Karnaval Başlıyor

TFF Başkanı Yıldırım Demirören yeni sezon öncesi tüm kulüplere başarılar diledi, “Toplumun gözü önünde olan yerler arasındaki statlarımız birlik ve beraberliğin en iyi şekilde gösterileceği yerlerdir. Taraftarları bu bilinçle hareket etmeye davet ediyorum” dedi.
Haberin yayılanma tarihi:19 Ağustos 2016, Cuma

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, Spor Toto Süper Lig ve TFF 1. Lig’de bugün başlayacak yeni sezonun fair-play içinde geçmesini diledi.

Başkan Demirören yazısında şu ifadelere yer verdi: “Öncelikle tüm profesyonel ve amatör liglerimizde dostluk, kardeşliğin ön plana çıktığı, kötü olayların, çirkinliklerin, sakatlıkların ve olumsuz söylemlerin yaşanmayacağı bir sezon diliyorum.

Spor Toto Süper Lig’de bu sezona geçtiğimiz ay kaybettiğimiz, Milli Takımımızın efsane kaptanlarından Turgay Şeren’in ismini verdik. Kendisinin futbol ailesine verdiği büyük hizmetler ve örnek bir sporcu olarak gösterdiği tavır ve tevazunun bu sezon tüm ligimize yayılmasını umut ediyoruz.

Bu sezon farklı bir futbol sezonu bizleri bekliyor. 15 Temmuz’da yaşanan hain darbe girişiminin ardından bir olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının bunu toplumun her kesiminde göstermeye devam etmelerini bekliyoruz. Toplumun en fazla gözü önünde olan yerler arasındaki statlarımız bu birlik ve beraberliğin en iyi şekilde gösterileceği yerlerdir. Tüm kulüplerimizin taraftarlarını bu bilinçle hareket etmeye davet ediyorum. Unutmayalım; Ülkemizin en popüler sporu olan futbol, ülkemizin birlik ve beraberliğini tüm dünyaya göstereceğimiz en önemli mecradır. Bu vesileyle tüm futbol ailesini olası provokasyonlardan uzak durmaları konusunda uyarmayı bir görev biliyorum.

Futbol oyun kurallarında yapılan değişikliklerin geçerli olacağı yeni sezonda futbol ailesinin tüm üyelerine önemli görevler düşüyor. Özellikle bu zor günlerde herkesi futbolun temel değerlerine bağlı kalmaya ve sahadaki oyunun tüm aktörlerine saygı göstermeye davet ediyorum.”

'Olaysız sezon tek dileğim'

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, bugün başlayacak Spor Toto Süper Lig Turgay Şeren Sezonu ve TFF 1. Lig öncesi bir mesaj yayınladı.

Yeni sezonda, tüm takımlara başarılar dileyen Bakan Kılıç, “En büyük dileğim, sporcusundan, teknik heyetine, idarecisinden taraftarına kadar futbola gönül veren herkesin, fair play ruhunu pekiştirecek adımlar atmasıdır. Bu sezon, şiddet olaylarını görmek istemediğimizi de bir kez daha vurgulamak isterim. Bizim de Türk sporunu yönetenler olarak bu sorunun, çözülmesi için gereken bütün adımları kararlı bir şekilde atmaya devam edeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

Karnaval başlıyor...

Turgay Şeren’in adının verildiği yeni sezon Adanaspor - Bursaspor maçıyla start alacak. Nefesleri kesecek müthiş maratonun ilk yarısı 25 Aralık’ta noktalanacak. 21 Mayıs’ta sona erecek yarışta ilk derbi 5. hafta Beşiktaş ile Galatasaray arasında oynanacak

Spor Toto Süper Lig’de, Galatasaray ve A Milli Takım’ın efsane kalecilerinden merhum Turgay Şeren’in adının verildiği 2016-2017 sezonu, 91 günlük aranın ardından bugün başlayacak. Beşiktaş’ın şampiyonluğuyla tamamlanan 2015-16 sezonunun ardından 3 ay ara verilen Süper Lig’de, 59. sezonun perdesi bugün Adana’da yapılacak Adanaspor-Bursaspor maçıyla açılacak.

Ligin 59. sezonunda Türkiye’nin 6 bölgesindeki 12 ilden, 18 takım mücadele edecek. Süper Lig’de bugün start alacak olan yeni sezon 25 Aralık’ta yapılacak 16. hafta maçlarıyla devre arası tatiline girecek. İkinci bölüm, 7-8-9 Ocak 2017’de yapılacak 17. hafta maçlarıyla başlayacak ve sezon 21 Mayıs 2017’de tamamlanacak.

