İç Güvenlik Paketi'nde 10 Madde Geçti

TBMM’de görüşülmeye başlanan İç Güvenlik Paketi’nin ilk 10 maddesi, muhalefetin tepkisine rağmen Genel Kurulu’nda kabul edildi.
Haberin yayılanma tarihi:22 Şubat 2015, Pazar

Sabah saat 05.00’e kadar süren görüşmelere muhalefetin tepkisi damga vurdu. HDP milletvekilleri kürsü ve başkanlık divanı önünde oturma eylemi düzenledi ve slogan attı. CHP ve MHP milletvekilleri, TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı’nın muhalefetin sözcülerine söz vermemesi ve muhalefetin “oldubitti” şeklinde değerlendirdiği bir tavırla önergeleri hızlı bir şekilde oylamaya sunması, aynı zamanda toplantı yeter sayısı ve yoklama taleplerinin reddedilmesini protesto ederek birer basın toplantısı düzenledi. Gecenin en ilginç protestosu ise CHP milletvekili Süleyman Çelebi’den geldi. Çelebi kürsüye gelerek tam 273 defa “Kahrolsun faşizm” diye bağırdı. HDP’nin iki kadın vekili bir ara yüzlerini şallarla maske şeklinde kapattı.
 
Saat 14.00’te açılan Genel Kurul saat 05.00’te kapandı. İç Güvenlik Paketi üzerindeki görüşmeler ise 21.30 gibi başladı. Milletvekilleri yaklaşık 15 saat mesai yaptı. TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Genel Kurulu 22 Şubat saat 14.00’te açılmak üzere kapattı.
 
HDP'Lİ MİLLETVEKİLLERİ BAŞKANLIK DİVANI ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ YAPTI 
 
TBMM Genel Kurulu'nda İç Güvenlik Paketi'nin görüşmeleri sırasında HDP'li milletvekilleri, paketi protesto amaçlı önce kürsü önünde ardından da başkanlık divanı önünde oturma eylemi gerçekleştirdi. HDP'li vekiller önergeler ve maddeler okunurken, kürsüden konuşmalar yapılırken Türkçe ve Kürtçe sloganlar attı, alkış tuttu. Gece boyunca TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Meclis idare amirlerini HDP milletvekilleri için görevini yapmaya çağırdı. Ancak herhangi bir yetkili müdahalede bulunmadı. HDP'li milletvekillerinin yanına giden İdari Amirleri Ak Partili Salim Uslu ve Ömer Faruk Öz bir sonuç alamadı. 
 
İlk üç maddenin Genel Kurul’dan geçmesinin ardından TBMM Başkanvekilliği koltuğuna Sadık Yakut oturdu. Muhalefet, tepkilerini Yakut’a karşı da sürdürdü. Özellikle MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ve CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, sık sık Yakut’un yanına gelerek itiraz etti. Muhalefet, özellikle gerekçeleri okutmadığı için Yakut’a tepki gösterdi. Bunun üzerine Yakut, “ara veriyorum” demeden koltuğundan ayrıldı.
 
Ardından başlayan görüşmelerde ise CHP Grup Başkanvekili Engin Altay usul tartışması istedi. Ancak Sadık Yakut olumsuz cevap verince Altay bir anda kızarak divana doğru yürüyerek buraya çıkmak istedi. Kendisini AK Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin kolundan tutarak engelledi. Yaşanan sözlü tartışmanın ardından TBMM Başkanvekili Yakut, birleşime ara verdi.
 
EŞKIYA, AHLAKSIZ' ATIŞMASI
 
TBMM Genel Kurulu'nda TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı ile CHP Grup Başkanvekili Engin Altay arasında 'Eşkıya ve ahlaksız' tartışması yaşandı. Muhalefet milletvekilleri TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı'nın yönetim şeklini ağır dille eleştirdi. Söz alarak kürüyse çıkan CHP'li Altay, TBMM Başkanvekili Bahçekapılı'ya sert sözlerle yüklendi. Altay, “Benim gözümde siz TBMM Başkanvekili değilsiniz. Benim nezdimde bir eşkıyasınız. Siz eşkıyasınız. Eşkıya ve ahlaksız tutumunuzdan vazgeçin" dedi. Bahçekapılı ise, “Çok da umurumdaydı. Eşkıya da sensin, ahlaksız da sensin" diye cevap verdi. 

237 DEFA FAŞİZM DEDİ
 
Gecenin en ilginç protestosu ise CHP milletvekili Süleyman Çelebi’den geldi. Kürsüye gelen Çelebi, konuşması boyunca “Kahrolsun faşizm” diye bağırdı. Bu sırada muhalefet sıralarını kendisini alkışlarken, “faşizme geçit yok” diyerek kendisine eşlik etti. AKP sıraları ise sessizce bu protestoyu izledi. Çelebi sözlerini “Bu faşistlerden bu ülkeyi kurtarmak bize nasip olsun” diye bitirdi. Sadık Yakut da kendisinin 237 defa “kahrolsun faşizm” diyerek bir rekor kırdığını söyledi.
 
AYLİN NAZLIAKA GECE BOYU CANLI YAYIN YAPTI
 
CHP Ankara milletvekili Aylin Nazlıaka da gece boyunca Meclis’ten cep telefonu ile canlı yayın yaptı. Nazlıaka, TBMM TV’nin yayın kestiğini belirterek bu yayını yaptığını açıkladı. Bir ara Sadık Yakut, Genel Kurul içinde canlı yayın yapan Aylin Nazlıaka’yı uyardı. 
 
HDP MİLLETVEKİLLERİ YÜZLERİNİ KAPATTI
 
Başkanlık divanı önünde oturma eylemi yaparak gece boyu buradan ayrılmayan HDP milletvekillerinden Pervin Buldan ve Sabahat Tuncel, protesto maksatlı yüzlerini kapattı. Buldan ve Tuncel, boyunlarındaki eşarpları maske şeklinde kullanarak yüzlerini kapattı.
 
AKP MİLLETVEKİLLERİ YERLERİNDEN KALKMADI
 
TBMM’deki İç Güvenlik Paketi görüşmelerinin ilk günlerinde şiddete varan tartışmalar, dün gece yaşanmadı. Daha önce muhalefet vekillerine tokmakla vurmaya varıncaya kadar saldıran AKP’li vekiller, dün gece yerlerinden kalkmadı. Muhalefet vekillerinin sataşmalarına rağmen söz almadı, oturdukları yerden bağırarak cevap vermeyi tercih etti. Bazı milletvekilleri de sıralar arasındaki dolaşarak sakin olmaları konusunda iktidar milletvekillerini sık sık uyardı.

(C.H.A.)

Etiketler: DUYDUK MU ?   www.duydukmu.com  

YorumlarHiç Yorum Yapılmamış.     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

6 + 5 = ?

 




En Son Haberler
AnketTümü
Yeni Sitemizi Beğendiniz mi?
 
haber yazılımı: buki