''Fikret Orman'la Konuşmam''

Beşiktaş eski yöneticisi Sinan Vardar’ın geçtiğimiz günlerde siyah beyazlı kulübün Disiplin Kurulu’na sevk edilmesi ve Beşiktaş’tan ihracının istenmesi gündeme bomba gibi düşmüştü. Sinan Vardar, konuyla alakalı ilk kez konuştu.
Haberin yayılanma tarihi:21 Haziran 2016, Salı

Beşiktaş eski yöneticisi ve altyapı sorumlusu Sinan Vardar’ın geçtiğimiz günlerde siyah beyazlı kulübün Disiplin Kurulu’na sevk edilmesi ve Beşiktaş’tan ihracının istenmesi gündeme bomba gibi düşmüştü. Sinan Vardar, konuyla alakalı ilk kez Sporcope.com’a konuştu.

Sinan Vardar, Beşiktaş’tan ihracının yaptığı eleştiriler nedeniyle gündeme geldiğini ve Divan Kurulu’ndan çıkacak karara göre aile olarak bir karar vereceklerini söyledi. Sinan Vardar ayrıca Türk futbolunun sorunlarına da değindi.

İşte Sinan Vardar’ın Sporcope.com’a verdiği röportaj:

Beşiktaş uzun bir süre sonra geçtiğimiz sezon şampiyon oldu. Neler söylersiniz?

Bir camia için çok zor, stadı olmayıp şampiyon olmak. Stadın tamamlanıp, kulüp şampiyon olması Beşiktaş için önemli bir gelir anlamına geliyor. İyi de bir takımı var Beşiktaş’ın. En önemli şeylerden biri biraz gençlere önem vermeleriydi. Oğuzhan’ı, Gökhan Töre’yi kadroya kattılar.

Bir takımda general olduğu kadar asker de olmalı. Galatasaray’da Hagi, Popescu, Taffarel gibi generallerin yanında altyapıdan yetişmiş askerler vardı ve UEFA Kupası’nı kazandılar. O yüzden üretmek de lazım. Bizde her takım transfer yapıyor. Alt liglerde de öyle. Facia var ülkede.

Türkiye’de tek adamcılık kavramı var mı? Mesela Aziz Yıldırım 18 senedir görev alıyor.

Kesinlikle. Harcadığı paraya bakın, milyarlarca lira. Geçen sezon 75 milyon euro harcadı, ne oldu? Bizde hedef sadece şampiyonluk. O parayı yeniden yapılanmaya harcayabilir ama bunu öncelikle devletin yapması lazım.

 Belki de kulüp başkanlarına görev süresi sınır getirilebilir.

Tabi ki o da olabilir ama şu da var. Mesela Yıldırım Demirören belli bir borçla bıraktı, şimdi o borç 4’e katlandı. Fikret Orman geldiğinde hesap soracağını söyledi ama borcu 4’e katladı. Nasıl olacak? Sistem tıkalı. Kimsenin suçu değil.

“İHRAÇ KARARININ NEDENİ YAPTIĞIM ELEŞTİRİLER”

Beşiktaş üyeliğinde ihracınız hakkında neler söylersiniz? Sebebi nedir?

Bu hiç hoş bir şey değil. Ben 2 dönem Beşiktaş’a altyapıda hizmet verdim. 60’a yakın da profesyonel futbolu ürettik. Fikret Orman’la birlikte de oğlum Mete yönetim kurulunda, futbol şubesinin başındaydı. 9 ay işe gitmedi, maddi destek sağladı. Türkiye’de de büyük takdir kazandı. Sonrasında Fikret, hiç anlamadığımız sebeplerden dolayı Mete’yi görevden aldı. “Ben futbol şubesini kendime bağlayacağım” dedi.

Uzun zamandır futbolun içerisindeyim. Mevcut Beşiktaş yönetimi, yaptığım eleştirilerden dolayı beni Disiplin Kurulu’na sevk etti. Gelecek cevabı merakla bekliyoruz.

 İhraç kararından sonra konuyu Fikret Orman’la hiç konuştunuz mu?

Hayır, hiç konuşmadım. Konuşmam da. Disiplin Kurulu’ndan gelecek karara göre aile olarak bir değerlendirme yapacağız. Rahmetli Süleyman Seba bizi Beşiktaş’a üye yaptı. Yönetici olduğum zaman da yapıcı eleştirilerimi yaptım.

