MUKAYESELERLE BEŞİKTAŞ 6

Makale yayınlanma tarihi:08 Nisan 2015, Çarşamba - 07:45

56. Bu hisse satışları ile toplamda yaklaşık 70 milyon lira daha giriş sağlanmış, geçtiğimiz sezon federasyondan son iki sezonda yaklaşık 150 milyon lira Sermaye arttırımından 85 milyon lira, (Denizbanktan 30 milyon dolar borç alındığındaki yaklaşık 70 milyon lirayı şimdilik tasnif dışı tutalım.) Vodafone, adidas, kalde ve diğer sponsorluklardan 217.5 milyon dolar,(yaklaşık 550 milyonun üzerinde) loca ve bilet satışlarından 36 milyon dolar(yaklaşık 95 milyon TL) ve acıbadem hastahanesinden alınan 2.5 milyon Euro 2016-2018 yılları arası(yaklaşık 7 milyon TL) temlik edildiği göz önüne alındığında toplamda diğer gelirlerin dışında gözö nündeki gelen ve/veya gelmesi muhtemel mevcut gelirler 957 milyon liradır. 

57. Son olarak Aktif yatırım tarafından tanımlandığı açıklanan, ancak henüz ilgili finans kurumu tarafından 100 milyon TL’lik bir banka kredisinin tamamının kullanılması ile önceden çekilmiş olan borçlarla birlikte borcumuz konsolide 1.2 milyar liraları geçmektedir. Mevcut borçların daha aşağılara çekilememesinin tüm sorumluluğunun her fırsatta stad inşaatı üzerine taşınması uygulamasına artık tüm Beşiktaşlıların karşı çıkma vakti gelmiş ve hatta geçmiştir. Zira, son açıklanan denetleme kurulu raporunda belirlenen hakediş miktarı 57 milyon loca+20 milyon Vodafone+48 milyon borç olmak üzere 125 milyon lira olarak verilmiştir. Anlaşılmaktadır ki, aslında net borç 900 milyonlar civarında olup bu gidişle de 2015 yılı Mayıs mali genel kurulda net borcumuzun da milyar liralara geleceği konsolide borcumuzun da zaten geçmiş olduğu anlaşılmaktadır.

58.Esas acı olan sadece Sponsorluk gelirleri ve hisse satışlarını kullanarak stad ve futbola dair tüm masraflar karşılanarak, sermaye arttırımı fedarasyon gelirleri ve futbol dışı gelirler ve sponsorluklarla borç şimdiye kadar 100 milyonların altına stad inşaatına rağmen rahatlıkla düşürülmüş olur ve ilave borçlanmalara gerek kalmazdı.

59.Üstelik geniş düşünecek olursanız bırakın borcu indirmeyi durdurmayı bile başaramayıp sürekli suçu stad inşaatı ve geçmişe dayalı borçlara dayandırmanın  gerekçesi olması mümkün olmamalıdır. 

60. Zira, 217.5 milyon dolarlık sponsorluk gelirlerinin 2-15 yıl ortalamasını yaklaşık yıl başına 50 milyon lira olduğunu kabul edersek ve buna 70 milyon satılan hisseler, Federasyondan 2013 ve 2014 yıllarından yaklaşık 150 milyon, 85 milyon sermaye arttırımından,7 milyon acıbademden, 95 milyon açıklanan loca ve kombine satışlarından gelen paraların yaklaşık toplamı 457 milyon lira olup artan loca ve kombinelerle rakamın 500 milyon civarı olacağı görülmektedir.

61.Net borcun da açıklanmış olan 741 milyonu doğru olduğunu farz ve kabul edelim. (aslında çok daha yüksek bir rakamlardadır. Bu borç miktarı üzülerek söyliyebilirim ki, yönetim kurulumuz radikal önlemler almadığı takdirde artarak devam edecektir.) Eski ve yeni borç farkından Orman yönetimlerindeki denetleme kurulumuzun açıklamış olduğu kesinlikle yanlış olan ve daha fazla artması gereken borç miktarı 741 milyonu doğru kabul edecek olsak bile 741-431=310 milyon net borç artışı son üç yılda söz konusudur. Bu da önlem alınmaz ise sonun başlangıcıdır.
 

62. Rutin diğer gelirlerin dışındaki 500 milyon liralık en kötüsü ile değerlendirebileceğimiz gelirler ile topladığımızda 810 milyon liralar civarında harcanmış olan en az kaynağa ulaşmış oluruz. Sadece bu bilinen rakamlarla bile devir alınan 431 milyon borç kapatılabilir, bir zamanlar Başkanın tabirleri ile 150-160 milyonlara düşürülmesi planlanan stad maliyeti karşılanabilirdi. 

