Yazarlar Derbiyi Yorumladı

Spor yazarları yılın ilk derbisini değerlendirdi
Haberin yayılanma tarihi:03 Ocak 2015, Cumartesi

SORULAR:

1- Derbinin favorisi var mı? Varsa, size göre hangi takım?
2- Teknik adamlar takımlarını öne taşımak için ne yapmalı?
3- Karşılaşmanın kritik olayı veya futbolcuları kimler olabilir?

Bilic'in Kartal'ı bir adım önde

RÜŞTÜ REÇBER

“Yarın, geçen yıldan bu yana istikrarlı futbol grafiği çizen bir Beşiktaş izleyeceğiz. Galatasaray ise, değişen teknik direktörlerle çok sistem denedi, Hamza Hamzaoğlu ile ciddi bir çıkış yakalayabildi...”

1- BAŞTAN şunu söyleyelim derbilerin favorisi olmaz. Ama takımların oyun şekilleri ve oyuncularını göz önüne alırsak daha oturmuş, birbirini daha iyi tanıyan ve geçen seneden beri istikrarlı bir futbol grafiği çizen bir Beşiktaş var. Onun dışında hocalarla beraber farklı farklı sistemler deneyip istediğini yapamayan ama Hamza Hoca’yla çıkış yakalayan Galatasaray var. Galibiyet için önemli etkenler var; Galibiyeti istemek, oyunu sahaya iyi yansıtmak... Bu açıdan bakınca Beşiktaş’ı biraz daha yakın görüyorum.

‘ATİBA’NIN EKSİKLİĞİ HİSSEDİLİR’

2- G.SARAY’da ön plana çıkan oyuncular belli... Hamza Hoca ile gerçek performanslarına ulaşan Selçuk’u ekleyebiliriz. Burak’ın evrim geçirdiğini söyleyebiliriz. Umut’un da mevkisine monte olduğunu, Emre Çolak’ın Hamza Hoca ile öne çıktığını söyleyebiliriz. Beşiktaş’ta ise öne çıkan isimler çoğu maçta belli skoru değiştirme adına; Sosa, Töre, Demba Ba, Olcay... Onların performansı Beşiktaş’ın maçtaki etkinliğini belirleyecektir. Diğer anlamlarda bakıldığı zaman Atiba’nın eksikliği rakibi karşılama ve hücuma çıkma adına büyük eksiktir. Biliç buna çözüm bulacaktır.

‘TAKIM OYUNU KAZANDIRIR’

3- ÖNCELİKLE hakemin konuşulmadığı bir maç olmasını dilerim. Olimpiyat Stadı’nda böyle büyük bir derbinin oynanması dezavantajdır. Hava şartları derbiyi bize tam olarak yansıtmayabilir. Takım oyunu oynayan takımın daha büyük bir avantajı olacaktır. Bireysel performansların önemi yüksek belki ama bireysel performanslar sayılı derbilerin sonuçlarına etki eder.

‘Bilinçli oynarsa Beşiktaş’

KENAN BAŞARAN

1- LİDER olduğu için kağıt üstünde favori Beşiktaş. Ama son dönemdeki fiziki düşüşü göz önüne alınınca Galatasaray da göz kırpıyor. Bilic ile hiç derbi kazanılmaması ve G.Saray’ın psikolojik üstünlüğü de Beşiktaş’ta baskı oluşturabilir. Kartal, formu zirvedeyken, henüz kendini bulamamış Fenerbahçe’ye kaybetmişti.

‘11 KİŞİ TAMAMLATMALI’

2- BILIC, kazanma mecburiyeti psikozuna girip takımın kimyasını bozmamalı, Atiba’nın yokluğunu aratmamalı ve maçı 11 kişi tamamlatmalı. Aslan, çift forvet oynarsa orta alan üstünlüğünü iyi kullanmalı. Şut sorunu olmayan Hamzaoğlu’nun ekibi ise Beşiktaş’ın duran top zaafını kullanmayı becerirse avantaj elde edebilir.

‘HAKEM DE İDDİALI ADAY!’

3- ELBETTE olursa, maçı kazandıracak golü atan ‘maçın adamı’ olur. Galibiyet golünde bariz bireysel hata yapan da adaydır. Temenni etmesem de hakem de iddialı bir aday. Melo ve oynarsa Necip, ‘kritik olay’ın başrolünü alabilir. Yine stadın dolup dolmayacağı ve taraftarın maçın sonucuna vereceği reaksiyon ‘olay’a namzettir!

‘Ev sahibi daha formda...

