İşsiz sayısı artarken devletin işsiz saymadığı önemli bir kitlede iş bekliyor. Son bir ayda iş aramadığı için işsiz sayılmayanlar ile iş umudunu kaybedenlerin sayısı her geçen gün artıyor. TÜİK verilerine göre 3 milyon 259 bin işsiz, 2 milyon 535 bin de ‘iş aramayıp çalışmaya hazır olan' kişi var. Bu kişiler de eklendiğinde işsizlik oranı yüzde 20.8'e yükseliyor.
6 milyon işsiz var
Devlet bu ikinci grupta yer alanları, son bir ayda iş aramadıkları gerekçesiyle işsiz saymıyor. Oysa bu kişiler, iş olsa çalışmaya hazır olduklarını ifade ediyorlar. 630 bin kişi de iş bulma ümidi olmadığı için iş aramıyor. Devletin ‘işsiz saydığı işsizlerle', ‘işsiz saymadığı işsizler' toplandığında karşımıza toplam 5 milyon 794 bin işsiz çıkıyor. ‘Gerçek işsizler' olarak ifade edilen bu kitle, kriz döneminden sonra ilk kez 6 milyona dayandı. Devlet, bir kişiyi işsiz kabul etmek için işsiz olmasını yeterli görmüyor. İşsiz olmasının yanında iş arıyor olması da gerekiyor. TÜİK daha önce 3 ay olan bu süreyi bir ay olarak belirledi. Yani son bir ayda iş aramayanlar, işsiz olsa da ‘işsiz' sayılmıyor. Bu kitle ‘iş aramayıp çalışmaya hazır olanlar' başlığı altında toplanıyor. Kurumun ‘işgücüne dahil olmayan nüfus' verilerinde görünüyorlar.
TÜİK gerçek fotoğrafı gizliyor
TÜİK, iş gücü istatistiklerini her ay detaylı olarak açıklıyor. Ancak bazı veriler ekte tablo olarak sunulurken ana metne konmuyor. Böylece ilk bakışta bütün fotoğrafın görülmesi engelleniyor. Detaylı bakıldığında ise işsizliğin aslında açıklanandan çok daha büyük boyutta olduğu göze çarpıyor. TÜİK'in ‘işgücüne dahil olmayan nüfus' istatistiklerine göre 28 milyon 761 bin kişi, işgücü dışında. Bir başka ifade ile bu kişiler çalışacak kitleden sayılmıyor. İşgücüne dahil olmayanların nedenlerine bakıldığında ise çarpıcı veriler dikkat çekiyor. ‘İş aramayıp çalışmaya hazır olan' başlığı altıdaki kişi sayısı 2 milyon 535 bin kişi. Bu kitle işsiz olduğu halde iş aramadığı için işsiz sayılmıyor. Bunlara ‘iş aramayıp çalışmaya hazır olanlar' deniyor. Bu gruptakilerin sayısının her geçen gün artması da dikkat çekiyor. 630 bin kişi de ‘iş bulma ümidi olmayanlardan' oluşuyor. İşsizlerle birlikte hesaplandığında 5,8 milyon kişi ‘çalışmaya hazır' olduğunu ifade ediyor.
Düşük katılım, işsizliği düşük gösteriyor
Kişilerin iş gücüne dahil olmama nedenlerine bakıldığında da en önemli kitleyi ev kadınları oluşturuyor. 11 milyon 781 bin kişi ev işleriyle meşgul olduğu için işgücüne dahil değil. Eğitim öğretim nedeniyle 4,7 emeklilik nedeniyle 4 milyon kişi işgücüne dahil değil. Türkiye'de işgücüne katılımın düşük olması da işsizliğin düşük gözükmesini sağlayan önemli nedenlerden biri. AB ülkelerinde yüzde 70'lerde olan işgücünekatılım, Türkiye'de yüzde 50 düzeyinde.
İşsizliğe fıtrat açıklaması
Soma faciasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ‘Bu işin fıtratında var' söyleminin bir benzerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik dile getirdi. Yüzde 11.3 gelen işsizlik oranları sonrası konuşan Çelik, “Sanki işsizlik bu ay çıkmış gibi konuşuluyor. İşsizlik her devirde dünya kurulduğundan beri var olan ve işsizlik bugün dünyanın ana sorunlarından bir tanesi” açıklamasıyla şaşırttı.