Türkiye’de ardı ardına yaşanan tavuk itlafları sonrası, en büyük ihracat pazarı Irak, Türkiye’den tavuk alımlarını durdurduklarını açıkladı. Sektör temsilcileri, Irak’ın aldığı bu kararın uzaması halinde sektörün olumsuz etkileneceğinden korkuyor. Tarım Bakanlığı yetkilileri ise henüz kesinleşen birşey olmadığını belirtiyor.
1.2 milyon tavuğun bulunduğu Bandırma’nın Edincik bölgesinde kuş gribine rastlanmasının ardından, Kocaeli Gebze’de de gece yarısı operasyonuyla tavukların ‘bilinmeyen’ bir sebeple itlaf edilmesi ortalığı karıştırdı. Beyaz ette Türkiye’nin en önemli ihracat pazarlarından Irak’ın Türkiye’de kuş gribi tehlikesi olduğu gerekçesiyle Türkiye ve İran’dan yapılan tavuk ithalatını durdurma kararı aldığı iddia edildi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığ yetkilileri ise kendilerine resmi bir açıklama yapılmadığını, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Tarım Bakanlığı ile Türkiye’den bürokratların görüşmelerini sürdüğü ifade edildi.
IRAK ALIMI DURDURDU
Hürriyet’ten Burak Coşan’ın haberine göre tüm Türkiye’den tavuk alımının durdurulması konusunda bir gelişme olmadığının altını çizen Tarım Bakanlığı yetkilileri, “Kuzey Irak Tarım Bakanlığı’nın, sadece Balıkesir civarından alınacak tavuklar hakkında çekincesi var. Tüm Türkiye’den alımları durdurma söz konusu değil. 2-3 gün içinde bürokratlar arasında yapılan görüşmeler sonuçlanacaktır. Şu an için resmileşen birşey yok” dedi.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Tarım Bakanı Abdulsettar Mecit ise dün düzenlediği basın toplantısında, Süleymaniye’nin Piremegrun nahiyesinde kuş gribinin ortaya çıkması nedeniyle Türkiye ve İran’dan tavuk alımını durdurduklarını söyledi.
500 BİN $ AYIRDI
Kuş gribi vakasının yaşandığı yerlerden alınan örneklerin, Erbil ve Süleymaniye’deki laboratuvarlarda incelendiğini anlatan Mecit, “Kuş gribi, hayvandan hayvana ve hayvandan insana bulaşan bir hastalıktır. Ancak insandan insana bulaşmaz. Bu nedenle vatandaşların kendilerini korumaları için sağlıklı tedbirler almalarını rica ediyorum” dedi. Konunun önceki gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu’nda da ele alındığını ifade eden Mecit, “Kuş gribiyle mücadele için Tarım Bakanlığı, sağlık bakanlığı ve Belediyeler Bakanlığı arasında ortak bir heyetin oluşturuldu. Maliye Bakanlığı da kuş gribiyle mücadele için 500 bin dolar bütçe ayırdı. Açık ortamlarda ve hijyenik olmayan yerlerde yapılan tavuk satışlarının da yasaklanması gerekiyor” dedi.
GEBZE’YE KADAR GELDİ
Yaklaşık 2 hafta önce Bandırma’nın Edincik bölgesinde kuş gribine rastlanılmasının ardından 100 bine yakın tavuğun itlaf edildiği açıklanmıştı. İlçe Kaymakamı Ali Mantı yaptığı açıklamada olası kuş gribine karşı ölen tavuklar açılan kireçli kuyulara gömüldüğünü söylemişti. Bandırma’da yaşanan bu gelişmelerin ardından 2 gün önce de yaklaşık 10 bin tavuk Gebze’de gece yarısı yapılan bir operasyonla itlaf edildi. Gebze’de ölümlerin Balıkesir’den alınan tavukların ardından başladığı iddia edilirken, resmi makamlar ölümlerin kuş gribinden kaynaklanıp kaynaklanmadığı konusunda bir açıklama yapmadı.