NEGATİF ETKİLERİ...
Dünya'nın çekirdeğinin yavaşlayıp ters yönde dönmeye başlamasının günleri kısaltabileceği ve deniz seviyesini etkileyebileceğinden endişe ediliyor. Nature Geoscience'da yayınlanan araştırmaya göre 5 bin kilometreden daha derin ve Güneş'in yüzeyinden daha sıcak olan Dünya'nın çekirdeği yavaşladı.
DÜNYANIN KATMANI HIZ KAYBEDİYOR
Çin'deki Pekin Üniversitesi'nden Yi Yang ve Xiaodong Song tarafnıdan yapılan araştırma Dünya'nın en içteki katmanının hız kaybettiğini ve yüzeyin tersine dönerek günü kısaltabileceğini ortaya koydu. 70 yıl önce Dünya'nın çekirdeği ve mantosu uyum içindeyken şimdi ise çekirdek yavaşladı ve yavaş yavaş ters yönde dönmeye başladı. Bütün bunların çeşitli sonuçları olacak. Öncelikle günlerin kısalması söz konusu. Deniz seviyesi ve alan manyetikte meydana getireceği değişiklikler ise gezegenin iklimini etkileyecek. Alanın yerçekimsel etkisi ise karasal alanlarda deformasyonlara yol açabilecek.
35 SENEDE BİR OLUYOR
Uzmanlar "İç çekirdeğin, Dünya'nın yüzeyine göre "salıncak" gibi ileri geri döndüğüne inanıyoruz. Salıncağın bir döngüsü yaklaşık 70 yıl, yani ortalama her 35 yılda bir yön değiştiriyor." ifadesini kullandı. Çinli bilim insanları iç çekirdeğin 1970'lerin başında yön değiştirdiğini ve bir sonraki değişimin 2040'ların ortasında olacağını tahmin ettiklerini kaydetti. Euronews'te yer alan habere göre ise araştırmacılar, iç çekirdekten yüzeye kadar Dünya'nın tüm katmanları arasında fiziksel bağlantılar olduğuna inandıklarını kaydediyor.
DÜNYAMIZIN GİZEMİ;
Kendi araştırmalarıyla ilgili bilgi veren bilim insanları, "Çalışmamızın kimi araştırmacıları tüm Dünya'yı entegre bir dinamik sistem olarak ele alan modeller kurmaya ve test etmeye teşvik etmesini umuyoruz" dedi. Bazı uzmanlar ise söz konusu bulgularla ilgili temkinli olduklarını ifade ederek, farklı teorilere işaret etti ve Dünya'nın merkezi hakkında pek çok gizemin devam ettiği uyarısında bulundu. Kaliforniya Üniversitesi'nden sismolog John Vidale, "Bilim insanlarının çok fazla veri kullanarak yaptığı çok dikkatli bir çalışma. Ancak bence modellerin hiçbiri tüm verileri çok iyi açıklamıyor." değerlendirmesinde bulundu.
Araştırmayla ilgili detaylı bilgi için: https://www.nature.com/articles/s41561-022-01112-z.epdf