İlk derbi 5. hafta

Yeni sezonun ilk derbisi Beşiktaş ile Galatasaray arasında, Vodafone Arena’da oynanacak. 5. haftadaki mücadele aynı zamanda, geçen sezon hizmete giren Beşiktaş’ın yeni stadındaki ilk derbi olacak. Ligde 11. haftada Fenerbahçe-Galatasaray, 13. haftada ise Fenerbahçe-Beşiktaş derbileri yapılacak. Öte yandan, ligin 8. haftasında Galatasaray-Trabzonspor, 10. haftasında Beşiktaş-Trabzonspor, 16. haftasında da Trabzonspor-Fenerbahçe karşı karşıya gelecek.

Anlamlı sezon

59. sezon şampiyonluk adaylarından Beşiktaş ile Fenerbahçe için ayrı bir anlam taşıyacak. Lig tarihinde sarı-lacivertlilerin 19, siyah-beyazlıların ise 14 şampiyonluğu bulunuyor. TFF’nin her 5 lig şampiyonluğuna bir yıldız uygulaması kapsamında bu sezon ipi önde göğüslemeleri durumunda Fenerbahçe 4., Beşiktaş ise 3. yıldızı takacak.

En değerlisi Muslera ve Ozzy

Yeni sezonda mücadele edecek 18 takım arasında kadrosu en pahalı ekip Fenerbahçe oldu. En değerli oyuncular sıralamasının zirvesinde ise Galatasaraylı Fernando Muslera ve Beşiktaşlı Oğuzhan Özyakup yer aldı.

Transfermarkt’ın verilerine göre, yeni sezon öncesi Süper Lig’de yer alan takımların kadro değerleri sıralamasında, sarı-lacivertliler 134,05 milyon euro değeriyle zirveye oturdu. Fener’i, 106,05 milyon euro ile Galatasaray, 88,20 milyon euro ile Beşiktaş izledi.

Öte yandan oyuncular arasında en değerli isimler olarak 14’er milyon euro bedelle sarı-kırmızlı takımdan kaleci Muslera ile siyah-beyazlılardan Oğuzhan Özyakup gösterildi. İki yıldızı 11 milyon euro ile Aslan’dan Wesley Sneijder takip etti.

Ligin ‘en’leri

En çok şampiyon olan: G.Saray (20)

En çok lig ikincisi olan: F.Bahçe (21)

En çok lider olan takım: F.Bahçe (554 lig haftası)

En gollü maç: 1991-92 F.Bahçe-G.Antep (8-4)

En farklı skorlu galibiyet: 1989-90 Beşiktaş-Adana Demir (10-0)

En uzun süre yenilmeyen takım: Beşiktaş (48 maç)

En çok gol kralı çıkaran takım: F.Bahçe ve G.Saray (15)

En çok gol kralı olan futbolcu: Metin Oktay (6)

Üst üste en çok kazanan takım: Beşiktaş (13 maç)

En çok gol atılan sezon: 1987-1988 (1032 gol)

En az gol atılan sezon: 1973-1974 (405 gol)

En çok şampiyonluk gören teknik adam: Fatih Terim (6)

Ligi yenilgisiz kapatan takımlar: 1985-1986 G.Saray, 1991-92 Beşiktaş.

Yenilgisiz şampiyon olan: 1991-1992 Beşiktaş.

En erken gol: 12. saniyede Denizlispor’dan Bevon Roberts (2008-2009)

En iyi sezon başlangıcı: 2009-2010 ilk 8 maçını da kazanan Fenerbahçe.

En çok maç yöneten hakem: Cüneyt Çakır (255)

14 Türk, 4 yabancı

Kulüpler bu sezona istikrarını koruyarak giriyor. 18 takımdan 4’ü geçen sezonu bitirdiği hocalarıyla yolunu ayırırken, 14’ü başarıyı eski teknik direktörleriyle arayacak. Fenerbahçe, Gaziantep, Karabük ve Trabzon, teknik patronlarını değiştiren kulüpler olarak dikkat çekti. Takımlar tercihlerini ağırlıklı olarak Türk hocalardan yana kullandı. 18 takımlı ligde yeni sezonda 14 Türk, 4 de yabancı teknik adam çalışacak. Öte yandan Adanaspor’un hocası Engin İpekoğlu’nun görevden ayrılması büyük 
şok yarattı.

Değişen kurallar

Yeni sezonda futbol kurallarında bazı değişiklikler dikkati çekiyor. Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB) tarafından yapılan 56 kural değişikliğinden öne çıkan bazıları şöyle: 

Bariz gol şansını engelleyen elle oynamalar ceza alanı içi veya dışı fark etmeksizin kırmızı kartla cezalandırılacak. Ceza alanı dışında yapılan bariz gol şansını önlemeye yönelik faulün cezası da kırmızı kart olacak. n Penaltıyı atacak oyuncu koşusunu yapıp topa vurmadan duraklarsa penaltı kararı iptal edilecek ve top rakibe endirekt serbest vuruşla verilecek.

