Demirören’in kredi borçlarına karşılık Ziraat Bankası’na devrettiği Kemer Country’nin golf sahalarına bugün sabah saatlerinde çevik kuvvet eşliğinde iş makineleri girdi. Yurttaşların engel olmaya çalıştığı hafriyat çalışmaları öğle saatlerinde gelen mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına karşın sürdü.
Demirören Holding, Ziraat Bankası’ndan geçen yıllarda 300 milyon dolar ve 1 milyar 118 milyon TL’lik krediler aldı. Kredi borçlarından dolayı şirket, sahibi olduğu İstanbul Göktürk’teki Kemer Country’nin golf sahalarını ipotek ettirdi. Borçları ödenmediği için Ziraat Bankası’na devredilen 224 bin metrekarelik araziye ise Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş, lüks konut projesi yapmak istiyor. 1980’den bu yana yeşil ve deprem toplanma alanı olarak kullanılan bölgeye bugün sabah 6.00’da iş makineleri ve çevik kuvvet eşliğinde baskın yapıldı. Yurttaşların çalışmalara tepki gösterdiği sırada söz konusu projeye dair yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Karara karşın yıkımlar devam etti.
‘BU MEMLEKET KASIMPAŞALININ DEĞİL’
Yıllardır bu bölgede bulunan ve yeşil alanlarının imara açılmasını istemeyen yurttaşlar dün sabah saatlerinden itibaren araçlarını yola çekerek ve site girişini kapatarak iş makinelerinin alana girmesini engellemeye çalıştı. Bölge sakinleri hep bir ağızdan, “Haklıyız, kazanacağız” sloganları atarken bir yurttaş ise polislere, “Burayla ilgili devam eden davamız var. Kararı beklemiyorsunuz. Kanunsuz işe sizi de alet ediyorlar. Halkın kabul etmediği hiçbir şey olmaz, bunu öğrenin. Bu memleket Kasımpaşalının değil. Sizin ve bizim. Bu savaşı çocuklarımız için veriyoruz” dedi. Polis barikatlarına tepki gösteren bir yurttaş, “Burası bizim. Gerekirse başka evin bahçesinden atlar diğerinden çıkarız” ifadelerini kullandı.
DURDURMA KARARINA KARŞIN DEVAM ETTİLER
Girişi engellemeye çalışan yurttaşlara polis ekipleri müdahale etti. Müdahale sırasında bir yurttaş yaralandı, bazı yurttaşlar ise fenalaştı. Alana giren iş makinesi, polis ablukası altında çalışmalara başladı. Bu sırada avukat Koray Cengiz, yurttaşlar tarafından açılan davada yürütmeyi durdurma kararı çıktığını açıkladı. Alanda bulunan kepçenin faaliyeti kısa süreliğine durdu. Eyüpsultan Kaymakamlığı ise İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nin verdiği durdurma kararına itiraz etti. Bunun üzerine, kepçe çalışmaya devam etti. İstanbul Valiliği’nin ise ekiplere “çalışmalar devam etsin yönünde” bildirimde bulunduğu iddia edildi. Öte yandan, Cumhuriyet’in edindiği bilgiye göre Eyüpsultan Kaymakamlığı’nın 28 Ekim günü öğleden sonra resmi tatil olmasına rağmen Göktürk Muhtarlığı’na tebligat göndermek için baskı yaptığı ve tebligatı bu şekilde teslim ettiği öne sürüldü.
ÇOK SAYIDA MİLLETVEKİLİ GELDİ
Çalışma devam ederken bölgeye ikinci bir kepçe getirildi. Yurttaşlar, kepçenin önüne oturarak geçişine izin vermedi. Göktürk Yeşil Kalsın Girişimi adına konuşan Gülseren Onanç, “Bizi koruması gereken polis beni değil kepçeyi koruyor. Haklıyız, mahkeme kararımız var. Eşkıya mısınız, ne istiyorsunuz?” dedi. Bir iş makinesinin durdurulmasına karşın diğeri çalışmaya devam etti. Başta, CHP İstanbul milletvekilleri Gökan Zeybek, Gürsel Tekin, Turan Aydoğan ve CHP İlçe Başkanı Doğan Sarıtaş olmak üzere birçok CHP’li yönetici geldi. Yurttaşlara destek veren milletvekilleri, bu çalışmanın hukuksuz olduğu ve hukuksuz çalışmaya dahil olanların da yargılanacağını dile getirdi.
Cumhuriyet