Ak-Saray'ın Maliyeti, 1 Milyar 370 Milyon Lira

TAYYİP ERDOĞAN’IN 12. CUMHURBAŞKANI SEÇİLDİKTEN SONRA ÇANKAYA KÖŞKÜ’NÜ TAŞIDIĞI YENİ CUMHURBAŞKANLIĞI SARAYI’NIN İNŞA MALİYETİ 1 MİLYAR 370 MİLYON LİRA. THY ÜZERİNDEN ALINAN TC-TUR İSİMLİ YENİ CUMHURBAŞKANLIĞI UÇAĞININ MALİYETİ İSE 185 MİLYON DOLAR
Haberin yayılanma tarihi:05 Kasım 2014, Çarşamba

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuoyunda tartışmalara yol açan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın maliyetini 1 milyar 370 milyon lira olarak açıkladı. Şu ana kadar 964 milyon liranın kullanıldığını, geri kalanın 2015 bütçesinden harcanacağını söyleyen Şimşek, Erdoğan’a alınan uçağın maliyetinin ise 185 milyon dolar olduğunu belirtti.

Türkiye ve dünya medyasının tartıştığı Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın maliyetini Maliye Bakanı Mehmet Şimşek açıkladı. Buna göre, saray için şu ana kadar 964 milyon lira harcandı. 2015 yılı bütçesinde ayrılan inşaat harcaması ile toplam maliyet 1 milyar 370 milyon lirayı bulacak. Yine alımı Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde yapılan ve Erdoğan cumhurbaşkanı seçildikten sonra kullanıma sokulan yeni Cumhurbaşkanlığı uçağı TC-Ana’nın maliyeti ise 185 milyon dolar. Bugüne kadar sır gibi saklanan devletin iki büyük harcamasının boyutları Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ortaya çıktı. Ak-Saray ve Uçan-Saray’ın maliyetini, Komisyon’daki görüşmelere katılan Maliye Bakanı Şimşek açıkladı. Rakamların büyüklüğü muhalefetin tepkisini çekerken Saray’ın maliyeti ile tanesi 250 bin dolara mal olan 40 kişi kapasiteli 2 bin 462 yaşam odası veya biri 2 milyon liraya mal olan 24 derslikli 685 okul yapılabiliyor.

Tayyip Erdoğan’ın başbakan olduğu dönemde inşasına başlayıp cumhurbaşkanı olunca taşındığı yeni Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nün maliyetinin 1 milyar 370 milyon lira olduğu ortaya çıktı. Bugüne kadar 964 milyon lira harcanan  Ak-Saray’ın maliyeti inşaat tamamlandığında 1 milyar 370 milyon liraya ulaşacak. Yine alımı Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde yapılan ve Erdoğan cumhurbaşkanı seçildikten sonra Türkiye’ye getirilerek kullanıma sokulan yeni Cumhurbaşkanlığı uçağı TC-TUR’un maliyeti ise 185 milyon dolar. Bugüne kadar sır gibi saklanan devletin iki büyük harcamasının boyutları önceki akşam yapılan Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda gün yüzüne çıktı. Ak-Saray ve Uçan-Saray’ın maliyetini, komisyondaki görüşmelere katılan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek açıkladı.

Bütçe görüşmelerinde muhalefet milletvekillerinin ısrarlı soruları karşısında terleyen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın makam uçağı TC-TUR’u THY’nin aldığını, bu uçağa henüz bütçeden bir ödeme yapılmadığını söyledi. Ödemenin bu yıl içinde Başbakanlık’tan yapılacağını ifade eden Bakan Şimşek, “Satın alma bedeli ile uçağın toplam maliyeti 185 milyon dolar.” dedi.

Bakan Şimşek, halk arasında AKP iktidarındaki israfın sembolü olan ve Ak-Saray olarak adlandırılan yeni Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın maliyetini ise 1 milyar 370 milyon lira olarak açıkladı. Şimşek, saray için Başbakanlık bütçesinden 964 milyon harcandığını, inşaat bittiğinde maliyetin 1 milyar 370 milyon liraya ulaşacağını kaydetti. Komisyonda CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ, Tayyip Erdoğan’ın 11 yıllık başbakanlığı süresinde örtülü ödenekten toplam 6 milyar 424 milyon TL harcama yaptığını açıkladı. Serindağ, önceki başbakanlar Tansu Çiller, Mesut Yılmaz, Necmettin Erbakan’ın görev yaptıkları 10 yıllık dönemde 312 milyon TL örtülü ödenek harcaması yaptığına dikkat çekti. Serindağ, “Erdoğan döneminde önceki 3 başbakandan 20 kat fazla harcanan örtülü ödenek var. İstisnai bir harcama olan örtülü ödenek harcamasının bu boyuta ulaşması ürkütücü.” dedi.

Etiketler: Recep Tayip Erdoğan   AK-Saray   Uçak    

YorumlarHiç Yorum Yapılmamış.     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

8 + 8 = ?

 




En Son Haberler
AnketTümü
Yeni Sitemizi Beğendiniz mi?
 
haber yazılımı: buki