Olimpiyata Daha Fazla Atlet Gönderebilmek İçin Erzurum'daki Kota Yarışlarında Derecelerin Fotofinişler Değiştirilerek Manipüle Edildiği Ortaya Çıktı.
World Athletics, Türkiye'yi 'yarışma sonuçları denetime tabi olan ülkeler' listesine soktu. Artık Türkiye sınırları içinde hiçbir derece kabul edilmiyor. Bu büyük ayıba imza atanlar, hiçbir şey olmamış gibi görevlerine devam ediyor. Spor Bakanlığı skandaldan haberdar ama 'üç maymunu' oynuyor.
12-13 Haziran 2021, Erzurum…
Türkiye Atletizm Federasyonu (TAF), ‘International Sprint& Relay Cup’ düzenliyor. Türkçesi: Uluslararası sprint ve bayrak yarışları… Gerekçe: Olimpiyata (daha çok) sporcu gönderip Spor Bakanı’nın gözüne girmek! Yarışlar bitiyor. Türkiye’nin dereceleri, dünya atletizmini yöneten World Athletics’e (WA) bildiriliyor. Ama bir terslik var! Organizasyonu izleyen Ukraynalı bir gazeteci, hem ülkesinin hem Türkiye’nin derecelerine anlam veremiyor. Meslektaşımız olayı araştırırken dosya, WA’e gidiyor. Skandal ortaya çıkıyor:
4×400 erkek bayrak takımımız, bildirildiği gibi 3:02.50 değil 3:03.23 koştuğu için olimpiyata kabul edilmiyor. WA, 4×100 takımımızın 38.20’sini de geçerli saymıyor. 2019’da Yokohama'da elde edilen 38.47 ile olimpiyat vizesi veriliyor. “Ukrayna ülke rekoru kırdı” diye duyurulan 38.51'in aslında 38.77 olduğu; B takımımızın U23 Türkiye rekoru olarak açıklanan 39.92’sinin de aslında 40.12 olduğu ortaya çıkıyor.
Peki bu fark, nasıl oluyor? Yanıtı basit: Dereceler değiştiriliyor. Yani; olimpiyat için manipülasyon yapılıyor. Futbolda 1-0 biten maça ‘1-1 bitti’ demek gibi!
YETMEDİ, BİR YARIŞ DAHA!
Bitmedi! 4×400 karışık takımımız, 3:17.65'le Ukrayna (3:15.46) ve Belarus'un (3:16.65) ardından 3. oluyor; Erzurum’da. Bu derece kotaya yetmeyince; 27 Haziran'da yine aynı pistte ve aynı ülkelerle başka bir yarış düzenleniyor. Ay-yıldızlı takımımız bu kez uçuyor! Türkiye’nin, derecesini 2 haftada 3 saniye geliştirmeyi başarıp 3:14.80'le Ukrayna'nın (3:14.06) ardından ikinci olarak olimpiyat vizesi aldığı duyuruluyor; federasyon tarafından… Ama WA, bunu da yemiyor! Tokyo 2020 için Türkiye değil; Almanya, Nijerya ve Ukrayna alıyor kotayı.
FOTOFİNİŞ: EXCEL DOSYASI!
Ne bakanlık ne de federasyon; bu tarihi skandal ve sorumluları hakkında gerekeni yapmayınca WA duruma el koyuyor. Türkiye; yarışma sonuçları denetime tabi olan ülkeler arasına sokuluyor. Bu ‘geçici’ karar ne demek oluyor: “Türkiye’deki hiçbir yarışmanın derecesini kabul etmiyoruz. Atletleriniz Türkiye dışında yarışsın.”
Federasyondan fotofiniş fotoğraflarını isteyen WA’e ne gidiyor dersiniz: Elle düzenlenmiş, düzmece tablolu, excel dosyaları! Dünya atletizmini yöneten koskoca kurum, fotofiniş fotoğrafının nasıl bir şey olduğunu bilmiyor nasılsa!
SORUMLULAR HALA GEZİYOR
Skandalın üzerinden neredeyse 1 buçuk yıl geçti… Federasyonu yönettiği için doğal MHK Başkanı da olan Fatih Çintimar, MHK Asbaşkanı Mustafa Akyavaş ve fotofinişteki (MHK) görevlileri, halen görevde. Derecelerin manipüle edilmesi talimatını verenler ve fotofiniş hakemlerini değiştirenler, ellerini kollarını sallayarak dolaşıyor. Skandalı ortaya çıkaran isimlerden, olaydan sonra MHK’daki görevinden istifa eden uluslararası hakem Necati Çeteci ise bu konuda camiayı bilgilendirdiği için 45 gün hak mahrumiyeti ile cezalandırılıyor.
