Kaska Entegre Kumanda Sistemleri, helikopter veya uçak platfomlarına entegre sistemlerin gece ve gündüz şartlarında gerçek zamanlı bilgilerini, platformdaki sensör görüntüsünü ve gece görüş görüntüsünü pilota sağlayarak hem iş yükünü azaltmakta hem de etkin ve hızlı karar alınmasında önemli katkı sağlamaktadır. Kaska Entegre Kumanda Sistemi geliştirme ve üretim kabiliyetine sınırlı sayıda ülke sahiptir.
Dünyada, kaska entegre kumanda sistemi geliştirme ve üretim faaliyetleri, genellikle tek bir firma tarafından değil, aviyonik ve gösterge sistemleri konusunda teknolojik birikime sahip bir firma önderliğinde çeşitli teknolojiler ve disiplinlerde uzmanlaşmış çok sayıda firmanın bir araya gelmesi ve bu firmalara önemli boyutlarda devlet ve teknoloji altyapısı desteği ile sağlanmaktadır. Bu farklı ve çok sayıda teknolojik disiplinleri bir araya getirmenin yarattığı avantajlar ve üstünlükler sebebi ile ülkeler bilgi ve teknolojik bilgi birikimlerini korumak için büyük itina göstererek ithalat ve son kullanıcı izinleri ve düşük performanslı ürünlerinin satışına müsaade edilmesi gibi sınırlamalar uygulamaktadırlar.
Yurt dışından temin edilen bir kaska entegre kumanda sisteminin milli imkanlarla geliştirilmekte olan aviyonik sistemlere entegrasyonu sağlansa bile başka bir ülkeye ihracı, üreticisinin iznine bağlıdır.
Bu kısıtların, bürokratik engellerin ve yüksek maliyetin, yurt dışındaki rekabet gücümüze zarar vermesi, kaska entegre kumanda sistemleri ile ilgili teknolojile¬rin milli imkanlarla geliştirilmesini zorunlu kıldı. 2007 yılında ASELSAN ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı arasında imzalanan “Kaska Entegre Kumanda Sistemi (AVCI) Projesi” sözleşmesi kapsamında taarruz helikopteri platformuna uyumlu bir kaska entegre kumanda sistemi geliştirilmesi ve prototip sistemlerin üretilmesi amacı ile bir AR-GE projesi başlatıldı.
AVCI Kaska Entegre Kumanda Sistemi’nin ilk fazı kapsamında, 2012-2013 yıllarında fabrika kalifikasyon ve SEL (Sistem Entegrasyon Laboratuarı) tamamlandı. Sistemin yer, uçuş ve atış testleri T-129 ATAK Helikopteri’nde başarı ile gerçekleştirildi. T-129 ATAK Helikopterleri için seri üretim teslimatları halen devam etmektedir. AVCI Kaska Entegre Kumanda Siste¬mi, ilk T-129 ATAK Helikopteri’nin teslimatı ile Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girdi. AVCI, TÜBİTAK-TTGV-TÜSİAD tarafından düzenlenen XI.Teknoloji Ödülleri’nde Teknoloji Büyük Ödülüne layık görüldü.
AVCI Sistemi'nin entegre edildiği ilk platform T-129 ATAK Helikopteri'dir. AVCI sisteminin amacı, taarruz helikopterlerinde pilotların gece ve gündüz şartlarında uçuş bilgilerini, hedef tespit sistemine ait video görüntüsünü ve gece görüş görüntüsünü kaskın vizöründe pilota sağlayarak farkındalığını arttırmak ve iş yükünü azaltmaktır. Ayrıca, pilotun kafa hareketleri takip edilerek helikopterdeki silahların, hedef tespit ve nişangah sisteminin hedefe yönlendirilmesini sağlayarak görev etkinliğinin artırılması amaçlanmaktadır.
Sistem, kafa birimi vasıtasıyla helikop¬ter mürettebatının iç ve dış haberleşmesi¬nin yanı sıra kafanın darbelerden korunmasını da sağlamaktadır.
Proje kapsamında sistemin aşağıda belirtilen alt birimlerinin tasarım, geliştirme, üretim ve platform entegrasyon faaliyetleri gerçekleştirildi:
AVCI Kask Modülü
AVCI Kafa Takip Alt Sistemi
AVCI Elektronik Birimi
AVCI Gösterge Modü
TEKNOLOJİK ÜSTÜNLÜK
2007 yılında çalışmalarına başlanan AVCI Kaska Kumanda Sistemi'nin ilk fazı kapsamında, 2012-2013 yıllarında fabrika kalifikasyon ve SEL (Sistem Entegrasyon Laboratuarı) tamamlanarak, seri üretime aktarıldı ve ATAK projesi kapsamındaki teslimatlarına başlandı. 2014 yılı içerisinde ise AVCI Gösterge Modülü'nün tümünün ASELSAN bünyesinde üretilerek kalifikas¬yon çalışmalarının tamamlanması ve seri üretime aktarılması planlanmaktadır. 2007 yılında geliştirme çalışmalarına başlanan AVCI Kaska Entegre Kumanda Sistemi’nin ilk fazı kapsamında, 2012-2013 yılların¬da fabrika kalifikasyon ve SEL (Sistem Entegrasyon Laboratuarı) tamamlana¬rak, seri üretime aktarıldı ve ATAK Projesi kapsamındaki teslimatlara başlandı. Projenin ikinci fazında ise AVCI Gösterge Modülü’nün de ASELSAN bünyesinde üretilerek kalifikasyon çalışmalarının ta¬mamlanması ve 2015 yılında seri üretime aktarılması planlanmaktadır.