''İlk Etapta İran-Irak Çatışacak''
Kasım Süleymani kriziyle ortaya çıkan durumu değerlendiren Yurt Partisi Genel Başkanı Saadettin Tantan, ABD'nin ilk etapta Irak'la İran'ı çatıştırabileceğini, bölgede kendi askerini riske atmak yerine eğitip silahlandırdığı yerel güçleri kullanacağını söyledi. Tantan, ABD'nin İran krizinde vekalet aktörlerini kullanacağını, bu ülkeye direkt olarak müdahale etmesinin zor olduğunu da belirtti. ABD'nin Suudi Arabistan başta olmak üzere Körfez ülkelerini, PKK/YPG'yi yine yüksek teknolojik silahlarla donattığını belirten Tantan, Irak'taki olayları bu ülke ile İran'ı karşı karşıya getirmenin bir alt yapısı olarak görmek gerektiğini ifade etti.
''Ekonomik Yaptırımlarla Kıskaç Altına Alınacak''
El Kaide, IŞİD gibi terör örgütlerinin de bu bağlamda rol alabileceğini ifade eden Tantan, "Daha önce Haşdi Şabi'nin çöküşü ilan edildi, ardından büyükelçilik basıldı, kırılma noktaları oldu. Büyükelçiliği basıp Irak'ı zor duruma düşürüp Irak ve İran'ı karşı karşıya getirme planı ortada. O ülkeyi içten ve dıştan, silahlı yapılarla olduğu kadar, ekonomik yaptırımlarla da kıskaç altına alacaktır" dedi.Libya'daki iç savaşa da dikkat çeken Saaddetin Tantan, "Libya laboratuvarı"nda da küresel güçlerin hem mutabakat hükümetiyle hem de darbeci Halife Hafter ile görüştüğünü, burada paralı askerlerin bulunduğunu ve Müslüman'ın Müslüman'la savaştırıldığını belirtti.
Savaşı ateşleyen ve yöneten güçlerin belli olduğunu kaydeden Tantan, şöyle konuştu:
"Cezayir'i, Mısır'ı, Tunus'u da içine alarak tüm bölgeyi ateşleyebilir. Orta Doğu'yu bir alev gibi saracak tüm bu eylemler. İran'da iç kalkışma hareketleri başlatılabilir."ABD ve Avrupa'nın bölgenin sorunların parçası olduğunu ifade eden Saadettin Tantan, "ABD dikkati kendi iç siyasetine dönük. Kendi önemli ekonomik sorunları var. Avrupa'da da benzer sorunları görüyoruz. Avrupalı siyasetçiler kendi ekonomik gücünü arttırmak için bu bölgeden pay kapmak istiyor" diye konuştu.
Saadettin Tantan, Türkiye'nin mali ve ekonomik sorunları nedeniyle bu ateşi durdurmakta zorlandığını dile getirdi.
"Doğu Akdeniz'de son yapılan antlaşma yeterli değil. Bu gazın çıkarılması, Avrupa'ya Türkiyesiz pazarlanması gerçekçi değil. Burada en akılcı yol Türkiye üzerinden gazın pazarlanması. Burada Türkiye, Suriye ve Lübnan ile de bu antlaşmayı yaparak gerçekçi bir politikayla maliyeti düşük güzergahı kendine çekebilir. Bu, Doğu Akdeniz'deki çatışmaları durduracak yoldur. Doğu Akdeniz'de ve Afrika'da, Orta Doğu'da Rusya'nın güçlenmesi aynı zamanda ABD'ye karşı tepkilerin arttığını görüyoruz. Bunu da fırsata çevirmek gerekir. Türkiye bölgesindeki ülkeleri kucaklarsa sorun çözülür. Buradaki halklarla birlikte yaşamayı kabullenmeli, halkların hak ve hukukuna sayı göstermeli, onlarla birlikte küresel tehdide karşı duracak proje geliştirmeli. Türkiye diplomasi ile Mısır'ı Suriye'yi, İsrail'i yanına çekebilir. İran ile ilişkilerini geliştirmeli. Libya'da, Orta Doğu'da da dikkatli olmalı. Türkiye hatalı hareketleri nedeniyle çok şey kaybetti. Özellikle Arap Baharı ve BOP sürecinde çok yanlış yapıldı."
Yeni Çağ