107. Fikret orman yönetimi yönetime geldiklerindeki devir aldıkları finans borçları lira ve döviz toplamı olmasına rağmen hepsini döviz borcu olarak kabul edelim. Bu miktar 135 milyon lira karşılığı olan 71 milyon $ dır. Kasım kuruna göre bu rakam 58 milyon $ dır. Fark 13 milyondur. Bu rakamı da Kasım 2014 kuruna göre hesaplarsak 30 milyon liradır. İyimser hesaplama ile kur farkının etkisi 30 milyon lira olup başkanın kur farkı ile mukayeseler yapması şu anki mevcut borcun tamamının döviz olarak devir alınması halinde ancak anlam kazanabilirdi. Kaldı ki, yönetimler devir aldıklarındaki futbolculardan da maksimum faydalanıp gelirler elde etmeli idi.
(örneğin:Queresma,Simao,Fernandez,Almeida..vs) Buradaki tek şanssızlıkları Ferrari olayı olmuştur. Ancak kendi yapmış oldukları ilk yıldaki transfer hataları ile de kulüp ciddi oranda maddi kayıplara uğramıştır. Yani telafisi de yapılamamıştır.
Mart 2012 ayındaki 431 milyon borcun tamamını dolar olduğunu kabul edersek bu da 228 milyon dolardır. Kasım 2014 kuruna göre 186 milyon dolardır. Fark 42 milyon dolardır. Bu da 97 milyondur. Yani 2012 yılında devir alınan tüm borçlar döviz cinsinden olmadığından bu bağlamda mukayese yapanlar borçların artışını sürekli olarak stad ve kur farkı ile ilşkilendirilmesi sadece abes ile iştigal şeklinde değerlendirilebilirdi. Stada dair son açıklanan hakediş içerisinde ise borç miktarı 48 milyon olarak belirtilmiştir. Ayrıca, Dernek borçları kapsamında Yıldırım Demirören ve Serdal Adalı ve Tamer Kıran’ın faiz almadığı borçlar diğer bazı yönetici borçları gibi dolara da endeksli değildir.
108. Sonuçta net borçlar farkı 741-431=310 TL ve toplam borç farkı raporlara göre 881-482=399 milyon daha artmış olduğu görülmekte, aslında borcumuzun şu an itibari ile milyarları geçtiğini sağır sultan bile biliyor. Eminim ki, aşmadı diyenler bile buna inanmamaktadırlar.
109. Bu analizler göstermektedir ki, şu anki açıklanmış olan ve/veya olması gereken borçlar bile ilk yönetime gelindiğindeki şişirilmiş borçları çoktan aşmış bu gidişle de teknik iflasa doğru denetim raporlarına da yansıdığı ve ifade edildiği gibi sermaye arttırımı olmadığı takdirde gidilmektedir. Sermaye arttırımı da şu an ki mevcut kaynaklara göre de aleminit çözüm olmaktan öteye gidemeyecektir.. Orman yönetiminin açıklamış olduğu kur farkı gerekçesi tek başına asla doğru değildir.
110. Dernek borçlarının açılımında Mart 2012 tarihinde finansal borçlar yaklaşık sıfırdan 56 milyona, Ticari borçlar 6 milyondan 190 milyonlara, diğer borçlar 40 bin liradan 28 milyonlara, ilişkili taraflara diğer borçlar sıfırdan 40 milyona, çalışanlara sağlanan faydalar kapsamında 1.5 milyondan 6 milyona kısa vadeli borç karşılıklarında sıfır liradan 820 bin liraya, ödenecek vergi ve fon 4.6 milyondan 55, diğer duran yükümlülükler ise sıfır liradan 31 milyona çıkarılmıştır.
111. Sayın Orman 22 Nisan 2013’te NTVSPOR %100 futbol programında borcumuzun 150 milyon düştüğünü milyonların önünde söylemişti.
-Ancak düşmemiş, iki mislini yakalamıştır. Sayın Orman, dönemin yöneticilerinin vermiş olduğu o zaman borç olarak göstermiş oldukları çoğu teminat çekleri ve senetler olmak üzere ki daha sonra bunlar kırdırılarak kulübe extra maliyet haline getirilmiştir. 37 milyon lira olan bu rakamı bir yılda verdiklerini söyleyerek, Yıldırım Demirörenin 8 yılda 100 milyon nakit olarak vermiş olduğu paranın bir yıla tekabül eden kısmının 12.5 milyon olduğuna işaret ederek kendilerinin daha fazla para verdiğini belirterek gereksiz polemiğe girmiştir.
-Ancak, görülen odur ki, hala sayın Demirören öyle ya da böyle bu parayı kulüpten tamamını aradan geçen sürede tahsil etmemiş ve faiz işlettirmemiştir.
Oysaki, mevcut yönetimden ayrılan ve hatta yönetimdeki kişilerce verilen teminat çekleri ve senetlerinin kırdırılması ile kulüp bu bağlamda zarara uğramış verilmemiş verilen paralar da bir anlamda geri alınmıştır. Ters mantıkla bu gün gelinen noktada devir alındığında Bilgili döneminden devir alınan borcu düştüğümüzde yaklaşık 400 milyonluk Demirören borcu 8 yıllık dönemin yıl başına tekabül eden rakamı 50 milyon lira iken, şu an yaklaşık 400 milyon net borcun artmış olduğuna göre yıl başına en az borcumuz Orman yönetimlerinde 200 milyon lira civarlarında olumsuz yönde artmıştır.
Görünen odur ki; 605 milyon zarar yıl içindeki, zararlar ve son üç aylık zararlar ile 2015 yılının ilk beş ayındaki gelecek olan zararlar ve derneğimizin geçmiş dönem zararları ile birlikte 31 Mayıs 2015 tarihindeki toplam zararın 850-900 milyonlara ulaşacağını söylemek kahin olmayı gerektirmeyen doğal bir sonuç olup, net borçlarla yarışır hale gelmesi de raporlardaki borca batıklığın en önemli işaretlerinden olacaktır.