Bu da mobil operatörler, bulut bilişim firmaları ve telekom şirketleri ile dijital pazarlamacılar için büyük bir fırsat oluşturuyor. Kurumlara bilgi teknolojileri çözümleri sunmakta uzmanlaşan CSC şirketi 2020 yılında 50 milyar cihazın internete bağlı olacağını ve veri merkezlerinin bulutta 35 milyar terabayt veriyi yöneteceğini öngörüyor. Bain & Company ise önümüzdeki 20 yılda altyapısı yenilenecek olan akıllı şehirlere tüm dünyada toplam 41 trilyon dolar (!) yatırım yapılacağını ifade ediyor.
Bu yatırımlar yalnızca belediye hizmetlerine yönelik SCADA sistemleriyle sınırlı değil. İşin içinde akıllı evlerden kurulu gerçek akıllı şehirler ve sera kent gökdelenlerden oluşan arkolojiler var. Bu dev pazarda nesnelerin interneti ile yaygınlaşacak olan telepatik internetin potansiyelini anlamak için Machina Research ve Bosch’un 2020–2022 tahminlerine göz atmak yeterli: Nesnelerin interneti şirketlere 2022 yılında 596 milyar avro gelir getirecek. Akıllı şehirlere 21 milyar avro, akıllı binalara ise 213 milyar avro yatırım yapılacak.
Telepatik internetin bir yandan dünyayı yaşayan bulut gezegen Gaia’ya dönüştürürken, diğer yandan da nüfus artışına rağmen yaşam kalitesini arttırarak çalışanlara yeni istihdam olanakları yaratacağını söyleyebiliriz. Yazının sonunda bu konuya gençlik iksiri, ölümsüzlük ve teknolojinin insanı aptallaştırıp aptallaştırmadığı bağlamında geri döneceğiz.
Haber Kaynağı: Kozan Demircan- khossan.com