Müteahhitin Arsa Oyununa Sakın Kanmayın

Kent­sel dö­nü­şüm sü­re­ci­ni tı­ka­yan en önem­li un­sur­lar­dan bi­ri ola­rak dik­kat çe­ken ar­sa pa­yı çık­ma­zı ye­ni pro­je­le­rin de önem­li bir so­ru­nu ha­li­ne gel­di.
Haberin yayılanma tarihi:15 Mart 2015, Pazar

Arsa payı hesabına dikkat etmeyen gayrimenkul alıcısı, uyanık müteahhitin ekmeğine yağ sürüyor.

Müteahhitler alıcının arsa payını düşük, kendine ayırdığı gayrimenkulün arsa payını ise yüksek tutuyor
Kent­sel dö­nü­şüm sü­re­ci­ni tı­ka­yan en önem­li un­sur­lar­dan bi­ri ola­rak dik­kat çe­ken ar­sa pa­yı çık­ma­zı ye­ni pro­je­le­rin de önem­li bir so­ru­nu ha­li­ne gel­di. Son 2-3 yıl­da bu alan­da ta­pu da­ire­le­ri de­ne­tim­le­ri ar­tır­sa da ge­liş­ti­ri­len ba­zı pro­je­ler­de uya­nık mü­te­ah­hit­ler ta­ra­fın­dan da­ğı­tı­lan ar­sa pay­la­rın­da cid­di hak­sız­lık­lar ya­pıl­dı­ğı göz­len­di.


Sis­tem na­sıl iş­li­yor

Bu tür mü­te­ah­hit­ler yap­tık­la­rı pro­je ar­sa­sı­nın 50-100 yıl bi­le ara­dan geç­se ken­di ai­le­le­ri­ne mi­ras kal­ma­sı­nı he­sap edi­yor. Bu ne­den­le yap­tık­la­rı pro­je­den ge­nel­de kız­la­rı, oğul­la­rı, to­run­la­rı ya da şir­ket adı­na en az 1-2 gay­ri­men­kul ayı­rı­yor­lar. 100 met­re­ka­re bir da­ire­den nor­mal va­tan­daş ar­sa pa­yı ola­rak 2 bi­rim alır­ken, uya­nık mü­te­ah­hit­tin ço­cu­ğu­na dü­şen ar­sa pa­yı 10 bi­rim ola­bi­li­yor.

His­se da­ğı­lı­mın­da eşit­lik önem­li

Kat ir­ti­fa­kı­nın da­ğı­lı­mı­nın doğ­ru ya­pıl­ma­sı hak kay­bı­nın önü­ne geç­me­de önem­li bir kri­ter. Di­ye­lim ki bir pro­je­de 62 met­re­ka­re­lik 10 adet 1+1, 100 met­re­ka­re­lik 5 adet 2+1 ve 50 met­re­ka­re­lik 2 dük­kan bu­lu­nu­yor ve dük­kan his­se­si nor­mal dai­re his­se­si­nin iki ka­tı ol­sun.

Çok konutlu projelerde pay azalıyor

His­se­len­dir­me gay­ri­men­kul met­re­ka­re­si­nin ay­nı met­re­ka­re­de­ki gay­ri­men­kul sa­yı­sıy­la çar­pıl­ma­sı so­nu­cu el­de edi­lir. Çok konutlu projelerde daireye düşen arsa payı azalıyor. Yukarıdaki ör­nek­te top­lam his­se ora­nı 1320. Ar­sa­nın 200 met­re­ka­re ol­du­ğu­nu var­say­dı­ğı­mız­da 62 met­re­ka­re da­ire­ye ar­sa­dan dü­şen met­re­ka­re 9,39 ola­rak he­sap­la­nı­yor. Eğer bu da­ğı­lım­da si­zin­le ay­nı met­re­ka­re­de olan bi­ri­le­ri­nin gay­ri­men­ku­lü­ne dü­şen ar­sa pa­yı da­ha yük­sek olur­sa bu­ra­da so­run var de­mek­tir.

Hesaplamak çok kolay

Bir gay­ri­men­ku­lü sa­tın al­ma­dan ön­ce si­ze dü­şen ar­sa pa­yı­nı he­sap­la­ma­nız çok ko­lay. Bu­nun için ön­ce­lik­le bil­me­niz ge­re­ken 3 ra­kam var. Bun­lar ar­sa met­re­ka­re­si, pro­je­de­ki top­lam his­se ora­nı ve sa­tın al­dı­ğı­nız ya da ala­ca­ğı­nız gay­ri­men­ku­lün met­re­ka­re­si­dir. Eğer bun­la­rı bi­li­yor­sa­nız ar­sa ala­nı­nı top­lam his­se ora­nı­na böl­me­niz ge­re­kir. Çı­kan ra­kam ile gay­ri­men­ku­lün met­re­ka­re­si­ni çarp­tı­ğı­nız­da çı­kan ra­kam si­zin ar­sa­da­ki top­lam met­re­ka­re­ni­zi gös­te­rir.

İNDER’den yardım alabilirsiniz

İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım, arsa paylarında bu tür sorunların yeni projelerde yaşanmasının zor olduğunu söyledi. Durbakayım, “Tapu kayıtlarında görevliler bu tür orantısızlıklara hemen müdahale ediyor. Kaldı ki işini doğru yapan inşaat firmaları zaten bu tür bir yola başvurmuyor. Konut alıcısı sorgulamasını sıkı yaparsa usulüne uygun proje geliştirmeyen firmalara meydan bırakılmaz. Aklında soru işareti olan alıcılar İNDER’i arayarak sorularına doğru yanıt alabilir” dedi.

 

Etiketler: DUYDUK MU ?   www.duydukmu.com  

YorumlarHiç Yorum Yapılmamış.     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

5 + 6 = ?

 




En Son Haberler
AnketTümü
Yeni Sitemizi Beğendiniz mi?
 
haber yazılımı: buki