KAHRAMAN MÜHENDİSLERİMİZİN HAZİN SONU

Araştırmacı yazar Nazmi Gözlem, milli yazılımları kaleme aldı.
Haberin yayılanma tarihi:16 Ocak 2015, Cuma

Milli yazılımların önemini gösteren en güzel örnek son senelerde Falkland savaşıdır. Savaşın başında Arjantin ordusu, İngiltere’nin beş savaş gemisini devre dışı bıraktı. Bunun nedeni Arjantin’in, Fransızlardan satın aldığı Exocet füzelerini kullanmasıydı. Kısa bir süre içinde Arjantin’in elindeki füzelerin yarattığı tehlike karşısında, Fransız ve İngiliz Devleti üst düzey yetkilileri birbirleriyle temasa geçti. Yapılan görüşmeler sonrası, görev verilen iki ülkenin İstihbarat servisleri de birbirleriyle kendi kanalları üzerinden iletişime geçti. İngiliz dış İstihbarat servisi MI6, birçok alanda paslaştığı muhatabı Fransız DGSE’den para karşılığında bu füzelerin kaynak kodunu satın aldı. 

Böylece füzenin güdüm yazılımını çözdüler. Bundan sonrası füzelerin hedefe gitmesini engellemekti. Bu da füzenin hedefe giden radar frekansının bozulmasıyla halledildi.  Arjantin gibi ülkelerin parası böyle sorunlarda işe yaramıyordu. Emperyalist devletlerin suç ortaklıkları daha önemliydi. 

Başka bir örnekte Körfez savaşında Irak Ordusunun, İsrail’e karşı kullandığı SCUD-B füzelerinin başarısızlığıydı. Irak füze programını geliştirmek için, teknoloji transferi sözü veren Avrupalı firmalarla çalıştı. Bu firmaların mühendisleri ABD, İngiltere ve İsrail baskıları karşısında programı eksik yerine getirdiler. Yukarıdaki örnekler bize savunma sanayinde bir ülkenin neden kendi beyin gücünü, alt yapısını ve bilgi birikimini oluşturmasının gerekliliğini izah ediyor.

Ülkemiz ABD, İngiltere, Fransa, İspanya, İtalya, Çin ve İsrail gibi ülkelerden savunma sanayi ürünleri satın aldı.  Alınan ürünlerin bazılarının kaynak kodlarının üretici ülkenin elinde olmasından dolayı, bazı sistemler planlandığında gibi kullanılamadı veya kullandırılmadı. Bu da ülkemize, Milli yazılımların ne kadar önemli olduğunu çabuk bir şekilde öğretti.

ABD’den alınan savaş uçaklarının yazılımında dost, düşman tanımlaması ABD yetkililerinin değerlendirmeleri doğrultusunda hazırlanmıştı.  Aselsan’ın kurulması sayesinde, seneler geçtikçe dengeler bizim lehimize değişmeye başladı. Bilgi birikimi ve yetişmiş mühendislerimizin çoğalması, ülkemizdeki ulusal savunma sanayimizin alt yapısının şekillenmesine neden oldu.

Ülkemizde F–16 üretilmesine TAI merkezinde başlanmıştı. Uçakların kaynak kodlarının belirlendiği yazılım merkezine mühendislerimiz sokulmuyordu. Yani uçakların kime karşı savaşacağı ABD tarafından belirleniyordu.  Dışarıdan alınan uçak, savaş gemisi ve füzeler, insansız hava araçları saniyeler içinde dışarıdan uydu aracılığıyla yollanacak sinyallerle devre dışı bırakılabiliyordu.


— KAHRAMAN TEKNOLOJİ MÜHENDİSLERİMİZİN HAZİN SONU-

 Aselsan’ın kendi bünyesinde kurduğu bir birimde çalışan dahi mühendislerimiz, kısa bir süre içinde kendi insanlarımıza güvendiğimizde ve imkânlar verdiğimizde neler yapabileceklerini ispatladılar. Uçak görev bilgisayarının milli yazılımını geliştirdiler.  Ayrıca uçakların ABD bağımlı elektronik sistemini devre dışı bıraktılar. 

Oluşturulan mühendis ekibi insanüstü bir çabayla harikalar yaratmıştı. Tabi ki bundan rahatsız olan dış güçler, bu ekibin bazı üyelerinin intihar etmelerinin kendilerine çözüm olacağını düşündüler (!!!!!). Ülkemizin savunma sanayinin bu daldaki çalışmalarının bu yolla durdurulacağını hesapladılar. Fakat yaptıkları hesap tutmadı. Şimdi arkadaşlarının yerine geçen yüzlerce bilim adamı seviyesinde ki mühendisimiz, onlardan devir aldıkları çalışmaları daha yukarılara taşıyorlar. 

İşin acı tarafı, onlar görevlerini yapıp bizim savunma sanayimize sahip çıktılar. Biz ise Ulus ve Devlet olarak bir avuç teknoloji kahramanı mühendisimize sahip çıkamadık. Bu yolda hayatlarını genç yaşlarda kaybeden, Savunma Sanayimizin teknolojik bağımsızlığını kazanmasına öncülük eden, kahraman mühendislerimiz Hüseyin BAŞBİLEN, Halim Ünsem ÜNAL, Evrim YANÇEKEN’ i  ve diğer hayatlarını bu yolda kaybeden bütün insanlarımızı saygı ve minnetle anıyoruz.

2012 yılında yazdığım yazımı Aselsan Mühendisi Erdem Uğur’un evinde ölü bulunması üzerine, bir kere daha güncelleştirmek ihtiyacı duydum.  

Ülkemize teknolojik ve ekonomik bağımsızlık kazandıracak kişilerin başına ne tesadüfse böyle üzücü olaylar geliyor. Isparta uçak kazası dâhil, bizim değerli bilim adamı seviyesindeki vatandaşlarımız, ne yazık ki değişik ilginç kazalarla veya intiharlarla hayatlarını kaybediyor.

YorumlarHiç Yorum Yapılmamış.     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

7 + 3 = ?

 




En Son Haberler
AnketTümü
Yeni Sitemizi Beğendiniz mi?
 
haber yazılımı: buki