AFGAN GÖÇÜ KAPIDA!

Mersin ve Adana illerini, Suriyeli göçmenlerin ardından yeni bir göç tehlikesi bekliyor...
Haberin yayılanma tarihi:27 Nisan 2018, Cuma

Son zamanlarda İran üzerinden ülkemize giriş yapan Afgan göçmenlerin sayısı artarken İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Afganistan kökenli yeni göç dalgasıyla karşı karşıyayız” dedi. 

İRAN SINIRDA 1,5 MİLYON AFGAN’IN BEKLEDİĞİ İDDİASI

İran üzerinden Türkiye'ye ulaşan Afgan göçmen sayısı son aylarda arttı. Sınırdan yürüyerek Iğdır, Ağrı, Van üzerinden Türkiye'ye geçiyor.

Türkiye’de Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne (UNHCR) kayıt yaptıran Afgan sığınmacı ve mültecilerin sayısı Mart ayı sonu itibarıyla yaklaşık 170 bin. Afganlar ülkemizde Suriyelilerden sonra en büyük ikinci göçmen grubu oldu. Geçen haftalarda Erzurum Kalkınma Vakfı yaptığı açıklamada İran sınırında 1 buçuk milyon Afgan uyruklu göçmenin Türkiye'ye girmeyi beklediğini iddia etti. Eğer bu iddia doğruysa özellikle ilimiz olan Mersin ve Adana’yı büyük bir göç dalgası daha bekliyor.

BAKAN SOYLU, “AFGANİSTAN KÖKENLİ YENİ GÖÇ DALGASIYLA KARŞI KARŞIYAYIZ”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu üç gün önce Adana’da yaptığı açıklamada; Türkiye'nin Afganistan kökenli yeni bir göç dalgasıyla karşı karşıya olduğunu söyledi. Soylu,  “2018 yılındaki kaçak göçmenlerin içinde 29 bin 899 kişi Afganistan kökenlidir. 2017'nin tamamında Afgan kaçak göçmen sayısı 45 bin 259 kişidir. Geçen yıl geri gönderilenlerin oranı yüzde 29, bu yıl gelen Afgan kaçak göçmenlerin geri gönderme oranı halen yüzde 20'dir. Bu noktada gerek Afgan yetkililerle gerekse Pakistanlı yetkililerle görüşmelerimiz sürmektedir ve göçmenlerin iadesi noktasında anlaşma sağlanmıştır. Ayrıca Ağrı ve Iğdır sınırına, sınır duvarı ve duvarın hemen yanında güvenlik yolu inşa ediyoruz. Toplam 144 kilometrelik projenin 76,5 kilometresinin montajı tamamlandı. Iğdır kısmında fiziki gerçekleşmemiz yüzde 95, Ağrı tarafında ise yüzde 50 seviyesindedir. Ayrıca yine sınır güvenliği noktasında Suriye sınırımızda valiliklerimiz tarafından 90 kilometre, TOKİ ve Milli Savunma Bakanlığımız tarafından 778 kilometre modüler beton duvar tamamlanmıştır."

 

YorumlarHiç Yorum Yapılmamış.     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

7 + 5 = ?

 




En Son Haberler
AnketTümü
Yeni Sitemizi Beğendiniz mi?
 
haber yazılımı: buki