Kovid’le Mücadelede Nasıl Bir Fayda Sağlayacağı Belirsiz Adımların Son Halkası Neden Vakada Dünya Üçüncüsü Olduğumuzuda Ortaya Koydu
‘Anlamsız yasağın tek işlevi aşısızlıktan 128 Milyara kadar asıl gündem olması gereken konuları perdelemesi’ yorumları yapıldı. Vakaların yükseldiği dönemde kapanma yerine gelen ‘normalleşme’ kararları 81 ili kırmızı kategoriye soktu. Yaygın aşılama, çok test gibi Kovid zincirini kıracak başlıklarda aşama kaydedilemedi. Sonuç verecek bir tam kapanma da uygulanmadı. Bunun yerine çelişkilerle dolu uygulamalar hayata geçirildi. Birçok sektörde faaliyetler devam ederken önlem adı altında içki yasağı gibi yalnızca polemik yaratan düzenlemeler devreye sokuldu.
‘BARDAĞI, TARAĞI BIRAKIN BULDUK DEDİĞİNİZ DOĞALGAZ NEREDE?’
Anlaşılması güç yaklaşımın son örneği market yasağı oldu. İçişleri genelgesiyle, gıda, temizlik malzemeleri ve hayvan mamalarının dışındaki ürünlerin satışı yasaklandı. CHP’li Murat Emir “Pandemi yerine vatandaşla mücadele ediyorlar. 5 bin vakaya böyle mi ulaşacaksınız?” dedi. Sosyal medyada gündem bulandırma çabası yorumları da yapıldı. ‘Aşılar, MB rezervi, bulduk dediğiniz üç milyar metreküp doğalgaz nerede?’ soruları yöneltildi.
BU NE TEDBİR BU NE LAHANA TEZGAHI
Alay konusu haline gelen market yasağının ardından bir tuhaf karar da pazarlar için geldi. İçişleri genelgesiyle, tam kapanma dönemindeki cumartesi günleri 10.00-17.00 saatleri arasında kurulacak pazarlarda yalnızca yaş sebze/meyve ile fide satılabileceği belirtildi. Genelgede ‘tarımsal ürünlerin zayi olabileceği yönünde tespitler bulunduğu’ belirtildi.
MARKETTE AMPUL OYUNCAK TARAK VE ÇORAP SATIŞI YASAK
Tam kapanma kapsamında alkolden sonra, marketlerde gıda dışındaki ürünlere satış yasağı getirildi. İçişleri Bakanlığı genelgesine göre marketlerde, kozmetik, tekstil, hırdavat, teknoloji, oyuncak, zücaciye ve kırtasiye ürünleri satışı yapılamayacak. Tepkilere neden olan karara “Önlem değil komedi” yorumu yapıldı. Başta aşı olmak üzere daha öncelikli konuların tartışılması gerektiği belirtti.
Vakaların kontrolden çıkması sonrası uzun süreden beri talep edilen tam kapanma kararı alan hükümetin kısıtlamalar kapsamında yayımladığı genelgeleri alay konusu oldu. 17 günlük tam kapanma öncesi genelge olmadan alkol satışına valiler aracılığıyla yasak getiren İçişleri Bakanlığı ‘yaşam tarzına müdahale’ tartışmalarını tekrar alevlendirmişti. Bu tartışmalar sürerken bakanlığın yeni genelgesi ile elektronik eşya, oyuncak gibi ürünlerin satışına da yasak getirmesi “Önlem değil komedi” yorumlarına neden oldu. Başta aşı olmak üzere öncelik konuların tartışılması gerektiği belirtildi.
ÇORAP VE SAÇ BOYASI YASAK
‘Market Tedbirleri’ konulu genelge ile “Marketlerde vatandaşların zorunlu temel ihtiyaçları kapsamındaki ürünlerin dışında herhangi bir ürün satışına izin verilmeyecek. 7 Mayıs Cuma gününden itibaren marketlerde temel gıda ve temizlik ürünlerinin yanı sıra sadece hayvan yemi, mamaları ile kozmetik ürünleri (parfümeri ve makyaj malzemeleri hariç) satılabilecek. Alkollü ürün satışı kısıtlamasının yanı sıra marketlerde elektronik eşya, oyuncak, kırtasiye, giyim ve aksesuar, ev tekstili, oto aksesuar, bahçe malzemeleri, hırdavat, zücaciye vb. ürünlerin satışına izin verilmeyecek. Muğlaıklar üzerine yapılan ikinci açıklamada gözlükçülerin de kapalı olduğu ve her ilçede bir nöbetçi optisyenin açık kalacağı belirtildi.
DAHA KÖTÜSÜ NE OLABİLİR...
Market genelgesine vatandaşlar sosyal medyadan büyük tepki gösterdi. #marketgenelgesi etiketi ile en çok konuşulan konu galine gelen genelgeye bazı tepkiler şöyle: “Millete para yardımı edip destek, çıkacaklarına alışverişi yasak ettiler ya; Valla helal olsun pes.” “Yakında nefes bile almak yasak olacak diye korkuyorum.” “Vatandaşta oynanacak akıl da kalmadı artık.” “Daha kötü ne olabilir demeden daha kötüsü oluyor resmen.” “Evet kesinlikle kırtasiye ürünü ve oyuncak satılmazsa virüs bitecek” “İçişleri Bakanlığı’ndan müjdeli haber geldi: Şampuan satışı yasak değil! Dünyada, kendi vatandaşına oyuncak satışını bile yasaklayıp, turistlere her şeyi serbest bırakarak ‘korana ile mücadele eden’ ülke sayısı: 1”
TARAĞI BIRAKIN DA CEVAP VERİN: AŞILAR NEREDE
Öte yandan genelgeye ülkenin öncelik gündem başlığı olması gereken konular yerine bu konuların tartışılmasına da tepkiler geldi. Bazı sosyal medya kullanıcıları “Don tarak satışını bırakın da cevap verin “ diyerek “Aşılar nerede?, Merkez Bankasının 128 Milyar doları nerede? Devleti dolandıran Eski Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan için işlem yapıldı mı? Bulduğunuz 3 milyar metreküp doğalgaz nerede? Damat nerede?” sorularını sordu.
Karar