Suriye’ye tampon bölge girişimlerini yoğunlaştıran Ankara, IŞİD’e karşı ABD öncülüğündeki koalisyonla İncirlik başta olmak üzere yeni bir müzakereye başladı. Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, dün ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD’le Küresel Savaş Temsilcisi John Allen ve Savunma Bakanlığı Müsteşarı Christine Wormut başkanlığındaki heyetle 8 saati aşan bir görüşme yaptı. Ana gündem, İncirlik Üssü’nün IŞİD’e karşı kullanımıydı.
Obama’nın IŞİD’le savaşı derinleştirme açıklamasının ardından dün Dışişleri’nde 14.00’te başlayan görüşme akşam yemeğiyle sürdü. 9 kişilik ABD heyeti Genelkurmay’a gitmedi, ama görüşmelere askerler de katıldı.
Sinirlioğlu dün önce Başbakan Ahmet Davutoğlu ile 1.5 saat görüştü. İncirlik’in kullanımı, muhaliflerin Suriye’deki durumu, Türkiye sınırındaki durum ve IŞİD’le savaşta Türkiye’nin rolü masaya yatırıldı. Irak ve Musul operasyonu hazırlığı da ele alındı. Ardından Sinirlioğlu, ABD heyetiyle masaya “Türkiye IŞİD’le savaşa aktif destek vermeye hazır” mesajıyla oturdu.
‘Bizimle koordineli’
Düne dek İncirlik’i tampon bölge ve uçuşa yasak bölge oluşturulması şartıyla açacağında ısrar eden Ankara, bu kez farklı bir konsept getirdi. Olası operasyonlara yönelik beklentilerini sıraladı. Bunlar arasında İncirlik’in kullanımında olası operasyonların önceden bildirilmesi, koordine edilmesi, operasyon noktalarının birlikte değerlendirilmesi ve insansız hava araçları (İHA) ve uçak seferlerinin son anda bildirilmemesi yer aldı. Türk tarafı, Kobani ve Tel Abyad operasyonlarında PYD ile ABD arasında sağlanan koordinasyona benzer bir işbirliğinin Suriye muhalefetiyle de oluşturulmasını istedi. ABD’nin Türkiye’ye konuşlandıracağı silahlı İHA’lar da ele alındı.
İki taraf da sivillerin bulunduğu bölgeye operasyon yapılmaması konusunda hassasiyetlerini tekrarlarken, Ankara Suriye’den göçün tetiklenmesi endişesini de iletti. PYD’nin hakimiyet alanı oluşturma çabası, Fırat’ın batısı, Cerablus- Azzez hattına yeni bir nüfus hareketine yönelik hassasiyetlerini ileten Türk tarafı, PYD’nin Suriyeli muhaliflerin hakimiyetine karşı hareket etmemesini ve ABD’nin olası bir çatışmayı önlemesini talep etti.
PYD’ye ABD desteği
Ankara, PYD’nin Suriye’nin kuzeyinde demografik yapayı değiştirmesi endişesiyle, Tel Abyad’a geri dönüşlerde PYD’nin engel çıkardığı haberlerini ABD heyetiyle paylaştı. ABD heyeti ise IŞİD’le savaşan grupların katkısının büyük olduğu karşılığını verdi. Görüşmede, Suriyeli muhalifler için devam eden eğit-donat programı da ele alındı.
‘İyi iş çıkaran YPG desteklenecek’
ABD Başkanı Barack Obama, önceki gün Pentagon’da IŞİD’e karşı savaşla ilgili aldığı brifingin ardından kameraların karşısına geçti. IŞİD’le savaşı “yoğunlaştırdıklarını” duyuran Obama, özellikle Suriye’ye yüklenme mesajı verdi. IŞİD’in operasyonlarına mali kaynak sağladığı petrol ve gaz tesislerine saldırıları tırmandıracaklarını belirten Obama, “Suriye’deki IŞİD liderliği ve altyapısının peşindeyiz” dedi.
YPG’ye övgü
İsim vermeksizin PYD’nin silahlı kolu YPG’den bahseden ABD Başkanı, IŞİD’in lojistik merkezi olan Türkiye sınırındaki Tel Abyad’ın alınmasından memnuniyetini ifade etti ve “Karada etkili bir ortağımız olduğunda IŞİD’in geriletilebildiğini gördük” dedi. Sünni aşiretlerle ılımlıların eğitilmesinin önemini dile getirdi. Savunma Bakanı Ash Carter da YPG’lilerin hedefleri bombalaması için ABD’ye bildirdiğini söyledi. Kürt güçlerinin “becerisini” övüp ABD’nin onlara “taktik destek” verme fırsatı yakaladığını söyleyen Carter, ABD’nin Suriye’de bombardımanı artırmasında “YPG’nin başarılarının payını” vurguladı. IŞİD’in “başkenti” Rakka’ya yağdırılan bombaların IŞİD’in hareket kabiliyetini azaltarak Kürt güçlerine yol açtığını belirtti.
Eğit-donatta salt 60 muhalif
Dün de Kongre’yi bilgilendiren Carter, 3 Temmuz itibarıyla ABD’nin Türkiye gibi ülkelerde eğitip donattığı “ılımlı” Suriyeli muhalif sayısının 60’ı geçmediğini söyledi. Cumhuriyetçilerin tepkisi üzerine, isyancıları sıkı bir elemeden geçirmek gerektiğini belirtti.
Cumhuriyet