OGÜN TEMİZKANOĞLU

1- DERBİ maçların hiçbir zaman favorisi olmaz... Oyuncuların sergileyeceği performans ve motivasyonları çok önemlidir. Şu anda bakıldığında özellikle Hamza Hamzaoğlu’nun gelişiyle birlikte Galatasaray’da bir toparlanma görülmekte... Fakat performansa bakıldığında Beşiktaş’ın yüksek formu ve üstünlüğü görülüyor.

‘KAYBETMEMEYE OYNAR'

2- BEŞİKTAŞ’ta Atiba Hutchinson’ın eksikliği, teknik direktör Slaven Bilic’i, Galatasaray karşısında biraz zor durumda bırakabilir. Sarı kırmızılı ekip, kontrollü bir oyun sergileyip Atatürk Olimpiyat Stadı’nda en azından kaybetmemek için oynayacaktır. Teknik direktör Hamza Hamzaoğlu’nun Beşiktaş karşısındaki taktiği bana göre bu olur.

‘KRİTİK ADAM MUSLERA’

3- EV sahibi Beşiktaş’ın yıldız golcüsü Demba Ba’nın yanında Gökhan Töre skora katkı açısından yeni yılın ilk derbisinde çok büyük bir rol oynayacaktır. Galatasaray’da da kaleci Fernando Muslera maçın kritik adamıdır. Bana göre onun sergileyeceği performans, karşılaşmanın sonucunda belirleyici bir rol oynayacak.

 

Konya'da oynansa Beşiktaş derdim

HAKAN ÜNSAL

“Derbi günü büyük ihtimalle hava yağışlı olacak. Normal şartlarda favori Beşiktaş diyebilirdik. Fakat stat dolayısıyla şartlar anormal bir hâl alıyor ve iki takımın şansı eşitleniyor.”

1- NORMAL şartlarda favori Beşiktaş... Ama şartlar anormal, bu sebeple şu anda şansların eşitlendiği bir derbi oynanacak gibi gözüküyor. Bu maç Konya’da olsa, ben “Banko Beşiktaş” derdim. Ama mücadelenin Olimpiyat Stadı’nda yapılacak olması, büyük ihtimalle maç saatinde yağış beklenmesi, oyun anlamında her şeyi sıfırlayabilir...

‘KÖR DÖVÜŞÜNE DÖNEBİLİR’

2- BILIC daha İstanbul’da derbi kazanamadı, Hamza Hoca ilk defa derbiye çıkıyor. Bilic en azından bu maçları oynamış, Hamzaoğlu’na göre biraz daha tecrübeli... G.Saray’ın rakibine yenilmeden deplasmandaki mücadeleye çıkıyor olması, takım ve Hamza adına artı yazar. 
- İkisinin de oyun karakteri çabuk oyuna dönük... Ama bu oyunu o sahada, o havada görebilecek miyiz? Hocaların bir şey yapamacağı hale dönebilir maç... Kör dövüşü olabilir.

‘KİLİT ADAMLAR: TÖRE VE SELÇUK’

3- BEŞİKTAŞ’ta Gökhan Töre ön plana çıkabilir. Formunun devamında oynarsa çok şey değiştirebilir. Yardımcı rollerde de Olcay ve Ba olacaktır. 
-Hücum hattı iyi işlerse durdurulması çok zor. G.Saray adına her şey Selçuk’un iyi gününde olmasına bağlı. Formda olursa derbide çok önemli bir rol oynayacaktır.

‘Beşiktaş bir adım önde’

İLKER YASİN

1- YILLARDAN beri söylediğim klasik cümle, hiçbir derbinin favorisi olmaz. Ama bunun hiç mi hiç yok... Maçın Olimpiyat’ta olması, ev sahibi takım için bir dezavantaj. Oyun disiplini, sadakat ve yardımlaşma duygusu ile Beşiktaş’ın bir adım önde olduğunu söyleyebiliriz. Ama G.Saray’ın oyunu değiştirecek kreatif ayakları Beşiktaş’tan daha fazla...

‘EKSİKLİK SEYİRCİ OLACAK’

2- HAMZAOĞLU’nun takımın devamlılığı ve agresif tavrını biraz daha artırması lazım. Bilic, gol umutlarını Demba Ba dışındaki oyunculara da dağıtması lazım. Özellikle Töre son haftalardaki performansını devam ettirirse Bilic’in elini güçlendirebilir. Futbol adına en büyük eksikliğimiz seyirci olacak. Belki 2015’in ilk günlerinde ‘en az seyircili derbi’ oynanacak.

