BÖYLE REZALET GÖRÜLMEDİ!

Atilla TÜRKER yazdı...
Haberin yayılanma tarihi:28 Mart 2019, Perşembe

Bedensel Engelliler Yüzme Milli Takım Kampında bir sporcu diğer sporcuya cinsel istismarda bulundu. Federasyon Başkanı örtbas etti.

Mağdur sporcunun ailesi dava açtı, istismarda bulunan sporcu tutuklandı. Spor Bakanı el koydu, başkan sadece 2 ay ceza aldı.

MİLLİ TAKIM KAMPINDA CİNSEL İSTİSMAR!

Türk sporunda böyle rezalet görülmedi.

Belgeler doğrultusunda önce kısa bir özet yapayım:

3 yıl önce Bedensel Engelliler Yüzme Milli Takım Kampında son derece vahim bir olay yaşandı. Bir sporcu, diğer bir sporcuya cinsel istismarda bulundu. Federasyon Yöneticisi Mustafa İpek ve Federasyon Başkanı Arif Ümit Uztürk olayı örtbas etti. Mağdur sporcunun ailesi dava açtı, istismarda bulunan sporcu tutuklandı. Dönemin Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak rezalete el koydu. Merkez Ceza Kurulu, Federasyon Başkanı Arif Ümit Uztürk ve Federasyon Yöneticisi Mustafa İpek’e sadece 2’şer ay ceza verdi. Cezalar 3’er ay olsaydı her iki isim de koltuğunu kaybedecekti. Mağdur genç kız ise spor camiasından dışlandı.

MAĞDUR SPORCU 18 YAŞINDAN KÜÇÜK

Belgeler ışığı altında geniş kapsamlı aktarıyorum:

Bedensel Engelliler Yüzme Milli Takımı, 11-20 Ocak 2016 tarihleri arasında İstanbul Cebeci Spor Kompeksinde bir kamp düzenledi. Bu kampta engelli bir erkek sporcu, engelli bir kız sporcuya cinsel istismarda bulundu.

Belirtelim. Mağdur sporcu, 18 yaşından küçük... İstismarı kanıtlayan kamera görüntüleri de var.

ÖRTBAS EDİLDİ

Federasyon yöneticisi Mustafa İpek, cinsel istismarda bulunan sporcunun yanısıra mağdur sporcuyu da kamptan ve milli takımdan uzaklaştırdı.

Kapsamlı bir değerlendirme ve disiplin sürecine gitmeyen Mustafa İpek, olayı kendi düşünceleri doğrultusunda örtbas etti.

Mağdur sporcuya kimse sahip çıkmadı.

İSTİSMARDA BULUNAN SPORCU TUTUKLANDI

Mağdur sporcunun ailesi konuyu Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Arif Ümit Uztürk’e iletti. Ancak Arif Ümit Uztürk de olayı örtbas etti. Mağdur sporcunun ailesi bu süreç içinde adli makamlara da başvuruda bulundu. Avukat olan anne ve baba müthiş bir uğraş verdi. Kamera görüntüleri başta olmak üzere tüm belgeler dava dosyasına konuldu. Nitekim istismarda bulunan sporcu tutuklandı.

BAKAN EL KOYDU

Aradan 1,5 yıl geçmesine karşın federasyonun duyarsızlığı devam etti. Mağdur aile, dönemin Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’a durumu iletti. Bakan Bak olayın vehameti çerçevesinde gerekeni yaptı. Bakanlık makamının 13 Eylül 2017 tarih ve 2269 sayılı oluru ile dosya Teftiş Kurulu’na havale edildi. Müfettişler tarafından yapılan inceleme ve alınan savunmalar neticesinde raporlar hazırlandı. Teftiş Kurulu da gerekli cezai işlemler için dosyayı Spor Genel Müdürlüğü Merkez Ceza Kurulu’na gönderdi.

