İşte 2014 Şubat ayı Akşam gazetesinde çıkan konu ile ilgili haber.
Beşiktaş Belediye Başkanı'yla ilgili suç duyurusunda bulunan işadamının dosyası Savcı Hacıosmanoğlu’na gitti. Dosyayı inceleyen savcı, “Belediye başkanını dosyadan ayır” tavsiyesinde bulundu!
İSTANBUL’un emlak değerinin en yüksek olduğu bölgelerden Beşiktaş Ulus’taki “Savoy Ulus” projesinin sahibi Çarmıklı-Saruhan ortaklığı, inşaat için Bahadır İnşaat Mühendislik isimli firma ile anlaştı. Projenin ikinci etabına başlandığında iki firma anlaşmazlığa düştü. İki taraf da birbirini suçlarken, Bahadır İnşaat’a sözleşmenin tek taraflı feshedildiği bildirildi. Bunun üzerine Bahadır İnşaat, İstanbul Asliye Ticaret Mahkemesi’ne dava açtı. Çarmıklı-Saruhan ortaklığı ise dosyaya delil olarak, projede daire satılan kişilerin isimlerinin yer aldığı belgeyi sundu. Kamuoyunun yakından tanıdığı çok sayıda ismin de yer aldığı listede tüm isimlerin karşısına hangi bloktan yer aldığı ve ödemeyi ne şekilde yaptığı yazıldı. Ancak Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’a verilen iki dairenin ödeme kısmında ise herhangi bir bilgi yer almadı.
HAYATIN AKIŞINA AYKIRI
Büyük tartışmalara yol açan bu belge üzerine Bahadır İnşaat’ın eski yönetim kurulu üyelerinden İşadamı Canfer Deliismail harekete geçti. İşadamı, Başkan Ünal, belediyenin eski çalışanı Cem Bilge, Belediye Meclis Üyesi ve eski Başkan Yardımcısı Uğur Büyükbalkan ve eski belediye çalışanı Mustafa Gündüz hakkında suç duyurusunda bulundu. Deliismail, 2004 yılında belediye başkanı olan İsmail Ünal’ın bu dönemden sonra mal- varlığında “hayatın normal akışıyla” izah edilemeyecek şekilde artış olduğunu belirtti. İşadamı ayrıca, belediye başkanının İstanbul’un en pahalı rezidanslarından değeri 6 milyon lira olan İstinye Park’ta bile evi bulunduğunu belirterek, Savoy Konutları’nda da 2 dairesi olduğunu vurguladı.
5 BİN 700 LİRA MAAŞLA MUCİZE
Şüphelilerden Cem Bilge’nin Beşiktaş Belediyesi’nin yan kuruluşu olan Beltaş’ta 2004-2007 yılları arasında 5 bin 700 TL maaşla işçi olarak çalıştığını belirten Deliismail, 2007’den sonra resmi olarak çalışmadığını vurguladı. Ancak Cem Bilge’nin hayatın normal akışına aykırı olarak toplam 17 konut ve arsa satın aldığını belirtti. Bilge’nin konutlarından birinin İstinye Park’ta olduğuna da vurgu yapan işadamı, Bilge’ye ait tapuların piyasa değerinin 35 milyon lira olduğunu ve ayrıca İstinye Park Alışveriş Merkezi’nde de 2 restoran açtığını da ifade etti.
ONLARCA DAİRESİ VAR
Şüphelilerden Uğur Büyükbalkan’ın bir dönem belediye başkan yardımcılığı yaptığını belirten Deliismail, Büyükbalkan, eşi Emine Büyükbalkan ve oğlu Özgür Büyükbalkan’ın hayatın akışına aykırı olarak toplam 17 adet konut, çiftlik, işyeri tapusuna sahip olduklarını ve bunların piyasa değerinin 2 milyon lira olduğunu vurguladı. Deliismail, emekli subay olan ve bir dönem belediye özel kalem müdürlüğü yapan Mustafa Gündüz’ün de oğlu Alper Gündüz’le birlikte 17 adet İstanbul’un en pahalı ve müstesna semtleri olan Beyoğlu, Etiler ve Şişli’de arsa, konut ve binalar satın aldığını iddia etti.