‘MELO SAKİN KALMALI’

3- BEŞİKTAŞ’ta gol bölgelerinde Demba Ba... Orta alanda Sosa ve savunma ikilisi içerisinde Ersan maçın önemli isimleri... G.Saray’da Sneijder haricinde, Melo’nun sakin kalması ve göstereceği performans da oyunun kaderine etki edecektir. Savunmada Chedjou’nun oynaması G.Saray için bir avantaj...

‘Sneijder faktörüne dikkat’

KANAT ATKAYA

1- DOĞASI gereği derbi, favorisi olmayan bir hadise... Kendine yeni gelen bir Galatasaray ile ligin en beğenilen takımı olarak anılan Beşiktaş oynayacak. Ama derbide pek çok etken var. O yüzden favorisi olmuyor.

‘SIRADAN BİR ZAFER DEĞİL’

2- LİGİN üst tarafına sıkışmış iki takım var... Hem puan hem üstünlük için muhakkak kazanmak isteyecek iki hoca da... Burada elde edilecek galibiyet sıradan bir 3 puan olmaz. Rakibe karşı moral üstünlüğünü de ele geçirmiş olursun. O yüzden tahminen, tekniğin ötesinde oyuncularını daha iyi motive eden takımın hocası kazanacak.

‘KAHRAMAN STAT OLABİLİR’

3- BEŞİKTAŞ’ta Demba Ba, Galatasaray’da Burak veya Sneijder öne çıkabilir. Sneijder, Fenerbahçe maçında 5 dakikada parladı maçı aldı. İki takımda da 3’er 4’er tane direkt skora etki edecek futbolcu var. Hava şartlarını da bilmiyoruz. Maç zor geçebilir. Maçın kahramanı her an bu hava koşullarında Olimpiyat Stadı da olabilir.

Olimpiyat’ta hiç gülemedi

BEŞİKTAŞ, bu sezon ligde 3 maçına ev sahipliği yapan Olimpiyat Stadı’nda galip gelemedi. Bu statta çıktığı karşılaşmalarda, ligin 2. haftasında Rize ve 4. haftasında Eskişehir’le 1-1 berabere kalan Kartal, 8. haftadaki derbide F.Bahçe’ye 2-0 yenildi. Beşiktaş, ligdeki iç saha galibiyetlerini Osmanlı, Fatih Terim Stadı ve Konya Büyükşehir Torku Arena’da elde etti.

DEMBA BA:
Değeri: 9.5 milyon Euro
Maç: 12
Dakika: 880
Gol pozisyonu: 19
Gol: 8
Asist: 1
Şut: 29
İsabetli şut: 17

46-60 ARASI COŞTU

BEŞİKTAŞ’ın golcüsü Demba Ba, bu sezon ligde kaydettiği 4 golü, 46 ve 60. dakikalar arasında bularak dikkat çekti. Derbide bu dakikalara dikkat.

257 İSABETLİ PAS

SİYAH beyazlı ekibin Senegalli yıldızı Demba Ba, spor toto süper lig’de çıktığı karşılaşmalarda toplam 257 isabetli pas gerçekleştirmeyi başardı.

GÖKHAN TÖRE:
Değeri: 8 milyon Euro
Maç: 13
Dakika: 1076
Gol: 2
Asist: 2
Şut: 21
İsabetli pas: 365

TAKIMIN EN BÜYÜK KOZU

GÖKHAN, bu sezon ligdeki 2 golünü son 2 haftada attı. Golcü kimliği öne çıktı.

Topu seviyor

KARTAL’ın yıldızı ligde 628 kez topla buluşup, toplam 34 dakika topla oynadı.

Derbilerde yok!

GÖKHAN Töre, geçen sezon hiçbir derbide skora katkıda bulunamamıştı.

Yüksek isabet

TÖRE, 506 pas verip, 365’inde isabet sağladı ve yüzde 72 ortalama yakaladı.

BEŞİKTAŞ kalecisi Tolga Zengin, bu sezon ligde 11 maça çıkıp kalesinde 11 gol gördü. Böylelikle Tolga, maç başına kalesinde 1 gol görmüş oldu.

MAÇ BAŞINA 1 GOL
Penaltı kurtarışı: 0
Önemli kurtarış: 5
Karşılaştığı şut: 44
Maç: 11
Dakika: 990
Yediği gol: 11

YorumlarHiç Yorum Yapılmamış.     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

9 + 3 = ?

 




En Son Haberler
AnketTümü
Yeni Sitemizi Beğendiniz mi?
 
haber yazılımı: buki