THE NEW YORK TİMES'DAN İSTANBUL İÇİN KORKUTAN UYARI; ''SÜPER DEPREM YAKLAŞIYOR!''

USA ve Alman gazetesi Tagesspiegel, art arda doğuya ilerleyen depremlerin İstanbul’un güneyindeki kilitli fay parçasına yaklaştığını ve büyük bir kırılma riskinin giderek güçlendiğini yazdı...
Haberin yayılanma tarihi:13 Aralık 2025, Cumartesi

"Süper Deprem Yaklaşıyor" Denilen Haberlerde, "İstanbul Tam Hedefte" Uyarısında Bulunuldu;

The New York Times ve Almanya'nın Tagesspiegel gazetesi, muhtemel "İstanbul depremiyle" ilgili çarpıcı haberler yayımladı.

23 Nisan 2025'te ülkemiz, Marmara Denizi'nde meydana gelen 6.2'lik depremle büyük bir korku yaşamış, İstanbul'da muhtemel büyük bir depremin yaratacağı yıkımla tekrardan yüz yüze gelmişti.

"İSTANBUL TAM HEDEFTE"

The New York Times, söz konusu depremle ilgili kaleme aldığı çarpıcı analizde, "Marmara Denizi’nin derinlerinde korkutucu bir hareketlilik yaşanıyor. Bilim insanları, son 20 yıldır art arda meydana gelen ve doğuya doğru ilerleyen depremlerin, İstanbul’un güneyindeki kilitli fay parçasına doğru yürüdüğünü söylüyor" ifadelerini kullandı.

Ayrıca haberde, Nisan ayındaki depreme atıfta bulunularak, "Meydana gelen 6.2’lik deprem, dizinin son halkası oldu ve uzmanlar, 7 ve üzeri büyüklükte bir deprem ihtimali ciddi şekilde masada" yorumlarına yer verildi.

UCL’den sismolog Stephen Hicks tehlikeyi açıkça şu sözlerle özetledi: İstanbul tam hedefte.

"SÜPER DEPREM İHTİMALİ ARTIYOR"

NYT'nin yer verdiği Science dergisinde yayımlanan yeni araştırma, Marmara Ana Fayı’nın 15–20 km’lik kilitli bölümünde büyük bir enerji biriktiğini ve bunun devasa bir kırılmayı tetikleyebileceğini ortaya koydu.

Haberde ayrıca, araştırmacıların, "Depremler tahmin edilemez. Ama olağanüstü bir şey başlarsa erken fark etmek zorundayız" sözlerine yer verildi.

Habere göre, 1766’dan beri kırılmayan bu fay, şimdi tarihin en tehlikeli seviyelerinden birinde. 2011’den 2025’e kadar artan şiddette dört deprem aynı yönde ilerliyor.

Habere göre depremlerin şiddeti 5.2,  5.1, 5.8,  6.2, aynı yöne doğru ilerliyor.

Araştırmalar, kırılmanın en olası yönünün İstanbul’a doğru doğuya ilerlemesi olduğunu da gösteriyor.

Alman Tagesspiegel gazetesi ise, "İstanbul yakınlarında devasa enerji birikiyor, 'Süper deprem' ihtimali artıyor" ifadelerini kullandı.

Tagesspiegel'in Haberinde Şu İfadelere Yer Verildi:

Yeni bir bilimsel çalışma, Marmara Fayı’nda biriken enerjinin artık kritik seviyeye ulaştığını ortaya koydu. Araştırmaya göre bölgede yaklaşık 7,4 büyüklüğünde bir 'süper deprem' olasılığı oldukça yüksek. Bilim insanları, bu tür bir depremin İstanbul ve çevresinde ağır can ve mal kaybına yol açabileceğini vurguluyor. Marmara Fayı, dünya üzerindeki en aktif ve en tehlikeli fay zonlarından biri olarak tanımlanıyor. Uzmanlar, sismik enerjinin parça parça boşalmak yerine tek bir büyük depremle açığa çıkabileceği uyarısında bulunuyor.

Ayrıca haberde, "23 Nisan’daki depremin görece sınırlı hasarla atlatılması, daha büyük bir kırılma riskini ortadan kaldırmıyor. Bilimsel değerlendirmelere göre küçük ve orta ölçekli depremler, ana faydaki gerilimi tamamen boşaltmıyor" ifadelerine yer verildi.

Milliyet

YorumlarHiç Yorum Yapılmamış.     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

2 + 1 = ?

 




En Son Haberler
haber yazılımı: buki