MUKAYESELERLE BEŞİKTAŞ 3

Makale yayınlanma tarihi:02 Nisan 2015, Perşembe - 07:59

MUKAYESELERLE BEŞİKTAŞ 1 :   http://www.duydukmu.com/makale/mukayeselerle-besiktas-1_m63.html


MUKAYESELERLE BEŞİKTAŞ 2 :  http://www.duydukmu.com/makale/mukayeselerle-besiktas-2_m65.html

 

16. Şimdi Başkanın kendi ifadeleri ile muhtelif yer ve zamanlarda stadı kulübün kendi olanakları ile yapıldığını ve bunun maliyetinin de 140-150 milyon TL iken yapılan tasarruflarla beyanda belirtilen rakam olan 70-80 milyon ABD Dolarına mal olacağını tesadüfen aynı şekilde belirtmekteydi.(Ekim 2012 İMKB projeksiyon) Son bildirilen inşaat A.Ş raporlarının getirdiği veriler ve Dolar artışları da göz önüne alınarak stad maliyetinin söylenenin aksine yaklaşık 2 katına mal olması kimseyi şaşırtmamalıdır. Zira, 2014 yılı 4 ncü dönem iç denetim inşaat raporunda henüz yaklaşık 48 milyonu borç olmak üzere henüz 125 milyon liralık hakediş yapılması ve stadın bundan sonra yapılacak ince işler ve çatısı düşünüldüğünde, daha alınacak çok yol ve ödenecek paralar demek olduğu anlaşılmaktadır. 

17. Denetim raporunun stad inşaatı bölümünde 20 milyon vodafone’dan, 57 milyon localardan,48 milyon borç olmak üzere toplam 125 milyon hakedişi karşılamak maksadı ile denetim raporunda belirtilen yaklaşık 7 milyon liranın kulüp tarafından aslında finanse edilmediğini göstermektedir. 

18. Değerli Beşiktaşlılar, borcumuzun 431 milyondan bir milyara yaklaşık olarak 600 milyon liranın üzerinde artmış olduğu ve sermaye arttırımı,  hisse satışları,Federasyon,kira,temlikler ile ilave beklenen 1 milyara yakın paranın 2014 yılı içerisinde kullanılması gereken yaklaşık 500-600 milyon ayrıca ilave paralar söz konusu iken 48 milyonu borç olmak üzere 125 milyon liralık stad hakedişinin borçlanma gerekçesi olması mümkün değildir. Bu bağlamda stadımızın yapılmasının ortaya çıkaracağı güzellik beklentisi ve heyecanı geri planda uğramakta olduğumuz zararları görmemize asla engel olmamalıdır. Gelecek nesillerin bizlere müteşekkir olması ana beklentimiz olmalıdır.     
 

19.2014 yeni bütçe planlamasında yeni borçlar daha edinebilmek için tam 210 milyon lira daha kredi çekilmesi için genel kurulda onaylatılmış bunun karşılığında da 180 milyon liralık vodafone stad maliyeti gösterilmişti. 
 

20.Görünen odur ki, sermaye arttırımına, hisse satışlarına, alınmış olan kredilere rağmen stadımız yapılana kadar her borçlanmaya gösterilen en büyük gerekçe, olacaktır. Bu durum bize stad maliyetinin çok daha yukarılara mal edileceğini ve planlama ile icranın örtüşmediğini göstermektedir.
 

21.Yapılan 86 milyon liralık sermaye arttırımına, 30 milyon dolarlık Denizbank tan kredi ve faktoring firmalarından yüksek faizle krediler çekilmesine, federasyon gelirlerine, %11.4’lük kendi dönemlerindeki toplam hisse satışına,(Bu son satılan hisselerle kulübe ait borsada işlem gören kalan hisse %51.1 ‘e gerilemiştir. 


22.Mevcut kalan hisselerimiz de DENİZBANK, ŞEKERBANK, BANKPOZİTİF’e gösterilmiş olan 30 milyon Dolar ve AKTİF BANK’a gösterilmiş olan yaklaşık 5 milyon TL’lik hisselerin teminat olarak gösterilmiş olması mevcut hisselerimizin %51’lere getirilecek seviyede satılmış olması ile müthiş bir tezat teşkil etmektedir. Zira, satılmış olan hisselerimiz tıpkı kulübümüze ait bir mal varlığı konumundadır. Satılması nakit çıkışında yaşanmış olan sıkıntıları sorunları çözmek adına başvurulabilecek çözüm tarzlarından da olabilir. Ancak, Banka teminatının üstelik dolar cinsinden hisselerimiz üzerinden verilmesi, kur artışı ile de birlikte hisselerimizin Dolar üzerindeki artışlar parelelinde artarak emilmesi anlamı taşımaktadır. Açıkça, böyle bir teminat verilmiş olması ya etkin bir garantör ya da yüksek risk ile ateşten atlamak demektir. Böylesine teminatın verildiği ortamda risk payı düşünülerek kaybedilmesi halinde hisselerimizi %50’nin üstünde tutabilecek risk payını göz önüne alarak satış yapılması ya da yapılmaması gerekmekteydi. Şimdi, bizlere ödemelerde yönetimin daima dört ayak üstüne düşmesi için dualar etmekten başka bir seçenek bırakılmadığını da üzülerek görmekteyim. Geçmiş dönemlerde yaşamış olduğumuz aktif reklam ödemelerinde olduğu gibi aksaklıklarda düşük hissedar konumuna düşmemiz de an meselesi olmuştur.  Ayrıca, A.Ş’nin hisseleri halen elimizde mevcut olan gayrimenkuller gibi çok önemli değerler olduğu da asla unutulmamalıdır.

