ATMOSFERDE GARİP HAREKETLER
ANKA'dan Orhan Aysezen'in haberine göre Ulusal Okyanus ve Atmosfer Yönetimi (NOAA)’nin “2014’te İklimin Durumu” başlıklı raporu yayınlandı. Raporda Türkiye ile ilgili garip bir meteorolojik olaydan söz edildi. İtalya dahil Avrupa’nın doğusunda geçen yıl yaşanan “Kayda Değer Olaylar” arasına Türkiye’deki aşırı yıldırım etkinliği alındı. Raporda, “Türkiye’de alışılmadık yıldırım aktiviteleri (kaydedilen 21 vaka) rapor edildi. Olaylar 23-29 Mayıs, 24 Temmuz ve 4-11 Ağustos’ta oldu. 11 kişi hayatını kaybetti 28 kişi yaralandı” denildi.
Bu arada NOAA yetkililerinin görüntülediği bir yıldırım ürküttü.
TÜRKİYE’YE BU YILIN İLK YARISINDA İKİ MİSLİ FAZLA YAĞMUR YAĞDI
NOAA bu yılın ilk altı ayında dünyada kayıt tutulmaya başlandıktan sonraki en yüksek sıcaklık ortalamasının ölçüldüğünü bildirdi. 1880 yılından bu yana en sıcak Haziran, Mayıs ve Mart aylarının yaşandığı belirtildi.
Yılın ilk altı ayında dünyada ortalama sıcaklık 14.35 derece oldu, ısı 2010’da kaydettiği önceki ortalama rekorunu 0.09 derece geçti.
Haziran ayında, dünyanın ısı ortalamasını İspanya, Avusturya, Avustralya ve Güney Amerika’daki sıra dışı sıcaklıklar fırlattı. Haziran ayı ortalaması geçen yılın rekorunu 0.12 derece kırarak 16.33 dereceye yükseldi.
RAPORDA TÜRKİYE
Küresel iklim anomalilerinin yaşandığı belirtilen raporda, “Örneğin ABD geçmiş hafızasındaki en kötü kış deneyimlerinden birini yaşadı. İskandinavya’da sıcaklıklar ortalamanın altında idi ve Türkiye’de normalin yaklaşık iki katı fazla yağış vardı” denildi.
Karmaşık iklim değişiklikleri dizisi ve düzensiz hava olayları anlamına gelen El Nino’nun sıcaklıktaki bu hızlı değişikliklerin sadece bir bölümünü açıklayabileceği belirtilen raporda “NOAA’daki biliminsanları El Nino’nun sıcaklık artışı ölçüsünü açıklayamayacağını söylüyorlar ve bu yıl, küresel kayıtlar tutulmaya başlandıktan bu yana en sıcak yıl olma yolunda ilerliyor” denildi. Türkiye ve içinde bulunduğu bölgenin 2014’teki meteorolojik koşulları hakkındaki diğer bilgiler ise şöyle:
-Türkiye’de karasal su stoku, onyılın en kurak mevsiminin yaşanması dolayısıyla çok düşük seviyelere düştü.
-Isı: ... 2014’te yıllık sıcaklık anomalileri Adriyatik’in güney kıyısından Yunanistan ve batı Türkiye’ye artı 1 dereceden, daha kuzeyde Alp bölgesinde artı 3 dereceye kadar uzandı... Türkiye 1981-2010 referans dönemi ortalamasının 1.4 derece üzerinde yılık ortalama sıcaklık kaydetti.
-Sıradışı mevsim koşullarına en önemli katkıyı Şubat ayı yaptı. Sadece Türkiye’nin en doğusunda, kuzeydoğudan hareket eden kutup havası kitlelerinden etkilenmiş şekilde eksi 0.3 dereceyle sıfırın altı değerler gözlendi.
-Baharda sıcaklıklar uzun dönemli ortalamadan daha sıcaktı (Türkiye’nin doğusunda artı 3 dereceye kadar). Türkiye’de Mart anormallikleri artı 4 dereceyi aştı.
-2014 yazında sıcaklıklar bölge çapında karışıktı, doğuda normalden daha yüksek (Türkiye’nin ortasında normalden 2-3 derece yüksek) fakat Adriyatik kıyısı boyunca, İtalya’da ve daha uzak batıda normalden daha düşük oldu. Kuzey Avrupa’daki yüksek basınca bağlı olarak kutup hava kütleleri güneye nakledildi ve Türkiye’de normalden biraz daha soğuk bir hava kaydedildi (anormallikler eksi 1 derece kadar oldu.)”
Odatv.com