BABA, BAŞKANA İLETMİŞ AMA

Arif Ümit Uztürk, Teftiş Kurulu’na ve Merkez Ceza Kurulu’na verdiği savunmada, kendisine resmî bir rapor iletilmediğini ifade etti. Uztürk mağdur sporcunun babası tarafından bilgilendirildiğini kabul etti.

Mustafa İpek ise kendi yöntemleriyle olayı çözmeye kalktığını söyledi.

“GÖREVLERİNİ KASITLI OLARAK YERİNE GETİRMEDİLER”

Merkez Ceza Kurulu, Suat Şahin’in başkanlığında 13 Mart 2018’de yaptığı toplantıda dosyayı karara bağladı. Ceza Kurulu’nun gerekçeli kararında “Konudan gayriresmi haberi olmasına rağmen o aşamada, daha sonra da konunun mahkemeye taşınmasına rağmen hala disiplin süreci başlatmayan ve ancak mahkeme sonrası disiplin süreçlerini başlatan Federasyon Başkanı Arif Ümit Uztürk’ün görevini kasıtlı olarak yerine getirmediği dosya kapsamından anlaşılmış olmakla... hakkında soruşturma yapılan Mustafa İpek ve Arif Ümit Uztürk’ün 2’şer ay hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılmasına karar verildi” şeklinde ifade kullanıldı. Kararın oybirliği ile alındığı da belirtildi.

3 AY ALSALARDI GÖREVLERİ SONA ERECEKTİ

Amatör Spor Dalları Ceza Yönetmeliğinin 32. maddesinde yer alan “kasıtlı fiiller” kapsamı doğrultusunda bu cezalar verildi. Mevcut madde 2 aydan 2 yıla kadar ceza öngörürken, Uztürk ve İpek en alt sınırdan cezaya çarptırıldı.

Cezalar eğer 3’er ay olsaydı, Arif Ümit Uztürk’ün federasyon başkanlığı, Mustafa İpek’in de federasyon yöneticiliği mevzuat çerçevesinde sona ermiş olacaktı.

MAĞDUR SPORCU TAMAMEN DIŞLANDI

Şu bilgileri de hemen vereyim. Mağdur sporcu, milli takımın yanısıra kendi kulübünden de dışlandı. Şöyle ki, Mustafa İpek, mağdur genç kızın o süreçte formasını giydiği kulüpte de etkili bir yönetici konumunda bulunuyor.

KOLTUKTA OTURMAYA DEVAM EDİYORLAR

Peki, istismarın üzerinden 2 yılı aşkın bir süre geçtikten sonra 2’şer ay ceza ile kurtulan Arif Ümit Uztürk ve Mustafa İpek’in son durumu nedir?

Arif Ümit Uztürk halen federasyon başkanlığı koltuğunda oturuyor.

Mustafa İpek de yine aynı federasyonda etkili bir yönetici konumunda bulunuyor.

REZALETLER VE SKANDALLAR İÇ İÇE

Şimdilik bu kadar.

Yoruma gerek yok.

Görüldüğü üzere, vehamet diz boyu.

Rezaletler ve skandallar iç içe.

BU NASIL SORUMSUZLUK!

Üzüntü duyulacak pek çok mevzu, sorulacak pek çok soru var.

Bir genç kız inanılmaz bir darbe yerken...

Bir aile acı içinde mücadele verirken...

Birileri nasıl bu derece sorumsuz davranıyor?

Cinsel istismara uğrayan bir genç kız hangi düşünceyle spor camiasından uzaklaştırılıyor?

Olayı örtbas eden kişiler koltuklarını nasıl koruyabiliyor?

Türk gençliği ve Türk sporu için...

Bu sorulara doğru yanıt verilmelidir.

Ve de... Acilen çözüm bulunmalıdır.

Ajansspor

YorumlarHiç Yorum Yapılmamış.     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

4 + 2 = ?

 




En Son Haberler
AnketTümü
Yeni Sitemizi Beğendiniz mi?
 
haber yazılımı: buki