BUGÜN İNÖNÜ STADYUMUNUN DOĞUM GÜNÜ

Mithatpaşa Stadyumu, tarihte bugün yani 23 Kasım 1973 tarihinde yeniden İstanbul İnönü Stadı olarak açıldı.
Haberin yayılanma tarihi:23 Kasım 2015, Pazartesi

Taksim Kışlası'nın yıkımıyla birlikte buradaki top sahası da kaldırılınca İstanbul'a bütün takımların oynayabileceği büyük ve modern bir stat yapımı planladı. 1939'da İtalya'dan davet edilen ve bu konuda uzmanlığı bulunan dünyaca ünlü stadyum mimarı Paolo Vietti Violi, mimar Fazıl Aysu ve mimar Şinasi Şahingiray'la birlikte stadyum için seçilen Dolmabahçe Sarayı'nın eski hasahırlarının bulunduğu yere uygun bir plan hazırladı.

Stadın temeli, 19 Mayıs 1939'da Dolmabahçe Sarayı'nın eski has ahırlarının bulunduğu arazide atıldı. Ancak kısa bir süre sonra II. Dünya Savaşı'nın getirdiği sıkıntılar inşaatı engelledi. Bu nedenle 19 Mayıs 1943'te yeniden bir temel atma töreni yapıldı. İnönü Stadyumu, 27 Kasım 1947'de Beşiktaş ile İsveç'in AIK Solna takımı arasında oynanan maçla açıldı. Bu stadyumdaki ilk golü de Süleyman Seba attı.

1947'de açılışında adı İnönü Stadyumu iken 1952'de siyasi nedenlerle adı Mithatpaşa Stadyumu'na çevrildi, 23 Kasım 1973'de ismi tekrar İnönü Stadyumu oldu. İlk yıllarında Beşiktaş'ın dışında Galatasaray gibi diğer İstanbul takımlarının da kullanımında olan stadyum, sonraki yıllarda bu takımlar kendi statları için girişimler yapınca, stadyum kendi stadı olmayan birinci lig takımı Beşiktaş'a kaldı. 1998 yılında Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile Beşiktaş Jimnastik kulübü arasında imzalan sözleşme ile 49 yıllığına Beşiktaş'a kiralandı ve adı Beşiktaş İnönü Stadı olarak değiştirildi.

DUYDUK MU?

YorumlarHiç Yorum Yapılmamış.     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

8 + 10 = ?

 




En Son Haberler
AnketTümü
Yeni Sitemizi Beğendiniz mi?
 
haber yazılımı: buki