Kara listeye düşen bireysel kredi ve kredi kartı borcu bir yılda yüzde 28,3 arttı. Son bir aydaki artış ise yüzde 3,3 oldu.
Vatandaşların ödeyemedikleri kredi ve kredi kartı borcu bir ayda 431 milyon lira arttı. Ocak ayında 12,8 milyar lira olan toplam ödenmeyen kredi borçları şubat ayında yüzde 3,3 artarak 13,2 milyar liraya çıktı.
Geçen yılın şubat ayında vatandaşın ödeyemediği kredi borcu 10.3 milyar lira seviyesindeydi. 1 yıllık artış 3 milyar liraya yaklaşırken yaşanan artış yüzde 28.3 oranında gerçekleşti. Bankalar bu borçları tahsil etmek amacıyla tüketicileri icraya veriyor.
Dolardaki artış etkiledi
Ekonomiden peş peşe gelen olumsuz haberlere bir yenisi daha eklendi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) raporuna göre, kara listeye düşen kredi borçları arttı. Bankaların tahsil edemediği kredilerdeki artış son bir yılda da sürekli artış gösterdi. Türk Lirası’nın dolar karşısında değer kaybettiği son bir ayda ise ödenemeyen kredilerde 431 milyon liralık artış yaşandı.
Batığa düşen krediler içinde en fazla arış ihtiyaç kredisi borçlarında yaşandı. Batık ihtiyaç kredisi borcu 1 yılda yüzde 56,7 oranında artarak 4 milyar 349 milyon liradan 6 milyar 816 milyon liraya çıktı. Yani bir yılda 2 milyar 467 milyon lira ihtiyaç kredisi batığı artmış oldu. Batık ihtiyaç kredisindeki artış son bir ayda ise yüzde 4 oranında gerçekleşti.
Faiz gelirleri 19 milyarı aştı
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın aradığı faiz lobisi de kendini bankalarda gösterdi. Bankaların vatandaşlara verdikleri krediler karşılığında aldığı komisyon ve ücretler bu yılın ocak ayında 496 milyon lira seviyesindeyken şubat ayında 929 milyon liraya ulaştı. Yine tüketiciye verilen kredilerden bankaların faiz geliri ise 9 milyar 968 milyon TL’den 10 milyar TL’lik artışla 19 milyar 255 milyon liraya fırladı.
İcranın da faizini alıyorlar
n Batık kredileri icra yoluyla tahsil eden bankalar sıfırı tüketen vatandaşlara 73 milyon lira icralık faiz yükledi. Şubat ayında bu rakam 152 milyon liraya ulaştı. Vatandaşların Şubat 2014'te kredi kartlarına ödediği faiz bir yılda 655 milyon liradan 1 milyar 256 milyon liraya çıktı.