Connectome ile Felç Tarihe Karışıyor

Boynundan aşağısı felçli olan ve ABD’de bu yaz düzenlenen Dünya Bilim Festivali’ne katılan French, omuriliğine takılan özel elektrotlar sayesinde sandalyede nasıl dik oturabildiğini, belindeki özel kontrol kutusunun düğmelerine basarak nasıl ayağa kalkabildiğini gösterdi.
Haberin yayılanma tarihi:12 Ocak 2015, Pazartesi

Omuriliğe takılan çipler hastalara kısmi hareket kabiliyeti kazandırıyor ve onları hareketsizliğe bağlı komplikasyonlardan koruyor.

Ancak ABD’deki doktorlar ağrı kesici kadar çok satmayacağı gerekçesiyle felçlileri ayağa kaldıran omurilik çiplerini finanse edecek şirket bulmakta güçlük çekerken, İngiliz ve Polonyalı doktorlar felçli Darek Fidyka’yı ayağa kaldırmayı başardı ve bunu çip kullanmak yerine kök hücre tedavisiyle yaptı.
 
Fidyka’nın burnundan koku alma hücrelerini birbirine bağlayan sinir ağları, yani iletişim otoyolları kurmakta uzmanlaşmış hücreler alan araştırmacılar (burun soğanı) bunları laboratuardaki kültür kabında çoğalttı ve ardından hasarlı omuriliğe nakletti. Böylece Darek Fidyka ayağa kalkarak yürümeye başladı.
Bu gelişme insan beyninin sinir ağlarının haritasını çıkaran Connectome gibi projelerin felçli hastalara nasıl yararlı olacağını gösteriyor. Sonuçta felç kolları, bacakları ve kasları kontrol eden sinyalleri gönderen sinir ağlarının kopmasından kaynaklanıyor. Sinir ağı haritası, kopan bağlantıları insan vücudundan alınan hücreleri yenileyerek tedavi etmeye izin veriyor.

Üstelik omurilik çipleri daha seri üretime geçmeden insanların salt kök hücre tedavisiyle ayağa kalkması, teknolojik gelişmenin gittikçe hızlandığını ve teknolojik tekilliğin hızla yaklaştığını göstermek açısından da iyi bir örnek oluşturuyor.

Haber Kaynağı : Kozan Demircan- khossan.com 

Etiketler: DUYDUK MU ?  

YorumlarHiç Yorum Yapılmamış.     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

7 + 6 = ?

 




En Son Haberler
AnketTümü
Yeni Sitemizi Beğendiniz mi?
 
haber yazılımı: buki