TAPULARI DA SAVCILIĞA SUNDU
Suç duyurusu dilekçesinde bahsettiği gayrimenkullere ilişkin tapuları da savcılığa sunan Deliismail, “Tüm bu gayrimenkullerin devletin imkanları kullanılarak haksız elde edilmiş kazançlar olduğuna inanmaktayım. Sunduğum tapu ve belgeler, detaylı olarak incelenmesi ve araştırılması halinde daha başka hukuksuzların ortaya çıkacağına inancım tamdır. Duyarlı bir vatandaş olarak bu haksızlığı makamınıza bildirmek anayasal vatandaşlık görevimdir” ifadelerini kullandı.
DOSYALAR ORTADA KALDI
Bahadır İnşaat’ın dava açtığı Çarmıklı-Saruhan grubu, Fethullah Gülen cemaatine yakınlığıyla ile biliniyor. Ben bu gruba dava açınca, paralel yapının savcıları da benim üzerime geliyor. Dosyalarımı görmezden geliyorlar. Bütün suç duyurusu dilekçelerim paralel yapının savcılarına verildi. Onlar da dosya üzerinde hiçbir çalışma yapmadı. Şimdi de görev yerleri değişti ve dosyalarım ortada kaldı. Umudum yeni atanan Başsavcı Hadi Salihoğlu. Onunla görüşüp bu dosyayla ilgilenmesini ve bana yardım etmesini isteyeceğim.
MÜHÜR VURDU AMA UYAP'A KAYDETMEDİ
Bu suç duyurusu dosyası İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekillerinden Ali Cengiz Hacıosmanoğlu’na gitti. Hatta Deliismail’in sunduğu evraka 22 Kasım 2013’te “soruşturma kaydı” mührünü vurup imzayı atan da Başsavcı Vekili Hacıosmanoğlu oldu. Ancak şikayetçi Canfer Deliismail’in bundan sonra yaşananlarla ilgili iddiaları ise çok dikkat çekici: Suç duyurusu evrakım Ali Cengiz Hacıosmanoğlu’na gitti. Savcı, dilekçemi ve delillerimi içeren dosyayı aldı, üzerinde yaklaşık 2 hafta çalıştı. Hatta, dosya üzerinde dikkatini çeken yerlerin altını çizdi, notlar aldı. Fakat dosyayı UYAP’a kaydetmedi. İki hafta sonra dosyanın akıbetini sormak için Hacıosmanoğlu’nun yanına gittim. Ben gittiğimde odadan Başsavcı Vekili Zekeriya Öz çıktı. Odaya girdiğimde dosyam Hacıosmanoğlu’nun önünde açıktı. Dosyayı bana uzattı. ‘Belediye Başkanı ve diğer çalışanları ayır. Onlar hakkında ayrı ayrı suç duyurusunda bulun’ diye konuştu.
SAVCILAR İLGİLENMEDİ
Bir savcı, kendisine sunulan ve üzerinde çalıştığı bir evrakı ıslak imzalı haliyle nasıl hiçbir şey olmamış gibi geri verebilir? Ben buna rağmen savcının dediğini yaptım. Belediye başkanıyla ilgili suç duyurusunda bulundum. Ayrıca diğer 3 çalışan hakkında da bir dilekçe hazırlayıp savcılığa sundum. İsmail Ünal’la ilgili dilekçem Hacıosmanoğlu’nda kaldı. Diğer 3 isimle ilgili dosya ise Savcı İbrahim Baytekin’e verildi. Dosyalar üzerinde kaç aydır hiçbir çalışma yapılmadı. Şimdi de İbrahim Baytekin’in yeri değişti.