ÖNCE ARNAVUTLUK YANACAK
Derken… Aralık 2022… Arnavutluk; Türkiye, Moldova, Gürcistan, Ermenistan, Özbekistan ve Kırgızistan ile birlikte takip listesinde yer alan ülkelerden… Atletizm Dürüstlük Birimi (AIU); Arnavutluk Atletizm Federasyonu Başkanı, Genel Sekreteri ve derecesi değiştirilerek WA’e bildirilen uzun atlamacı İzmir Smajlaj’ı, haklarındaki soruşturma bitene dek men ediyor; tüm haklarından.
MANİPÜLASYONA İMZA ATTIK!
Sıra Türkiye’ye ne zaman gelecek diye beklerken; açılıştan açılışa koşan Sayın Bakan Mehmet Muharrem Kasapoğlu ne yapıyor biliyor musunuz?
Şaka değil gerçek: Kasapoğlu, sporda yolsuzluk ile mücadele konusunda uluslararası statüdeki tek anlaşma olan ‘Spor Müsabakalarının Manipülasyonu Üzerine Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ne büyük bir gururla imza atıyor. Sonra, kendisine ait resmi Twitter hesabından şu mesajı paylaşıyor: “Türkiye, mücadelesindeki kararlığını, uluslararası kamuoyunda yeniden vurgulamıştır!”
İşin en acı, aslında ironik tarafı da şu: Sayın Bakan bu imzayı, Türkiye Atletizm Federasyonu’ndaki tarihi manipülasyon skandalından haberi varken atıyor!
SÖZÜN BİTTİĞİ YER
Olimpiyatlara giden atlet sayılarımız: 2000’de 6, 2004’te 14, 2008’de 15, 2012’de 24, 2016’da 32… Manipülasyona rağmen 2020’de 25… Madalya zaten yok, en iyi derecemiz altıncılık. Bu yaşananlar Bakan Kasapoğlu’nun, Bakan Yardımcısı Hamza Yerlikaya’nın içine siniyorsa ve her şeyi bildikleri halde bir şey yapmadılarsa… Rakamlar üzerinden yürütülen algı operasyonları ile yönetilen Türk sporu, pek çok branşta dibe vuruyorsa… En önemli olimpik branş olan atletizmde, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve federasyonun kuruluşunun 100. yılında ceza gelirse… Ve büyük ayıbın, skandalın sorumluları hâlâ ortalıkta dolaşıyorsa… Bu; sözün bittiği yerdir!
ALIN SİZE RAKAM!
Rakamlar üzerinden yürütülen algı operasyonları; Türk sporunu yönetenlerin en sevdiği şey! Onların mantığına göre, rakam büyükse başarı çok! Ama… Kazın ayağı öyle değil. Tarihe ve istatistiklere; olimpiyat ve dünya şampiyonları geçer sporda. Biraz da Avrupa… Gerisi hikaye! Hemen her gün tesis açan, fitness salonu kurdelesi bile kesen; yemeği hazırlamak için tencereyi hazırlatan ama kepçe ve malzeme olmadığını (yani insana yatırım yapmayı) unutan Sayın Bakan’a göre, 2 yılda kıyıda köşede kazanılan madalya sayımız 9 bin 64. Oysa son olimpiyatta, Tokyo’da kazandığımız altın madalya sayısı sadece 2. Ata sporumuz güreşte gümüşümüz bile yok. Alın size rakam!
DÜNYADA YİNE YOKUZ
Spor Bakanlığı gibi Türkiye Atletizm Federasyonu da rakamlar üzerinden algı operasyonunu sürdürüyor. Federasyon yetkilileri, medyaya servis ettikleri son bildirimde; 2022’de uluslararası organizasyonlarda 99 altın, 89 gümüş, 74 bronz olmak üzere toplam 262 madalya kazanıldığını açıklandı. Bunların içinde Dünya Şampiyonası madalyası sayısı ise sıfır. Avrupa Şampiyonası madalyası sayımız 1 altın, 1 gümüş, 1 bronz olmak üzere 3.
Devrim DEMİREL / Sözcü