplere fazlasıyla özenebilmektedir. Bu da aslında kötülüğün çekiciliğindendir. Sigara ve yasaklı madde kullanımı da zaten bu sayede yaygınlaşmaktadır.

ÇOCUK KAÇIRMA

Çocuk kaçırmanın en temel sebebi onu cinsel olarak istismar etmektir. Okul çevresinde veya okul yolunda savunmasız olarak bulunan bir çocuk, çevrede bulunan pedofil eğilimli kişilerin hedefindedir. Ayrıca, boşanmış eşler arasında velayet anlaşmazlığı nedeniyle çocuk kaçırma olayı da yaygındır. Bir husumet nedeniyle çocuk kaçırma olayına ise nispeten daha az rastlanılmaktadır.

MÜCADELECİ ÇOCUK

Ailelerinin koruma iç güdüsü ile adeta bir fanusun içinde büyüyen çocuklar, genelde dışarıdan gelen tehlikelere karşı daha savunmasızdır. Beyinleri, kendilerine öğretilen belli bir yasak – günah veya iyi – doğru kodlaması üzerinden hayatı algılamaya çalışırken, bu kavramlara yabancı kişiler tarafından kolaylıkla zorbalığa uğrayabilmektedirler. Öncelikle çocukların hayatın gerçeklerine uygun şekilde ve mücadeleci olarak yetiştirilmesi gereklidir.

İLETİŞİM AĞI

Velilerin çocuklarının arkadaşlarının velileri ve hatta yaşları müsaitse arkadaşları, okul yönetimi ve bu süreçle ilgili kimi gerekli görüyorlarsa onlarla bir iletişim ağı kurmaları faydalıdır. Bu, çocuğun genel takibi açısından faydalı olabileceği gibi, olağanüstü bir durumda çabuk harekete geçebilmek için çok gereklidir. Bunun yanında ailelerin çocukları ile doğru ve dengeli bir iletişim geliştirmeleri onların karşılaşacağı riskleri önceden tespit etmek anlamında çok önemlidir. Çocuk da çevresinde yaşadığı ve aklına yatmayan bir durumu rahatlıkla ailesi ile paylaşabilmelidir. Kendilerini anlık bir tehlike altında hissettiklerinde öğretmen, servis sürücüsü, polis veya güvenlik görevlisi, okul yönetimi; en yakın resmi kurum veya güvenebilecekleri, mesela iyi bilinen esnaf gibi bir kişiden derhal yardım istemeleri gerektiğini bilmeleri gerekir.

ELEKTRONİK DONANIM

Okul içindeki tüm ortak alanlar ile okula erişim yollarının belli bir mesafeye kadar görsel – işitsel CCTV gözetiminde tutulması, okulda yaşanan sorunların azaltılması açısından faydalıdır. Çocukların GPS veya GPRS teknolojisi ile anlık konumlarının takip edilmesini sağlayan çeşitli özellikteki elektronik cihazlar, ailelerinin içini rahatlatabilir.

KOLLUK

Birçok okulda dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı özel güvenlik personeli mevcuttur. Okul içindeki disiplin de okul yönetimleri tarafından sağlanmaktadır. Tüm bunlara rağmen çocukların okul içinde veya okul yolunda maruz kalabilecekleri tehlikeler mevcuttur. Genel kolluk birimlerinin okul ve öğrenci güvenliği ile ilgili geliştirdiği çeşitli uygulamalar da öğrencilerin genel güvenliğinin sağlanmasında yardımcıdır.

TRAFİK GÜVENLİĞİ

Servis sürücülerinin yetkinlikleri ve sürüş alışkanlıkları, araçların fiziki durumu kolluk birimlerince zaman zaman denetlenmektedir. Bu denetlemelerin sıklaştırılması ve servis hizmetinin her anında etkin şekilde yapılması gereklidir. Okul çıkış ve giriş saatlerinde okul önlerinde trafiği düzenlemek üzere bazı gönüllülere resmi yetki tanımlanmalı ve ceza uygulama hakkı verilmelidir.

Feramuz ERDİL / Patronlar Dünyası

Etiketler: Çocuk   koruma   www.duydukmu.com  

YorumlarHiç Yorum Yapılmamış.     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

7 + 2 = ?

 




En Son Haberler
AnketTümü
Yeni Sitemizi Beğendiniz mi?
 
haber yazılımı: buki