Dünyanın en büyük adası. Grönland devasa bir buz örtüsüyle kaplıdır. Türkiye’nin üç katı büyüklüktedir. Adanın merkezinde buz neredeyse üç kilometre kalınlıktadır. Soğuk ve sessiz bir dünya. Safir mavisi renkli erime gölleri bir değişimin gerçekleşmekte olduğunun ilk işareti. Her göl birkaç gün içinde oluşuyor, büyüyor ve taşmaya başlıyor. Akan su buzu oyarak kendine yol açıyor. Buzdan bir delta oluşturuyor ve tıpkı soğukkanlı bir canavarın damarlarındaki kan gibi akıyor. Canlanmaya başlayan bir canavar. Ve su hiçbir uyarı olmadan bir anda bir kuyuya dökülüyor. 1,5 kilometre boyunca dimdik ilerleyerek buz tabakasının kalbine iniyor. Eriyen suların şaşırtıcı bir etkisi var. Buz ile altındaki kayanın arasını kayganlaştırıyor. Böylece bütün buz tabakası harekete geçiyor, okyanusa doğru kayıyor.
Jakobshavn buzulu (Titanic’i batıran buzul ), dünyanın en hızlı hareket eden buzulu. Günde yaklaşık 40 metre hızla ilerliyor. İlerledikçe yolundaki her şeyi yok ediyor. Hatta bu yolculuğu sırasında Grönland’ın büyük dağ sıralarını bile oyup geçiyor. Hızlandırılmış çekimde izlendiğinde, bu katı buzul nehirleri tıpkı sıvı nehirler gibi akıyor. Dağları kesip geçen ve kıta seviyelerini değiştiren muazzam güç
Buz artık inişinin son aşamasına geliyor. Hızlandıkça, merkezine kadar inen dev yarıklar oluşuyor. Okyanusa ulaştığında ise milyonlarca ton buzul altındaki kaya desteğini kaybediyor. Bunun elbette bir sonucu olmalı ! Düşen buz parçaları yaklaşmakta olan şeyin kötü bir habercisi. Buzulun derinliklerinde büyük bir yıkım. Bu muazzam bir buzdağının doğmasına neden oluyor. Yüzlerce metre genişlikteki bu tek parça buzun yanında insanoğlunun en büyük yapıları bile küçücük kalırdı.
Her yıl Grönland’ın buzullarından on binlerce buzdağı oluşuyor. Ve atmosfer ısınmaya devam ettikçe sayıları giderek artıyor. Kopan dağlar, Arktik koylarını görkemli heykellerle dolduruyor. Aynı zamanda çok büyük miktarda soğuk ve tatlı suyu da denize döküyor. Grönland’ın eriyen suları okyanus akıntılarını değiştiriyor. Bu da dünya çapındaki hava koşullarını etkiliyor.
Arktik buzulları bize pek çoğumuzun sandığından daha yakın. Çoğumuzun yaşadığı üç kıtanın kuzey bölgelerini içine alıyor. Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika. Güneye doğru yolculuğumuzdaki ilk çıplak kara parçası tundra olarak bilinen soğuk ve ağaçsız bir yaban hayatı.
Haber Kaynağı: ilginç bir bilgi