DEPOLAMA ALANI YETERSİZ
Dünya gazetesinden Maruf Buzcugil ve Mehmet Kaya'ya konuşan Yardım, krizin İran'dan gelen gazın kesilmesi ve aşırı talep artışından kaynaklı olduğunu, bu şartlar ortadan kalkmadan da mevcut dengesizliğin giderilemeyeceğini söyledi. Yardım ayrıca mevcut depolama alanlarının yetersiz olmasının da krizde rolü olduğunu vurguladı.
"8 GÜNLÜK GAZ KALDI"
"İstanbul gaz talebinde çok önemli. Böyle havalarda anafor gibi çeker gazı" diyen Gökhan Yardım, gaz tedarik sorununu çözmek için yapılan Tuz Gölü depolaması ve Silivri depolamasında mevcut talebi karşılayacak yapı oluşmadığını kaydetti. Tuz Gölü depolamasının devam eden yatırım tamamlanamadığı için 650 milyon metreküplük bir hacimde olduğunu, 12 Ocak’a kadar bu depoya 535 milyon metreküp stok yapıldığını kaydetti. O tarihten sonra gaz çekişinin başladığını ve son verilere göre Tuz Gölü depolamasında 213 milyon metreküp gaz kaldığını anlatan Yardım, söz konusu depodan günlük 28 milyon metreküp gaz verişinin sağlandığı hesaplandığında 8 günlük gazın bulunduğunu ifade etti.
TUZ GÖLÜ YER ALTI DOĞALGAZ DEPOLAMA TESİSİ "AZERBAYCAN'DA YENİ SAHALARDA GAZ ÜRETİLMESİ KONUSUNDA İNİSİYATİF ALINMALI"
Yardım, mevcutta yaşanan krizin ve doğalgaz talebinin karşılanmasında uzun vadeli çözüm olarak Azerbaycan’da yeni sahalarda gaz üretilmesi konusunda inisiyatif, Kuzey Irak dahil yeni kaynaklar ve piyasa serbestleşmesi gerektiğini söyledi.
Odatv