Futbolcuların kolu ve eli ofsayt için değerlendirmeye alınmaz.

Golcüler Alex ile Jardel

Ligde bir maçta da ilginç istatistikler ortaya çıktı. En çok gol atan yabancı futbolcular: 5 golle Galatasaraylı Mario Jardel (2000-2011 sezonunda Erzurumspor’a), Fenerbahçeli Alex de Souza (2010-2011 sezonunda MKE Ankaragücü’ne) olurken, 1986-1987 sezonunda Fenerbahçe-Eskişehirspor maçında sarı-lacivertliler 4 kez penaltı noktasına gitti.

Unvanlar Fener’de

Fenerbahçe, geride kalan 58 sezon göz önüne alınarak yapılan değerlendirmede, puan cetvelinde zirveye otururken, en çok puan toplayan, galip gelen ve gol atan takım unvanlarını elinde bulunduruyor.

Sarı-lacivertliler, 1908 lig maçında 3311 puanla ezeli rakiplerinden Galatasaray’ın 54 puan önünde yer aldı. Sıralamada Beşiktaş 3156 puanla 3., Trabzonspor ise 2278 puanla 4. sıraya yerleşti. Ligde toplam 1908 maç yapan 2 takımdan Fenerbahçe, aldığı 1095 galibiyetle, Cim-Bom’dan 21 galibiyet fazlasıyla ilk sırada bulunuyor. Beşiktaş ise 1024 kez zafere ulaştı. Fenerbahçe ayrıca, toplam 3373 gol kaydetti. Galatasaray 3325 gol ile ezeli rakibi izledi. Beşiktaş’ın gol sayısı ise 3062.

Yasak kalkabilir

Yeni sezonda, “dört büyükler” olarak adlandırılan Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor’un aralarında yaptıkları maçlarda uygulanan deplasmana taraftar götürmeme uygulamasının kalkması gündemde.

Kulüpler Birliği Vakfı, sezon başlamadan önce yaptığı toplantıda, yaklaşık 5 yıldır hayata geçirilen bu uygulamanın kaldırılması için tavsiye kararı aldı. 

Bu konudaki son kararı il spor güvenlik kurulu verecek.

Son 12 gün

Süper Lig’de birinci transfer dönemi 31 Ağustos’ta sona erecek. 10 Haziran’da başlayan transfer ve tescil dönemi, FIFA kuralları gereği 12 hafta sürecek ve 12 gün sonra tamamlanacak. Ara transfer olarak bilinen ikinci transfer dönemi ise 4 Ocak 2017’de başlayıp, 31 Ocak’ta bitecek.

22 hakem görev yapacak

Süper Lig’de yeni sezonda 22 hakem görev yapacak. Merkez Hakem Kurulu, geçen sezon 39 olan hakem sayısını 22’ye indirdi. Yeni sezonda Süper Lig hakem kadrosunda yer almayıp, alt klasmanlarda görev yapacak hakemlerin de gerek görülmesi durumunda Süper Lig’de maç yönetebileceği duyuruldu.

Ligde yeni sezonda görev yapacak hakemlerden 6’sının FIFA kokartı bulunuyor. Türkiye’nin en kariyerli hakemi Cüneyt Çakır’ın yanı sıra, Hüseyin Göçek, Halis Özkahya, Mete Kalkavan, Alper Ulusoy ve Ali Palabıyık, FIFA kokartlı hakemler olarak ligde maç yönetecek. Bursa Bölgesi hakemi Arda Kardeşler ise yeni sezonda ilk kez düdük çalacak.

TFF 1. Lig’de perde açılıyor

Toplamda 18 takımın Süper Lig’e çıkmak için mücadele edeceği TFF 1. Lig’de yeni sezon bugün 21.45’te oynanacak Denizlispor-Bandırmaspor maçıyla start alacak. İlk yarı 25 Aralık’ta sona erecek. İkinci devrenin 7, 8, 9 Ocak 2017’de başlayacağı ligde normal sezon 21 Mayıs 2017’de tamamlanacak.

Müsabakalar sonunda TFF 1. Lig’de ilk 2 sırayı alan takımlar doğrudan Süper Lig’e yükselecek. Ligi 16, 17 ve 18. sırada bitiren üç takım, 2. Lig’e düşecek. Lig sonunda 3, 4, 5 ve 6. sırayı alan dört takım, Süper Lig’e yükselecek 3. takımın belirleneceği play-off müsabakalarında mücadele edecek.


Milliyet

YorumlarHiç Yorum Yapılmamış.     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

1 + 3 = ?

 




En Son Haberler
AnketTümü
Yeni Sitemizi Beğendiniz mi?
 
haber yazılımı: buki