Değerli taş uzmanları, 280 gram (1404.49 karat) ağırlığındaki bu taşı, içerdiği yıldız şeklindeki beyaz kristallerden dolayı “yıldız safiri” olarak adlandırıyor. Taşın sahibi kimliğini gizli tutuyor ve 175 milyon dolara alıcı bulabileceğini belirtiyor.
Safir taşının oluşumu uzun bir sürece yayılıyor. Bu taşın Sri Lanka’nın dağlık bölgelerindeki kayalar içinde oluştuğu tahmin ediliyor. Bu kayalar genellikle granit oluyor. Sıvı magmanın soğuyup katılaşmasıyla oluşan granit yüksek ısı ve basınca maruz kalıyor.
BBC Earth'de yer alan makaleye göre; Cambridge Üniversitesi mineral uzmanı Simon Redfern, bu granitlerin iki milyar yıllık olduğunu ve 500 milyon yıl kadar önce bir dağ oluşumu sürecinde yeniden doğal güçler tarafından işlendiğini, bu sırada 900 dereceyi aşkın ısıya tabi kaldığını söylüyor.
Granit içindeki safir ilk oluşum sürecinde veya bu kayaların daha sonra ısı ve basınca maruz kaldığı sırada meydana gelmiş olabilir. “Her iki durumda da ısı ve basınç milyonlarca yıl boyunca azar azar değişim gösterecektir. Kristalin bu kadar büyümesinin nedeni budur” diye açıklıyor Redfern.
Safir oluştuktan sonra, kayalar dağ halinde yükselirken onların içinde kalmış, ancak bu kayalar daha sonra aşınmıştır. “Böylece yüzeye çıkan safir, yağmur ve rüzgarın etkisiyle diğer kayalardan sıyrılmış ve nehir yoluyla Ratnapura madenindeki kumların içine karışmış” diyor Redfern.
Safir ve benzeri mineraller çok sert oldukları için bu süreçlerden etkilenmez. Daha yumuşak kayalar kum ve çamur haline gelir, nehir yataklarında son bulurlar. Safir, alüminyum oksit ya da korund olarak bilinen maddeden oluştuğu için bu kadar serttir. Zımpara kağıtlarında da bu madde kullanılır.
Korundu oluşturan alüminyum ve oksijen karışımına çok az miktarda demir ve titanyum karıştığında safir meydan gelir.
Cumhuriyet