Türkiye’nin kalp sağlığı alarm veriyor.
Yaz aylarının kalp ve tansiyon hastaları için riskli olduğunu belirten Kardiyoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. İbrahim Oğuz Karaca, sıcaklarda kalp sorunları yaşamamak için dikkat edilmesi gereken noktaları 8 başlık altında şöyle sıralıyor:
- Kendinizi serin tutun: Gerekirse vantilatör veya klima kullanın. Saat 11 ile 16 arasında dışarıda olmamaya çalışın. Serin tutacak, açık renkli, rahat ve bol kıyafetler tercih edin.
- Su için: Kaybettiğinizden daha fazla su için. Kahve, kola gibi kafeinli içeceklerden ve alkol alımından uzak durun, çünkü bunlar susuzluğu arttırır. Günde en az 8 bardak su için.
- Hafif yiyin: Sindirim sistemini fazla çalışmak zorunda bırakacak ağır ve yağlı gıdalardan uzak durun. Sebze ve meyveyi bol tüketin.
-Tuz kullanımı önemli: Terle birlikte vücudumuzda elektrolit, özellikle de sodyum kaybı fazla olacağından, doktorunuzun fikri doğrultusunda tuz kullanın.
- Yüzün ama temkinli olun: Denize, sabah ve akşam saatlerinde aç karnına girin, kumda güneş banyosu yapmayın, denizde kıyıya paralel olarak yüzün.
- İlaçlarınıza dikkat edin: Doktorunuza danışarak hipertansiyon ilaçlarınızın yaza göre düzenlenmesini sağlayın.
- Kilonuzu ölçün: Özellikle kalp yetersizliğiniz varsa günlük olarak kilonuzu ölçün. Günde 1 kg’dan fazla kilo alırsanız ya da kaybederseniz doktorunuza başvurun.
- Stresten uzak durun.
Ntv