Kanunlara aykırı şekilde inşa edilen Çiftçi Towers bitmek üzere. Ancak Beşiktaş Belediye Başkanı Hazinedar’ın projeye iskan verip vermeyeceği merak ediliyor.
Yüzde 77’lik rekor oy oranıyla Mart 2014 yerel seçimlerinde Beşiktaş Belediye Başkanı seçilen CHP’li Murat Hazinedar, ilçede yasalar ve imar mevzuatı yok sayılarak inşa edilen milyar dolarlık Çiftçi Towers için iki yıldır hiçbir adım atmadı. Konuyu ilk olarak 9 Haziran 2014’te gündeme getirilip o tarihten bu yana proje inşaatındaki usulsüzlüklerle ilgili sayısız haber yapıldı.
Proje sahipleri, yerel yönetimler, hükümet ve yargı bu iddialar karşısında sessizliğe büründü. Tıpkı İstanbul’u yöneten Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş gibi, Hazinedar da Boğaz’a nazır inşa edilen 180 metrelik rant kulelerinin yükselmesine seyirci kaldı. Yakın zamanda tamamlanması beklenen Çiftçi Towers’ı hayata geçiren Çiftçiler Holding ve Türkerler İnşaat ortaklığı, iskan (yapı kullanım izni) almak için Beşiktaş Belediyesi’nin kapısını çalacak. Bugüne kadar imar oyunlarını izlemekle yetinen Hazinedar’ın projeye izin verip vermeyeceği sorusu yanıt bekliyor.
BELEDİYENİN İTİRAZI GEREKİYOR
İmar planlarında “yönetici merkez + turizm alanı” olarak görünen ancak 288 lüks konutun inşa edildiği proje için Murat Hazinedar’ın öncelikle Tapu Sicil Müdürlüğü’ne bildirim yaparak söz konusu parsellerin konut amaçlı kullanıma dönüştürülmesinin önüne geçmesi gerekiyor. Belediyenin resmi yazışmalarda “apart otel, ofis, dükkan” inşaatı yapılacağı belirtilen projede, kat irtifakı veya kat mülkiyetine kurulmasının önüne geçmek için gayrimenkulleri tapu siciline, “turizm tesis” ya da “yönetici merkez” alanı olarak işletmesi gerekiyor. Çünkü, geçici süreli konaklamalar için turizm amaçlı inşa edilen apart dairelerin, konut olarak kullanılması ya da satılması yasalara aykırı. 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 3’üncü maddesinde “Herhangi bir saha, her ölçekteki plan esaslarına, bulunduğu bölgenin şartlarına ve yönetmelik hükümlerine aykırı maksatlar için kullanılmaz” hükmü yer alıyor.
OTEL DEDİLER, REZİDANS OLDU
İstanbul’un en değerli lokasyonu olan Zincirlikuyu’da ticari alanlara sağlanan fazla inşaat hakkıyla konut yaparak ekstra rant elde eden Çiftçiler Holding ve Türkerler İnşaat’ın yapımını sürdürdüğü Çiftçi Towers projesinde Beşiktaş Belediyesi hiç denetim yapmadı. Belediye ekiplerinin yapı ruhsatı ve eklerine uygun olarak inşaatın devam edip etmediğini yerinde ölçmesi gerekiyor. Eğer denetim yapılırsa daha önce gündeme getirdiği gibi, denetim ekipleri yapılaşmanın kısıtlandığı bir alanda bulunan Çiftçi Towers’ta kanunun getirdiği sınırlamalar bir kenara bırakılarak 180 metre yüksekliğinde 46’şar katlı iki adet konut kulesinde 288 rezidans dairesi yapıldığını görecek. 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu’nun 10. maddesinde, ‘Boğaziçi alanında ve etkilenme bölgesinde kalan bir arazi üzerinde en fazla 15.5 metre yüksekliğinde 5 katlı konut alanı inşa edilebilir’ diye yazıyor.
Araziye yayılıp kanunu deldiler
Çiftçi Towers’ın yükseldiği 23 bin 859 metrekarelik arazinin imar planlarına göre, emsale dahil 59 bin 655 bin metrekare inşaat hakkı bulunuyor. Projede, bodrum katların emsal dışı bırakılmasıyla toplam 315 bin 247 metrekare inşaat yapılıyor. Boğaziçi Kanunu’na göre Boğaz’ı gören arazilerde inşa edilecek konut yapılarında, taban alanının imar parseli alanına oranını gösteren taban alanı kat sayısının yüzde 15’i geçemeyeceği belirtiliyor.
Çiftçi Towers’ta imar planına göre yüzde 40 olması gereken taban alanı kat sayısı ise yüzde 87 seviyesine kadar yükseliyor. Parselin neredeyse tamamında yapılaşmaya gidilerek mevzuata aykırı inşaat yapılıyor. Zemin kat ve altında kalan 10 bodrum katı kapsayan bu inşaat alanı alışveriş merkezi ve otopark olacak. Emsale dahil edilmeyerek yer altında fazladan yapılan bu inşaat alanından proje sahipleri milyonlarca dolar rant elde edecek.
Çiftçi Towers ile 9 Haziran 2014’teki ilk haberimizden sonra “Konunun takipçisi olacağım” diyen ancak iki yıldır somut hiçbir adım atmayan Murat Hazinedar’ın tüm bu usulsüzlüklere rağmen projenin yasalara uygun olarak tamamlandığını gösteren ve yapı kullanma iznini içeren “iskan belgesi”ni verip vermeyeceğini kamuoyu merak ediyor.
Park alanı park olacak mı?
Çiftçi Towers projesinin başlamasının ardından park alanı olarak kamuya terk edilen 9 bin 766 metrekarelik arazinin 5 bin 966 metrekaresi Çiftçiler Otomotiv tarafından lüks otomobil satışları ve bakımının yapıldığı bir tesis haline getirildi. Arazinin geriye kalan 3 bin 800 metrekaresi Çiftçi Towers’ın şantiyesi olarak kullanılıyor. Murat Hazinedar ise kamu arazisinde ticari faaliyet göstermesine izin veriyor.
Yapılaşma açısından son derece yoğun olan Zincirlikuyu – Levent bölgesinde kamuya ait yaklaşık 10 dönümlük park alanının ilerleyen günlerde İstanbul halkının kullanımına mı sunulacağı, yoksa belediye tarafından satışa mı çıkartılacağı da merak konusu.
İsmail Şahin - Sözcü