Türk futbolu ciddi olarak ekonomik kriz içinde. Yönetenler bu durumu hala anlayabilmiş değiller. Devlet birçok yatırım yapıyor ama Milli Takım’ın Fransa’da aldığı kötü sonuçları görüyorsunuz. Gelişmiş futbol ülkelerinde neler yapılıyorsa onları yapmamız gerekiyor. Futbolu bir bilim olarak kabul edip, futbolun içinden gelmiş eğitimli insanlar profesyonel yönetici olmalı.

Avrupa’da 13 yaşına gelmiş bir çocuğun eğer yeteneği yoksa futbolla ilişkisini kesiyorlar. Türkiye’de başkanlar ve yöneticilere yaptırım ve mali sorumluluk getirilmeli.

“ALTYAPIYA GELEN FUTBOLCULAR VAROŞLARDAN GELİYOR”

Almanya Futbol Akademisi örneğiniz var. Almanya, yaşadığı hezimetlerden sonra 90 tane akademi kurup yükseldi. Türkiye’de olamaz mı bu?

Bunu 5 senedir söylüyorum ben. Futbol akademilerinden eğitimli futbolcular çıkıyor. Sosyal gelişimini sağlamış insan, futbolun üst düzey eğitimini almış insanlar çıkıyor ancak bizde bu maalesef yok. Bizde altyapıya gelen futbolcular varoşlardan geliyor. Batuhan Karadeniz, Serdar Özkan, Muhammed Demirci gibi isimler mesela çok yetenekliydi. Çok iyi futbolcular arasına girebilecek yetenekleri vardı ancak biz onlara gerekli eğitimi verip gelişimlerini sağlayamadık. Sonra da bu çocuklar kaybolup gittiler. Böyle olmasına çok üzülüyorum.

80 milyonluk ülkede çok büyük yeteneklerimiz var ancak önleri kapalı. 14 yabancı kuralı, genç oyuncuların önünü kesmiş durumda. 3-4 ay önce Barcelona 70 tane futbolcu aldı ama bu oyuncuların yaş aralığı 12-15. Bütün dünyayı tarıyorlar. Porto da, Ajax da, Arsenal de böyle yapıyor ancak bu model bizde bir türlü olmuyor.

 Peki, altyapının bu modele geçmesi önerisinde bulunmadınız mı? Sonuçta yönetimde de altyapıda da birçok arkadaşınız var.

Ben yönetimdeyken bunları söyledim. Yıldırım Demirören de çok iyi bilir. Altyapıyı devletin de desteklemesi gerekir. Futbol akademileri kurulmalı. Milli Eğitim Bakanlığı ile Gençlik Spor Bakanlığı el ele verip bu statüyü uygulamalı.

Neden uygulamaya geçmiyor?

Ben bunu 50 senedir çözemedim. Hala daha çözemiyorum. Böyle bir şey yok. Kimseyi suçlamak da istemiyorum ama Fatih Terim bile topun ağzında çok büyük başarılar kazanmasına rağmen. Del Bosque geldi, Löw geldi yolladık. İnsan faktörü değil, sistemin değişmesi önemli. Burada da devlet devreye girecek. Konuyla alakalı plan 5 senedir rafta duruyor. Futbol kulüplerinin yasası değişecek, profesyonelce yönetilecek kulüpler. Yaptırımlar getirilecek. Anca böyle düzelir.

Örneğin Belçika’da, İngiltere’de çocuklar 8 yaşında futbol eğitimine başlıyor ama 8-13 yaş arasında hem akademilerde futbol eğitimi alıyorlar hem de normal eğitimlerini sürdürüyorlar. 13 yaşına kadar da yetenekleri belli oluyor. Bizde 16 yaşında seçmeler yapılıyor, ben hayretler içerisindeyim. Sen 13 yaşında onu keşfedeceksin. Yeteneği varsa devam edecek, yoksa futbolun başka bir biriminde görev alacak eğitimli insanlar haline getirmeliyiz. Avrupa’da kulüp ya da federasyon başkanlarını kimse tanımıyor. Çünkü profesyonel insanlar bu işin başında.

Futbolu bıraktıktan sonra antrenörlüğü neden düşünmediniz?

18 yıl futbol oynayıp, 31 yaşında emekli oldum. Antrenörlük belgelerimi aldım ama tercih etmedim.

Anıl Sural / Sporcope

YorumlarHiç Yorum Yapılmamış.     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

9 + 9 = ?

 




En Son Haberler
AnketTümü
Yeni Sitemizi Beğendiniz mi?
 
haber yazılımı: buki