Kripto Para İle İlgili Kaç Haber? Kaç Yazı? Oldu İnanın Hatırlamıyorum Bile!
BJK Başkan ve yönetim kurulu, çok kısa bir zaman içerisinde hangi firma ile ‘Piyasaya Gireceğine karar verecek. Ekibim ile birlikte Beşiktaş, taraftar ve üyelerine yakışır, sağlam (Olabildiği Kadar!) ve Uluslar arası alanda kendini ispatlamış bir şirketle yola çıkılması için elimizden geleni yaptığımızı düşünüyorum. Şimdi son söz yönetenlerde. 1 (Yabancı) + 1 (Yerli Firma) = Siyah-Beyaz Kripto Para formülü ile, sanırım perde açılacak. Tabi nihai kararın ardından, Duyduk Mu & Medya Kartal’ı ekibi için 2.–3. hatta 4-5-6. raunt başlayacak...
YAZININ FİNAL BÖLÜMÜ BİRAZ TEKNİK OLDU AFFOLA!
Kripto para birimlerinin ülkenin asli para birimine eşdeğerde tanınmasının getireceği bir başka sorunu, abartılı bir örnekle anlatmaya çalışayım; Cebinde 1,25 TL karşılığı bir Bitkoin ile markete giden bir vatandaş düşünelim. Bu vatandaş markete vardığında, düşen Bitkoin değerinden dolayı cep telefonunda yeterli oranda yüklenmiş para birimi bulamıyor. Ya da tersi oluyor ve aynı birim yolda yükseldiği için 2 ekmek alabiliyor. Dolayısı ile Bitkoin ve benzeri sahibi adresi, yasal yükümlülüğü belirsiz olup hisse senedi gibi arz ve talep doğrultusunda yasal para birimleri ile mukayese edilemeyecek oranlarda fiktif iniş çıkış değerleri olan para birimlerine geçiş olamaz.
Şu anda dijital para birimlerinin bu derece gündemde olma nedeni, ani için çıkış değerleri ile insanlardaki kumar dürtülerini öne çıkarması ve özellikle kara para transferlerinde yoğun ilgi görmesidir. Bir başka sorun, para dolandırıcılarının Ponzi modelini kullanarak bu tür para birimine yatırımları dolandırıcılık yöntemi olarak benimsemeleridir. Aslında gerek yurtiçi ve gerekse yurtdışı para transferlerinde, masraf ücretleri yok denecek kadar azdır. Günümüzde dijital para zaten kullanılmaktadır. Cep telefonlarına indirilen bankacılık programları ile bankamatiklere Karekod tanıtarak, üstümüzde para taşımadan transferler yapılabilmektedir.
BİTKOİN’İN ULUSLAR ARASI PARA TRAFİĞİ KULLANMAKTAN ALDIĞI PAY DEVASA…
Zaman zaman ABD Doları ve Euro ya karşı bazı ülkeler arasında swap yada benzeri enstrümanlar kullanılsa da konvertibil dediğimiz değişimi, kolay bu iki para biriminin dışına çıkılması mümkün olmamıştır. Uluslararası para transferleri ya swift dediğimiz bir sistem ile Amerikan FED (ABD Merkez Bankası) kontrolünde Belçika üzerinden yada SEPA dediğimiz 36 üye ülkenin bulunduğu Avrupa Merkez Bankası kontrolü ile transfer edilebilmektedirler. Son dönemlerde Bitkoin gibi Kripto para birimleri, bu sistemi geçersiz kılmıştır. Özellikle Bitkoin’in uluslararası para trafiğini kullanmada transferlerden aldığı pay, devasa boyutlara varmıştır.
Dünya Ekonomik Forumu (World Economic Forum) tarafından yapılan araştırmaya göre dünyanın en büyük 74 ekonomisi içerisinde nüfusa oranla en çok kripto para kullanan ülke vatandaşları açıklandı. Listede Nijeryalılar yüzde 33 ile ilk sırada yer alırken Vietnam vatandaşları yüzde 21 ile ikinci, Filipinler yüzde 20 ile 3’ncü sırada yer almıştır. Türkiye ise yüzde 16 ile dünyada 4’ncü, Avrupa’da ise ilk sırada yer bulmuştur. Şu anda Türkiye’de alınıp başka hangi ülkeye transfer edildiğine ulaşılabilecek veriler yoktur. Bu nedenle Türkiye’deki cari açığın ne kadarı Kripto paralara yapılan yatırılmalarla gerçekleşmiş bilmek mümkün değildir.
Hak Edene Saygılarımla
Hakan ÖNCÜL.