Çebi 'Hesap Sorcağım' Dedi Oorman'ı Savundu
Beşiktaş yönetimi, eski başkan Fikret Orman’ın 2018 yılında tüzüğe aykırı şekilde, 510 Milyon Liralık bütçe aşımı yaparak kulübü zarara uğrattığı gerekçesiyle, bir grup kongre üyesinin açtığı davaya itiraz etti. Kulüp yönetimi, 17 Mayıs’ta İstanbul 26. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne verdiği dilekçede, 2018 mali genel kuruluna dair bilirkişinin verdiği raporlardaki savlara itiraz ederek, Orman’ı savundu.
‘Yüzde 10 Aşım İddiası Yanlış’
Ahmet Nur Çebi yönetimini temsilen avukat Deniz Çiftçi tarafından mahkemeye sunulan itiraz dilekçesinde bilirkişinin hatalı bir değerlendirme yaptığı savunularak, söz konusu genel kurulun iptali ve ibrasının yok sayılamayacağı dile getirildi. İtiraz dilekçesinde Orman yönetiminin bütçeyi yüzde 10’dan fazla aştığı tespitinin gerçeğe aykırı olduğu iddia edilerek, hesaplamalarda kur farkının hesaplanıp bütçe aşımında dikkate alınmaması gerektiği savunuldu.
Bütçe Kur Nedeniyle Aşıldı’
Bugünkü yönetim itiraz dilekçesinde, Fikret Orman’ın yüzde 10’a tekabül eden 106 Milyon Lira yerine, 615 Milyon Lira borçlanıp bütçeyi aştığı hesabının hatalı olduğunu öne sürdü. Dilekçede bilirkişinin bütçeyle neyi kast ettiğinin anlaşılamadığı öne sürülürken, 1 Ocak 2018 ila 31 Aralık 2018 arasında kur artışı nedeniyle finansal borçların 74.7 Milyon Lira arttığı belirtildi.
Yine söz konusu dönemde Euro cinsinden kredi borcunun da kur artışı nedeniyle 29.7 Milyon Lira ekstra borç yarattığı anlatıldı. Kurun negatif etkisi nedeniyle finansal borcun 104.5 Milyon Lira yükseldiği kaydedilen itirazda, “Özetle kulübün toplam finansal borçlanması ilgili dönemde kur etkisi dahil, 407.3 Milyon Lira, kur etkisi hariç 302.7 Milyon Lira kadar yükselmiş olduğu halde raporda bu önemli hususlar nazara alınmamıştır” denildi.
‘Ek Borçlanma Hakkı Verildi’
Bugünkü Beşiktaş yönetimi itiraz dilekçesinde, genel kurulun onayladığı 2018 bütçesinin dipnotunda Orman yönetimine 70 Milyon Euro’luk bir ek borçlanma hakkı verdiği de kaydedilerek, bunun da o günkü güncel kurla 421.9 Milyona tekabül ettiği belirtildi. Yönetimin itiraz dilekçesinde özetle, Fikret Orman yönetiminin 2018’de bütçede yüzde 10’dan fazla bir aşım yapmadığı savunarak bilirkişinin iddialarının gerçeğe ve hukuka aykırı olduğunu dile getirdi. Siyah Beyazlı yönetimin avukatı, davanın reddini istedi.
Sosyal medyadan tepki verildi
Davacılar Yönetimin İtirazındaki Gerekçeleri Eleştiriyor
Sosyal medya üzerinden verilen tepkilerde yönetimin kur farkı gerekçesinin geçersiz olduğu savunuldu. Tepkilerde, bütçeler hazırlanırken kur riskinin de gözönünde bulundurulduğu belirtildi. Davacılar, bugünkü yönetimin Orman yönetiminin yanında yer almasına da tepki gösteriyor. Örneğin davacılardan Sezgin Gülnar, attığı tweet’te mevcut yönetimin göreve gelirken, eski yönetimden hesap soracağını söylediğini hatırlattı.
Dava Kazanılırsa Ne Olacak?
Davanın kazanılması halinde hükmedilecek zarar, dönemin yöneticilerinden eşit şekilde pay edilerek tanzim edilebilecek ama bunun için de kulübün zarar tanzim davası açması gerekiyor. Eski başkan Yıldırım Demirören’in de 2007 yılında kulübü zarara uğrattığına hükmeden mahkeme söz konusu dönemin ibrasını yok saymıştı. Yargıtay’ın da onadığı karar sonrası, Siyah Beyazlı yönetim bir zarar tanzim davası açmadı.
Ajansspor