4 Büyüklerin Borcu Son 5 Yılda Yüzde 456 Arttı

TFF Başkanvekili Hüsnü Güreli 18 Süper Lig kulübünün borcunun 5 milyar TL olduğunu söyledi.
Haberin yayılanma tarihi:04 Aralık 2016, Pazar

Kulüplerin ağır borç yükünden kurtulmaları için her yıl gelirlerinin en az yüzde 20’sini borç ödemeye ayırması gerektiğini kaydeden Güreli “Bu şekilde borcu 10 yılda kapatabilirler” dedi.

Naklen yayın ihalesinin yıllık 500 milyon dolara alıcı bulmasının ardından finansal olarak zor durumda olan futbol kulüplerinin bu gelir artışını nasıl değerlendireceği merak konusu. Türk futbolunun ve kulüplerin finansal durumunu en iyi bilen isimlerden biri olan Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanvekili Hüsnü Güreli, ihale ile kulüplerin gelirlerinin yüzde 35- 40 oranında artacağını söyledi.

ZARARLARI 683 MİLYON TL

Son dönemde kulüplerin borçlarındaki hızlı artışa dikkat çeken Güreli, bir an önce kulüplerin önlem alması gerektiğini söyledi.

2015 sonu itibarıyla 18 Süper Lig kulübünün toplam borcunun 5 milyar TL olduğunu söyleyen Güreli, toplam gelirinin ise 2 milyar 453 milyon TL olduğunu ifade etti.

18 kulübün toplam zararının ise 683.4 milyon lira olduğunu vurgulayan Güreli, kulüplerin borç sarmalından kurtulmaları için her yıl gelirlerinin en az yüzde 20’sini borç ödemeye ayırması gerektiğini belirtti.

18 Süper Lig kulübünün 2 milyar 453 milyon TL geliri olduğunu belirten Güreli, “Bu gelirin yüzde 20’sini hiçbir yere harcamadan, borç ödemeye ayıracaklar. Bu çok mu zor?” diye konuştu. Güreli, 2.5 milyar TL’lik gelirin her yıl yüzde 20’sinin borç ödemeye ayrılması durumunda 10 sene de kulüplerin bu borcunun kapanacağını söyledi.

Borçların ödenmedikçe katlanarak büyüdüğünü, büyüyen bu borcun banka kredisi ile karşılandığını belirten Hüsnü Güreli, “Bu kredi gittikçe büyüyor. Faizi artıyor. Gelirler de hiçbir şeyi karşılamaya yetmiyor” dedi.

‘Borca ‘Dur’ demenin yolu lisans talimatı’

Kulüplerin borç miktarına bir yerde ‘dur’ demek gerektiğini belirten Güreli, bunun da tek yolunun Türkiye Futbol Federasyonu olarak Ocak 2016’da yürürlüğe koydukları lisans talimatı olduğunu belirtti. UEFA sistemi ile benzer olan bu sistemde borçsuzluk ve denk bütçe prensibi olduğunu vurgulayan Hüsnü Güreli, kulüplerin giderlerinin toplam gelirinin yüzde 20’sini aşamayacağını söyledi. Güreli, gelirlerini yüzde 30’dan fazla aşan kulüplere 3 puan silme, yüzde 15-30 arası aşan kulüplere 2 puan silme ve yüzde 5-15 arası aşan kulüplere ise 1 puan silme cezası uygulandığını vurguladı. Borçsuzluk şartına bu yıl baktıklarını ve 1. Lig kulüplerinden Mersin İdmanYurdu, Adana Demirspor, Denizlispor, Manisaspor, Bucaspor ve Kayseri Erciyespor’un 3’er puanını sildiklerini vurgulayan Güreli, Süper Lig’den ise Gaziantep’in son anda parayı yatırdığını ve puan silme cezasından kurtulduğunu belirtti.

Güreli, bunu dışında kulüplere transfer yasağı ya da transferlerin lig müsabakasında oynatılmaması cezasının da verilebileceğini belirtti. Güreli, buna karşın Süper Lig’in borçsuz ya da çok düşük borçlu olan “bilanço şampiyonu” kulüplerin de olduğunu söyledi. 2015 yılsonu itibarıyla bilanço anlamında durumu en iyi olan kulüpleri, Gençlerbirliği, Medipol Başakşehir, Akhisarspor, Sivasspor olarak sıralayan Güreli, bu kulüplerinin borçlarının 4 milyon TL’nin altında olduğunu söyledi. Güreli, Osmanlıspor ve Çaykur Rizespor’un da borçlarını diğerlerine nazaran az olduğunu belirtti.

‘TALİMAT DEĞİŞİKLİĞİ İLE UEFA’YA GİDECEKLERİ DE ÖNCEDEN BİZ UYARACAĞIZ’

Ekim ayında denk bütçede 9 aylık fiili bilançoları her kulüpten aldıklarını ve 3 ayda tahmini yaptırdıklarını kaydeden Güreli, TFF olarak kulüplerin mali kurallara uyup uymadıklarını çok yakından takip ettiklerini söyledi. UEFA’da oynayacak kulüplerin ise mart ayında müracaat ettiklerini belirten Güreli, “Bu kulüplere mayısta biz lisans veriyoruz. Ama UEFA şartlarına uyuyor mu diye onları UEFA’ya gönderiyoruz. Sonra UEFA bu kulüpleri izlemeye alıyor. Mevcut uygulamada zaten UEFA izledi diye biz izlemiyoruz. Ancak şimdi bu sistemi değiştirmeye hazırlanıyoruz. TFF olarak şimdi bunun bir çalışmasını ve çalıştayını yapacağız. UEFA’da oynayacak kulüpleri de önceden biz uyaracağız. Bu konuda bir talimat değişikliği yapacağız. Bu uyarı mahiyetinde, danışmanlık mahiyetinde olacak. ‘Aman ha dikkat edin denk bütçeyi aşıyorsunuz vs’ diye önceden kulüpleri uyaracağız” dedi.

Hatta gerekirse TFF’nin de bazı yaptırımlar uygulayabileceğini kaydeden Güreli, “Kulüplerin mali tablolarını izlemeye bu ay başladık. Kulüplerin durumuna göre biz uyarıda bulunacağız ve düzeltmeleri için belli bir süre vereceğiz” diye konuştu.

BORÇLARIN 3.7 MİLYAR TL’Sİ 4 BÜYÜKLERİN

18 Süper Lig kulübünün toplam 5 milyar TL’ye dayanan borcunun 3.7 milyar TL’sini 4 büyükler oluşturuyor. Güreli, 2009’da 825 milyon TL olan 4 büyüklerin toplam borcunun son 5 yılda yüzde 456 arttığını söyledi.

‘BANKALARIN FİNANSMAN SAĞLAMASI İYİLİK DEĞİL’

Bankaların kulüplere kredi vererek iyilik yapmadığını vurgulayan Hüsnü Güreli, “Bankalar bu kulüplere kredi açtıkça, finansman sağladıkça, kendisi tüccar para kazanıyor, ama kulüpler daha borçlanıyor. Borçlar artıyor, ödenecek faiz artıyor ve bu bir sarmal haline geliyor. Faizi de kredi alarak ödemek durumunda kalıyorlar” şeklinde konuştu. Finans kurumlarını kulüplere kapılarını açmalarının kulüpler açısından aleyhte bir durum olduğunu vurguladı.

Habertürk

YorumlarHiç Yorum Yapılmamış.     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

5 + 8 = ?

 




En Son Haberler
AnketTümü
Yeni Sitemizi Beğendiniz mi?
 
haber yazılımı: buki