23. Mayıs 2014 tarihindeki son mali kongrede açıklanmış olan 217.5 milyon dolarlık Sponsorluk gelirlerine, yayıncılık, loca ve bilet satış, spor toto, çeşitli kira gelirlerine, 2016-2018 acıbadem gelirinin temlik edilmesine rağmen stad maliyetinin bizlere hala yaygın bir gerekçe olarak izahı ise yanlış planlama ve isabetsiz kararlar olarak açıklanabilecektir. En son olarak Aktif yatırım tarafından yüksek faizle 100 milyon TL’lik kredi limitinin tanımlanması ve bu bedelin tamamının vodafone arenanın inşası için kullanılması şartı mevcut borcumuzun kullanılan oranda daha da artacağını bizlere açıkça göstermektedir.    

24. Borçlarımızın telaffuz edildiği gibi 100-200 milyonların altına çekilmesi bir türlü başarılamamış ve durdurulması imkansız şekilde önümüzdeki mali genel kurulda olası milyar liralara yakın rakamların konuşulabileceği hale gelinmiş, gelecek yönetimlere hareket etme imkanı bırakılmamış, yapmış oldukları veya yapabilecekleri hatalara karşı kendilerinin soramadığı hesabın bir gün kendilerine sorulması ihtimalini de son yapmış oldukları tüzüğe ekledikleri Geçici-2 maddesi ile vergi ve SGK primleri ödemelerinden 2016 yılına kadar hukuksuz bir şekilde sorumlu olmadıklarına dair ibarelerini ekletmişlerdir.

25.En önemlisi, “Beşiktaşımızı yönetmeye gelecek kişilerin kendi yönetimlerinde yapmış oldukları borçlardan sorumludurlar.” Maddesi son anda tüzükten çıkarılmıştır.  

26.Doğuş holdingle yapılan stat işletme antlaşmasında açık ihale yapılmadan daha iyi teklifler alınması şansı zorlanmamıştı. Şöyle ki: Beşiktaş A.Ş ile IMG Doğuş arasında stadyum ve tribünlere ait isimlendirme, içerde dışarda her türlü reklam sponsorluk, stadyumda ürün ve hizmet sağlayıcılarına verilen tüm haklar, forma ve her türlü sponsorluklar ile medya hakları dahil olmak üzere 1 Ocak 2014 yılından başlayarak 10 yıllık kontrat 2012-2013 sezonunda imzalanmıştır.

27.Her kontrat yılı sonunda hesaplanacak hak gelirleri 1 milyon avro ile 2 milyon avro arası doğuş holdinge her yıl düzenli olarak Beşiktaş A.Ş tarafından ödenmesi gereken ve10 yıl sonunda 10 ila 20 milyon avro ve yaklaşık 10 yıl sonunda ortalama 30-40 milyon liralar arası ilave para verilmesi söz konusu olabilecektir. 

28. Oysaki, kulübün işletmesel hiçbir gelirinin olmadığı bir ortamda stadın işletmesinin kulüp tarafından yapılması ile gelirlerin daha da arttırılma fırsatı kaçırılmış ve üstelik gereksiz paralar ödenmesi durumu ile karşılaşılmıştır.

29.Futbol A.Ş’nin 30 Kasım 2012 tarihli altı aylık ara döneme ait faaliyet raporunun 25 nci sayfasındaki,”Alacak senetlerinin 2 milyon 982 bin liralık kısmı garanti barter çekinden, geri kalan kısmı lisansiyerlerden alınan vadeli senetlerden oluşmuştur. Bu çek karşılığında A.Ş,aynı tutar değerinde kombine kart haklarını garanti barter’a devretmiştir. Sezon sonuna kadar satılan kombine kart hakları garanti barterda kalacaktır.” Şeklindeydi. 

30.Konuya ilişkin, kombine kart satışları neden barter ile yapıldığı, barter şirketinden alınan çeklerin nerelerde kullanıldığı, barter şirketinin, üye şirketlerine barter kapsamında vermiş olduğu kombine kartları kimlere dağıtıldığı ve bu çeklerin komisyonlarının ne olduğu bir türlü açıklanmamıştı. 

YorumlarHiç Yorum Yapılmamış.     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

8 + 10 = ?

 




En Son Haberler
AnketTümü
Yeni Sitemizi Beğendiniz mi?
 
haber yazılımı: buki