İlaçta Protokol Krizi Sona Erdi

Bakanlık ve TEB yönetimi arasında yaşanan ilaç krizinde saatler süren toplantının ardından mutabakata varıldı.
Haberin yayılanma tarihi:01 Nisan 2016, Cuma

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ile Türk Eczacıları Birliği (TEB) yöneticileri, eczacıların “sözleşmeyi feshedecekleri”ni ilan etmelerinin ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun devreye girmesiyle akşam saatlerinde bir araya gelerek mutabakata vardı. Anlaşmanın detayları bugün açıklanacak.

Sabaha kadar pazarlık

TEB ile SGK arasında, 2005, 2007, 2008 ve 2012’de toplam 4 protokol yapıldı. Son protokolün süresi ise 2015 Haziran’ında bitti. 7 Haziran ve 1 Kasım seçimleri nedeniyle protokol süresi 2 kez uzatıldı. 31 Aralık’ta da yeni hükümet, bakan değişikliği, geçici bütçe gibi nedenlerle 31 Mart’ta sona erecek bir geçici protokol imzalandı. İlaç alım protokolünün yenilenmesi için belirlenen süre ise bugün sona erdi.

Eczanelerinin kapanma noktasına geldiğinden şikâyet eden eczacılar, Bakan Süleyman Soylu’nun, “Daha az cirolu eczanelere daha yüksek katkı, yüksek cirolu eczanelere daha düşük katkıyla bir denge kurmaya çalıştık” açıklamasını yetersiz olarak değerlendirip protokolin bir kez uzatılmayacağını, 1 Nisan’da sözleşmeyi feshedeceklerini bildirmişti.

TEB’in “fesih ilanı” açıklaması ardından Bakan Soylu ile TEB Genel Başkanı Erdoğan Çolak, İkinci Başkan Sinan Usta, Genel Sekreteri Arman Üney, Merkez Heyeti Üyeleri Esin İyier, Kubilay Aydın, Ümran Pelenkoğlu ve sayman İbrahim Demirkol, aynı gün saat 19.00’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda bir araya geldi. Saatler süren ve sabaha karşı sona eren toplantıda her iki taraf da geri adım atmadı ve uzlaşı sağlanamadı.

Başbakan devrede

Bunun üzerine devreye giren Başbakan Ahmet Davutoğlu, TTB yönetimi ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’yu Çankaya Köşk’ünde yeniden biraraya getirdi. Toplantı sonunda mutabakata varıldı.

TEB verilerine göre; Türkiye’de 25 bin 458 eczanede 75 bin 482 kişi sağlık hizmeti veriyor. 2014’te 1643 eczacı kepenk indirirken, 2015’te bu rakam 1642 oldu. Protokolde hiçbir iyileştirme yapılmaması durumunda 6 bin 822 eczacının daha kepenk kapatacağı öngörülüyordu.

Cumhuriyet

Etiketler: DUYDUK MU ?   www.duydukmu.com  

YorumlarHiç Yorum Yapılmamış.     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

10 + 6 = ?

 




En Son Haberler
AnketTümü
Yeni Sitemizi Beğendiniz mi?
 
haber yazılımı: buki