Seba'nın Şeref Beyin Beşiktaş'ın Dibek Sokağı

Araştırmacı yazar Nazmi Gözlem'in yazısı
Haberin yayılanma tarihi:05 Aralık 2014, Cuma

Beşiktaş İlçesinde bulunan Valideçeşme, BJK’nin tarihinde çok özel bir yer tutar .

Valideçeşme’nin eskiden Dibek Sokak, bugünkü adıyla Dibekçi sokak diye bilinen sokağının önemini çok Beşiktaşlı bilmez. Kulübün bu günlere gelmesine sağlayan iki efsanevi Beşiktaşlı bu sokakta yaşamlarının büyük kısmını geçirmiştir. Kimdir bu insanlar, Halka nasıl Beşiktaş’ı böyle inanılmaz derecede sevdirmişlerdir, kabul ettirmişlerdir ?

BJK Futbol takımının kurucusu Ahmet Şerafettin Bey bizim kullandığımız, diğer ismiyle Şeref Bey ( 1894- 1933 ) Dibek sokakta doğmuştur. Yine yeni ismiyle Dibekçi Sokakta efsane onursal Başkan Süleyman Seba ( 1926-2014 ) yaşamının sonuna kadar oturmuştur.

Ben de bir Valideçeşmeli olarak, bu efsanelerin nasıl birer insan ve Beşiktaşlı olduklarını bu yazımda sizlere anlatmayı kendime bir borç bildim. Süleyman Abi’yi hayatteyken tanıyıp, çeşitli kereler sohbet etme onurunu yaşadım. Fakat Şeref Beyle ilgili bilgileri öğrenmek için, mahallemizin eski yaşca büyük abilerini buldum. Onlarla mahallenin geçmişi hakkında sohbet ettim.

Şeref Bey daha 16 yaşında iken mahir bir delikanlı ve arkadaşları arasında tartışılmaz bir liderdi. Küçük yaşında bile verdiği sözlerin arkasında duran, laflarını yemeyen,terbiyeli, kültürlü Beşiktaş delikanlısıydı.16 yaşında yani 1910 Ağustos’unda Valideçeşme Futbol Takımını kurdu. Mahallenin futbol oynayan gençlerini bu takımda topladı. Bir sene sonra birkaç arkadaşı ile birlikte Beşiktaş’ın Akaretler’deki Kulüp binasına giderek, dönemin idarecilerini ikna etti. Kısa konuşmasında bu semtin gençlerinin Futbol Sporuna Beşiktaş Kulübünün çatısı altında devam etmeleri gerektiğini çok etkiliyici şekilde izah etti.

Zamanın Kulüp Büyükleri, karşılarında bugünün deyimiyle hemen adam gibi adam olduğunu çabuk fark ettiler.Bu fedakar genç ve arkadaşlarının hayatlarının bile , takımın menfaatlerinden sonra geldiklerini oracıkta kavradılar. Bu delikanlılar bazıları gibi nemalanmak için sözde değil, özde herşeyleriyle Beşiktaş’lıydılar.

Mevzubahis Beşiktaş olduğunda, semtin gençleri için gerisi teferruattı. İlçenin o zamanki diğer takımı Basiret Kulübü kısa zamanda Şeref Beyin yolundan ilerleyerek BJK’ye katıldı.17 yaşındaki mangal yürekli genç adam o zamanlar sadece Beşiktaş’ı düşünüyordu. Varsa yoksa Beşiktaş.Seneler geçtikce futbol takımının ününün önce İstanbul’a sonra bütün Türkiye’yi yayılacağının farkında değildi. BJK’nin bünyesine kattığı futbol takımı, zamanla Halkla öyle bütünleşti ki, Milyonlarca taraftara kavuştu. 

1914 yılında Birinci Dünya Savaşı kapıyı çaldı. Savaş Beşiktaş Futbol Takımını yıldırır mı hiç, Beşiktaşlı Karakartallar çeşitli cephelere gittiler. Vatan toprakları için o zamanki ilk onbirden, sekizi Şehit oldu.

Savaşın bitimiyle hayatta kalıp geri dönen Şeref Bey ve arkadaşları ne görsünler, bugünkü Akaret’lerdeki Beşiktaş Plazanın olduğu yerdeki top oynanan arsanın yerini bostan almış.Padişahın Memurları birilerine kiralamış. Gençliğimizde bize de top oynamak kısmet olan bu sahanın ismi, bizim nesil tarafından 56 olarak bilinir. Bizim zamanımızda, becerekli işadamının otelinin yanından Akaretler yokuşuna çıkan kısımda, yani şimdiki kafelerin yanında iki de Anafartalar ve Turgut Reis’li adlı Beşiktaş Kulübüne çok futbolcu yetiştiren İlkokul vardı. Atamızın bugün müze olan evine hemen hemen bitişik sıradaydılar.

Herneyse. Şeref Bey arkadaşlarının damarlarındaki kanlar hızla atmaya başlar. Bundan büyük bir hakaret olur mu semtin delikanlılarına. Bir akşam 50’ye yakın Beşiktaş’ın has delikanlısı, toplanarak eski kulüp Binasının arkasında duvardan atlayarak ne bostan bırakırlar. ne de bostanı koruyan köpekler. Öyle var mı Beşiktaş Semtinde üç liraya beş köfte… Dibek sokağa da yürüme mesafesi üç dakika uzaklıkta ki 56 böylece tekrar feth edilir. 

Anlatmaya devam etsek , sayfalarca sürer hikayeler. Ben bunları niye yazıyorum? Bugünlerde BJK’nin borç yüzünden satılacağı haberlerini okudukca milyonlarca Beşiktaşlı gibi kan beynime sıçrıyor. Beşiktaş Kulübü öyle kolay kazanılmadı. Muhteşem Süleyman Seba’dan sonra gelen Başkanlar, Başkan olmadan atmaya gelince mangalda kül bırakmadılar. İcraata gelince sadece borç yaptılar. Beşiktaş’a nemalanmaya gelenlere bir hatırlatma gözlerinizde gördüğünüz dolarları Beşiktaş Efsanesi Şeref Bey ve Muhteşem Süleyman Seba rüyalarınıza girerek kabusa dönüştürür.

En azından eskinin Dibek Sokağı veya bugünün Dibekçi sokağına ŞEREF BEY ismi yakışır. Caddemize Süleyman Seba adı verildi. Birkaç gün önce bu vesileyle genç CHP Beşiktaş Belediye Meclis Üyesi koyu Beşiktaş taraftarı Celal Abbas Yılmaz ile sohbet ettim. O da bana ilk Beşiktaş Belediye Meclisi Toplantısında ( 5 Aralık Cuma ) sokağın adının Şeref Bey olarak değiştirilmesi ile ilgili, önerge vereceğine dair söz verdi.

Başka bir yazımda da kısmetse Muhteşem Süleyman Seba Abimi anlatacağım.

Bu efsaneleri anlamadan,kavramadan Beşiktaşlı olunmaz.

 

YorumlarHiç Yorum Yapılmamış.     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

5 + 7 = ?

 




En Son Haberler
AnketTümü
Yeni Sitemizi Beğendiniz mi?
 
haber yazılımı: buki