63.Diğer gelirleri tasnif dışı tutarak yapmış olduğum bu mukayeselerde elde kalan 100 milyon ve sponsorluk’lardan gelecek yıllara gelmesi muhtemel kalan yaklaşık ayrıca geleceği düşünülen 500 milyon lira ve stad gelirleri ile de gelecek yıllara dair planlamalar rahatlıkla yapılabilirdi. Zira, açıklanmış olan sponsorluk gelirlerinden gelecek yıllara tahvil edilmesi gereken 500 milyon liranın planlaması ile bu borçları tutabilmeleri ve düşürmeleri gerekmekteydi.

64. Geçmişte yapılmış olan transferlerdeki mali kayıpları ve stad maliyetinin artma ihtimallerine rağmen borçlarımızın kapatılması ve/veya azaltılması ile gelecek olan 500 milyon ve diğer gelirler ve elde mevcut tasarruflarla da Beşiktaşımız kısa bir sürede aydınlık ve refaha ulaştırılabilirdi. Zaten Başkanımız da özellikle 2012-2013 yıllarında borcumuz bir ila iki yıl içerisinde 100 milyonlar seviyelerine indirileceğini muhtelif TV programlarında dile getirmekteydi. Bu bağlamda, planlama ile icranın örtüşmemesi ihtimaline karşı bile bu hedef rahatlıkla tutturulabilir ve borç düşürülebilirdi. 

65.İdari hatalar ile özellikle müdür, koordinatör, direktör, danışmanlar ve komiteler ile ilave oluşturulan kadrolar, bu görevlere tahsis edilen araç, şöför ve yakıt ve personele verilen yüksek ücretler, borçların ve zararların arttığı bir ortamda azaltılamamaktadır.

66. Geçmişte yapılmış olan transferlerde alınan futbolculardan satılarak arzu edilen gelirleri elde etmemek ve değerlerine değer katmamak için uygulanan hareket tarzlarında önceki yönetimlere kıyasla büyük benzerlikler gözlemlenmektedir. Üste para vererek ya da bedelsiz gönderme ve alınan futbolcuların oynatılmadan değersizleştirilmesi bunlara örnektir. 

67.Cari dönemde her ay ödenmesi gereken borçlardan 2012-2013 yıllarında ortalama %63 ünü ödeyememiş olup,  2014 yılı ortalamasında vadesi gelen cari dönemde ödenmesi gereken borcumuzun %73’ü ödenmemiş %27’si ise ödenmiş, olup bu ödenmeyen miktar vadesi gelmeyen toplam borcun sadece %7’sine denk gelmektedir. Bu patern ile borcun ödenmesi şöyle dursun şirketin batması önlem alınmadığı takdirde kaçınılmaz bir sondur. (KAP 2014 RAPORLARI)

68.Yöneticilerin denetleme raporlarında borç olarak verdikleri belirtilen miktarların yine raporlarda belirtilen teminat ve çeklerdeki miktarlarla yaklaşık olarak örtüşmektedir. Bu durum verildiği belirtilen borçların büyük kısmının nakit olmadığı çek ve senetlere dayandığı aradaki kur farkları kulübe maliyeti ağır olmakta “kaş yapayım derken, malesef göz çıkmaktadır.” tarafından ödendiğini göstermektedir. 

69. Bu bağlamda, Ernst Young bağımsız Denetim şirketinin 24 Mayıs 2014 tarihinde yapılan mali idari genel kurulunda 2013 yılına dair hazırlamış olduğu raporunda bu miktarın 31 Aralık 2013 tarihli Konsolide finansal durum tablosundaki uzun vadeli yükümlülükler içindeki yöneticilere olan borçların 37 milyon 38 bin lira olduğu fakat söz konusu borçlara dair mutabakat mektubu temin edilemediğinden detayların öğrenebilmesi mümkün olmadığı belirtilmişti. 

70. Bu borçlar son denetim kurulu raporlarına faal yöneticilerimizin toplam vermiş oldukları borç miktarının 10 milyonlar seviyesine düşmüş olduğu görülmektedir. Bu bağlamda, yöneticilerin borçlarını Başkan dahil geri aldıklarını bizlere göstermekte olup döviz cinsinden vermiş oldukları borçların bu akış diyagramındaki kur farkından kulübün uğramış olduğu zarar Denetim Kurulu tarafından tüm Beşiktaşlılara ivedi açıklanmalıdır.

YorumlarHiç Yorum Yapılmamış.     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

7 + 1 = ?

 




En Son Haberler
AnketTümü
Yeni Sitemizi Beğendiniz mi?
 
haber yazılımı: buki