MARMARA DENİZİNDE TSUNAMİ KABUSU 3 'BÜYÜK ÇUKUR' TESPİT EDİLDİ!

Marmara Denizi'nde tsunamiyi tetikleyecek 3 dev çukur var. Çukurlar depremde çökebilir ve Tekirdağ sahillerinde 2 metrelik tsunami dalgaları yaratabilir...
Haberin yayılanma tarihi:20 Ağustos 2024, Salı

Olası Tsunami Ve Deprem Riski;

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı Dr. Öğretim Görevlisi Ahmet Bal, olası İstanbul depremine ilişkin önemli uyarılarda bulundu. Marmara Denizi'nde tsunamiyi tetikleyebilecek üç büyük çukur bulunduğunu belirten Bal, bu çökellerin kayması durumunda Tekirdağ sahillerinde 2 metreye yakın dalga yüksekliği beklediklerini ifade etti.

 Deprem Hazırlıkları

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, Tekirdağ genelinde riskli yapıların belirlenmesi amacıyla NKÜ'de uzmanlardan oluşan bir ekip kuruldu. Yaklaşık 100 bin yapı stoğu tarandı ve bu tarama sonucunda, Tekirdağ merkezde 55 bin binadan sadece 6 bininin 1998 yılından sonra inşa edildiği belirlendi. Bu çalışmalara dayanarak, Tekirdağ genelinde 1500 ila 2000 binanın yıkılma riski taşıdığı öngörülüyor.

Marmara Denizi’ndeki Tsunami Riski

Dr. Ahmet Bal, Marmara Denizi'nde tsunamiyi tetikleyebilecek üç büyük çukurun varlığına dikkat çekti. Bu çukurların iki tanesi Tekirdağ açıklarında yer alıyor. Marmaraereğlisi açıklarında 1300 metre derinliğinde, Kumbağ açıklarında ise 1160 metre derinliğinde olan bu çukurlar, depremlerle birlikte çökme riski taşıyor. Bal, bu durumun Tekirdağ sahillerinde 2 metreye kadar ulaşabilecek tsunami dalgalarına neden olabileceğini ve bu dalgaların sahilden en az 50 metre içeriye kadar girebileceğini belirtti.

Tekirdağ’da Yapılaşmanın Denizden Uzaklaştırılması Gerektiği

Deprem ve tsunamiye karşı yapıların dayanıklılığının artırılması gerektiğini vurgulayan Bal, Tekirdağ’daki sahil bölgelerinde yer alan yapıların ciddi risk altında olduğunu ifade etti. Sahile yakın yapılaşmaların özellikle eski malzeme kalitesinden dolayı yüksek risk taşıdığını belirten Bal, yapılaşmanın denizden uzaklaştırılması gerektiğine dikkat çekti.

Deprem Ve Tsunami Önlemleri

Dr. Bal, Çınarcık çukurunun 1999 depreminde Gölcük’te 4,5 metre yüksekliğinde dalgalar oluşturduğunu hatırlatarak, benzer bir durumun Tekirdağ’da da yaşanabileceğini söyledi. Bu nedenle, Tekirdağ’daki yapıların sadece depreme değil, aynı zamanda tsunamiye de dirençli hale getirilmesi gerektiğini belirtti.

YorumlarHiç Yorum Yapılmamış.     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

8 + 5 = ?

 




En Son Haberler
AnketTümü
Yeni Sitemizi Beğendiniz mi?
 
haber yazılımı: buki