çArşı grubuna açılan davanın ilk duruşması başladı. İstanbul Adalet Sarayı'ndaki dava yetersiz bir salonda görülüyordu. Avukatlar daha büyük bir salon talebinde bulundu. Mahkeme heyeti bu talebi kabul etti.
ÇARŞI Davası'na bakan mahkeme, davanın büyük salonda görülmesine karar verdi. Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan ile annesi Gülsüm Elvan da sanıklara destek vermek için İstanbul Adalet Sarayı'na geldi.
Gezi Parkı olaylarına ilişkin Beşiktaş'ın taraftar grubu Çarşı üyesi 35 tutuksuz sanık hakkında "Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçundan açılan davanın ilk duruşmasında söz alan avukatlar ısrarla duruşma salonun küçük ve yetersiz olduğunu dile getirdi.
DURUŞMA BÜYÜK SALONDA GÖRÜLECEK
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi de, avukatların bu talepleri üzerine adliye içindeki büyük salonun hazır edilmesi için Adalet Sarayı İç Yönetimine bilgi verdi. Adliye İç Yönetimi de mahkemeye, büyük salonun hazırlanacağını bildirdi. Bunun üzerine mahkeme heyeti davanın büyük salonda görülmesini kararlaştırdı. Çarşı Davası iddianamesi ve yargılamasının bundan sonra büyük salonda yapılmasına karar veren mahkeme heyeti duruşmaya 15 dakika ara verdi.
BERKİN ELVAN'IN ANNE VE BABASI DA ADLİYEDE
Öte yandan Gezi olayları sırasında başına isabet eden gaz fişeği kapsülü sonrası komaya giren ve 269 gün sonra da hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan ve annesi Gülsüm Elvan da sanıklara destek vermek için İstanbul Adalet Sarayı'na geldi. Ancak Sami Elvan ve Gülsüm Elvan duruşma salonunun dolu olması nedeniyle duruşma salonuna giremedi.
Tutuksuz yargılanan sanıklar ve izleyici olarak gelen taraftarlar Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nın koridorlarını tribüne çevirdi.
ÇEKİM YAPANLARA SUÇ DUYURUSU
Duruşma sırasında Hakim duruşma salonunda çekim yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.
CEM YAKIŞKAN 'GÜCÜMÜZ OLSA BEŞİKTAŞ'I ŞAMPİYON YAPARDIK'
Duruşma Cem Yakışkan'ın savunmasıyla devam ediyor. Yakışkan'a Gezi Parkı Direnişi sırasında halkı Twitter üzerinden örgütlediği yönündeki iddia soruldu. Yakışkan, o tarihte Twitter hesabı olmadığını söyledi. Yakışkan, "Çarşı terör örgütü değildir. Faaliyetlerimiz arasında darbe yoktur. Çarşı'da kimse kimseye emir vermez. Beraatimi istiyorum" dedi.
Mahkeme Başkanı'nın ''Darbe yapmaya çalıştınız mı?'' şeklindeki sorusuna Cem Yakışkan, ''Darbe yapabilecek gücümüz olsaydı Çarşı grubu olarak Beşiktaş'ı şampiyon yapardık. 1980'de darbe gördüm ben. Ne demek olduğunu biliyorum. Bizim darbe ile siyasetle işimiz yok. Çarşı'yı terör ve suç örgütü olarak göstermek en hafif ifadeyele haksızlıktır. Çarşı bir simgedir, korunması gereken bir değerdir. Çarşı her türlü hukuka aykırılığa dolayısıyla darbeye de karşıdır'' cevabını verdi.
Cem Yakışkan'ın savunmasının diğer bölümü şöyle:
"Çarşı taraftar grubunun suç ve terör örgütü olarak nitelendirilmesini kesinlikle reddediyorum. Çarşı taraftar grubu Beşiktaş'ın kalbinden doğmuş, ülkemizde ve dünyada adını duyurmuş demokratik bir gruptur. Haksızlıkların karşısında olduk, yardıma ihtiyacı olanların yanında olduk."
Yakışkan'ın savunması salonda alkışlandı.
ERGENÇ: DOZERLE YÜRÜNDÜĞÜ GÜN MARMARA EREĞLİSİ'NDEYDİM
Yakışkan'ın ardından Numan Bülent Ergenç'in savunmasına geçildi. Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'ne yürüme iddiasını reddettiğini söyleyen Ergenç, "Yürüyüşün olduğu gün ben Tekirdağ'daydım" dedi. Dolmabahçe'de bir dozerin ele geçirildiği günün için "O gün Marmara Ereğlisi'nde düğündeydim. CD görüntüleri var" diyen Ergenç, suçlama konusu olan silahın kendisinin olduğunu, yazlığında hırsızlık olayları olduğundan ötürü bulundurduğunu söyledi.
AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS İSTENİYOR!
İstanbul Cumhuriyet Savcısı Adem Meral tarafından hazırlanan 38 sayfalık iddianamede, 35 şüpheli dışında, 9 polis de "şikayetçi" sıfatıyla yer alıyor. 35 şüpheli hakkında, "Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. Ayrıca, yine şüpheliler hakkında ayrı ayrı, "Örgüt kurmak ve yönetmek, örgüte üye olmak, görevi yaptırmamak için direnme, kamu malına zarar verme, toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" gibi çeşitli suçlardan 2 yıldan 50 yıla kadar değişen hapis cezaları talep ediliyor.